Tek

Toplejše vreme v naravo privabi tudi veliko ljubiteljic in ljubiteljev teka. Če bi naključne tekače in tekačice povprašali, kaj je tisto, zaradi česar tek tako zelo obožujejo, bi najverjetneje dobili podobne odgovore. Eden od njih bi zagotovo bil: izjemna povezanost z naravo in brezmejna svoboda, ki jo ponuja tovrstna športna aktivnost.

Strastni tekači pa ne mirujejo niti v hladnejšem ali deževnem obdobju leta, niti sedaj v času samoizolacije. Pri tem so v pomoč tekalne steze, ki so ravno tako izjemno učinkovite in koristne za tekaško vadbo. Ne glede na to, ali tečete v naravi ali na tekalni stezi, boste v veliki meri poskrbeli za zdravo srce in pljuča, trde kosti, dobro uravnavanje vrednosti krvnega sladkorja in holesterola, porabo kalorij  in ne nazadnje za odlično ohranjanje tekaške kondicije.

Zanimiva preteklost tekalne steze

Le malokateri ljubitelj teka ve, kako je v resnici nastala tekalna steza. Naprava, ki jo danes praviloma uporabljamo za tek oziroma za ohranjanje tekaške kondicije, se je prvič v nekoliko drugačni podobi ter rabi pojavila v 19. stoletju. Anglež William Cubbit je dobil odlično zamisel za izdelavo naprave, ki bi se premikala s pomočjo gibanja ljudi.

Cubbit je zasnoval posebno vrsto stroja v obliki 24-stopenjskega valja. Ta se je uporabljal v angleških zaporih, kjer so se po njem vsak dan sprehajali zaporniki. S sprehajanjem po napravi so dosegli vrtenje valja, kar je omogočalo drobljenje pšenice in premoga. Na napravi so morali ves čas ohranjati primerno hitrost, da se vrtenje valja ni ustavilo.

Sčasoma je to utonilo v pozabo, a v 70. letih prejšnjega stoletja je naprava ponovno oživela; tokrat v drugačni podobi in za druge namene. Rodila se je prenovljena tekalna steza, ki je postala nepogrešljiv pripomoček vseh telovadnic in v nekaterih domovih.

Steza za tek za kakovosten trening in kot dopolnilo teku v naravi

Večina strastnih tekačev si brez teka ne more predstavljati življenja; niti v času, ko so razmere za tek na prostem pogosto neugodne. V takšnem primeru je tekalna steza izjemno dobrodošla, saj lahko trening izpeljete v vsakem vremenu. Čeprav morda mnoge prežemajo dvomi ali je učinek enak kot pri teku v naravi, pa z uporabo hitro spoznajo prednosti tekalne steze.

Vsekakor pa drži, da je tek na stezi nekoliko drugačen kot tek v naravi. Na napravo se je treba najprej predvsem navaditi. Potem pa vse steče samo od sebe. Bolj in manj zagreti tekači jo zlasti uporabljajo za kakovostne tekaške treninge v zimskem času, kot nalašč pa je tudi sedaj, ko se soočamo s preventivnimi ukrepi, a kljub temu ne želimo ostati brez forme. Ne glede na del leta, pa še posebej večeri kar sami od sebe vabijo, da se podate na tek v notranjem prostoru.

Vsekakor pa drži, da je tek na stezi nekoliko drugačen kot tek v naravi. Na napravo se je treba najprej predvsem navaditi. Potem pa vse steče samo od sebe. Bolj in manj zagreti tekači jo zlasti uporabljajo za kakovostne tekaške treninge v zimskem času, kot nalašč pa je tudi sedaj, ko se soočamo s preventivnimi ukrepi, a kljub temu ne želimo ostati brez forme.

Ne glede na del leta, pa še posebej večeri kar sami od sebe vabijo, da se podate na tek v notranjem prostoru.

Posebnosti teka na stezi

Tek na stezi je nekoliko drugačen in poseben v primerjavi s tekom na prostem. Na stezi namreč tečete na mestu in se ne premikate naprej. Če si želite tek na stezi kar se da poenostaviti, je najbolje, da naklon na njej prilagodite na 1 % in ga nato po želji postopoma zvišujete. S tem se boste najbolje približali zunanjim pogojem pri teku.

Pri uporabi tekalne steze vam bo seveda postalo toplo, če ne vroče. Po želji lahko za hlajenje uporabite ventilator. Tako se boste med tekom v notranjem prostoru veliko udobneje počutili; podobno kot če bi vas v naravi hladil prijeten veter. Ena od najpomembnejših razlik med tekom na prostem in tekom na stezi pa je ta, da si v naravi sami določate tempo, na stezi pa vam ga narekuje naprava in tekači se posledično bolj osredotočajo na tekaško statistiko in napredek.

Poskrbite za zanimivo in dinamično vadbo

Verjamemo, da se lahko na začetku zdi tek na stezi monoton. Vendar si lahko na veliko načinov naredite tek v notranjih prostorih zanimiv in dinamičen.

S poslušanjem vaših priljubljenih glasbenih komadov boste hitro pozabili gledati na števec in na čas teka. Odlična rešitev za večjo dinamičnost je tudi ta, da si pred napravo postavite zaslon in na njem spremljate svojo najljubšo serijo ali film. Lahko pa se celo učite jezika in pridobivate druga znanja s pomočjo spletnih orodij. Prav tako se lahko poigravate s spremembami tempa ter naklona naprave. Čas vam bo hitreje minil, med tekom pa boste ves čas uživali.

Odlična rešitev za večjo dinamičnost je tudi ta, da si pred napravo postavite zaslon in na njem spremljate svojo najljubšo serijo ali film.

Lahko pa se celo učite jezika in pridobivate druga znanja s pomočjo spletnih orodij.

Prav tako se lahko poigravate s spremembami tempa ter naklona naprave. Čas vam bo hitreje minil, med tekom pa boste ves čas uživali.

Nasveti za varno tekanje po progi

Čeprav je tekalna steza varna, pa previdnost pri uporabi ni odveč. Še posebej na začetku je pomembno, da preberete in upoštevate navodila pravilne uporabe.

Ko stopate na tekalno stezo, z nogami stojte narazen na robu steze. Nato nastavite hitrost ter šele potem stopite nanjo. Hitrost povečujte takrat, ko že hodite in ste pripravljeni. Ko boste pripravljeni za ustavitev, pritisnite gumb za ustavitev. V tem hipu se primite za ročaje in s stopali stopite na rob steze. Ko se trak na stezi ustavi, se obrnite in stopite s steze.

Zato si ob prvi vadbi ne zastavite preveč ambicioznih ciljev in jo namenite predvsem temu, da stezo in njene funkcije preizkusite, tempo in naklon pa stopnjujte postopoma in primerno vaši telesni pripravljenosti.

Nakup tekalne steze

V fitnes kotičkih prodajalnah Intersport in v spletni trgovini najdete kakovostne tekalne steze Energetics in Kettler. Pri izbiri vam bo pomagalo prodajno osebje, številne nasvete pa najdete tudi na blogu Intersport. Razlike v cenah so predvsem odvisne od števila funkcij, ki jih posamezna steza ponuja, moči motorja, stopnjah naklona, površini tekalnega traku in podobno. Večina stez je tudi združljiva z izbranimi merilci utripa.

In še eno dobro lastnost imajo. Ne glede na to, da se zdijo velike, so večinoma zložljive in jih boste lahko udobno pospravili in shranili, da vas pri gibanju v stanovanju, če za stezo nimate na voljo namenskega prostora, ne bo ovirala.