Tek

Dobre in uspešne zgodbe praviloma nastajajo kot kolateralna korist predanosti, strasti, užitka, veselja … In tudi zgodba o nekoliko drugačnih tekaških copatih Hoka One One je brez dvoma dokaz zgornje trditve. Nenavadno je že ime. Hoka One One, ki se izgovarja “ho-kah oh-nay oh-nay”, v maorščini pomeni “leteti nad Zemljo”. Znamko sta ustanovila francoska gorska tekača in adrenalinska zasvojenca Jean-Luc Diard in Nicolas Mermoud. Lahko bi rekli, da sta bila prostem času tekača, v službi pa sta se ukvarjala z gravitacijskimi športi. Športnike sta razveselila s kar nekaj smučarskimi in kolesarskimi inovacijami. Njuno široko znanje pa jima je prišlo zelo prav, tudi ko sta se lotila snovanja tekaških copatov. Tudi v to dejavnost sta namreč prenesla svoj večni moto, ki sta ga strnila v preprosto vprašanje: “Kako lahko gremo še hitreje?”

Ideja z vrha novozelandske gore

Idejo, da bi se nujno morala lotiti snovanja tekaških copatov, sta dobila na vrhu gore na Novi Zelandiji, s katere ju je čakal 50-kilometerski precej naporen in za stopala tudi zelo neudoben spust. Tam ju je spreletela naslednja misel: zakaj bi tekla, če bi lahko letela.

Tako so nastali copati, katerih glavna značilnost je edinstveno zasnovana geometrija srednjega dela podplata, ki jo odlikuje večji volumen, mehkejša gostota in večja odbojnost pene od standardnih tekaških čevljev. Ob maksimalnem blaženju to tekačem vseh vrst zagotavlja poživljajoč in stabilen tek. Snovalca sta namreč od samega začetka vedela, da je naravno gibanje stopala izjemno pomembno za enakomernost tekaškega koraka. V svojo idejo pa sta vključila tudi geometrijo minimalnega padca z dizajnom valovitega gugalnika, ki pomaga pri enakomernem ritmu v koraku.

Copati za vse vrste tekačev

Copati Hoka One One so bili najprej sprejeti z neodobravanjem in celo s posmehom. Na nek način so bili pravo nasprotje copatom, ki so temeljili na bosonogem teku in so bili pred nekaj leti izjemno priljubljeni. A kmalu so številni tekači začeli spoznavati njihove prednosti. Ne le da sta z njimi razveselila ultramaratonski svet, na nek način sta rešila univerzalni tekaški problem.

Hoka One One so copati za vse vrste tekačev, od amaterskih tekačev do vrhunskih atletov, ki želijo izboljšati svoje dosežke. Po zaslugi teh copatov je tek lažji, bolj učinkovit in nenazadnje tudi enostavnejši. Bistvo copat Hoka One One se skriva v vrhunskem blaženju. Vseskozi namreč iščejo načine, kako bi naredili blaženje lažje, bolj odzivno in bolj vzdržljivo.

Učinkovite tehnološke rešitve

Snovalci copatov Hoka One One so bili od samega začetka prepričani, da je geometrija bistvo vsega. Zato so zasnovali takoimenovani gugalnik Meta Rocker, ki je neke vrste kolo za stopalo. Edinstvena zasnova vmesnega podplata namreč temelji na majhni razliki med peto in prsti, ki tekača poganja naprej.

Poleg tega je pri copatih Hoka One One položaj stopala nekoliko drugačen kot pri klasičnih copatih. Stopala namreč ležijo globoko v vmesnem podplatu in ne na njem. To je tudi bistvo takoimenovanega aktivnega okvirja (Active Foot Frame). Tako vsak copat Hoka One One nudi neločljivo stabilnost in vodi stopalo brez omejitev ali teže dodatnega materiala za podporo. Aktivni okvir deluje podobno kot školjkasti sedež v dirkalniku – ziba, podpira in dodatno stabilizira vaše stopalo tudi s strani.

Poleg tega so copati opremljeni še s tehnologijo J-Frame, ki zagotavlja oporo in vodi stopalo brez uporabe togih in neprizanesljivih materialov. Profly pa je vmesni podplat z dvojno gostoto pene, ki omogoča mehek pristanek in hiter odziven odriv. V petnem delu je blaženje mehkejše, spredaj pa čvrstejše. To tekačem omogoča mehak pristanek in hiter odriv v naslednji korak.

Sedaj tudi v prodajalnah Intersport

Zaradi vseh teh razlogov vedno več tekačev prisega na copate Hoka One One, ki so po novem krasijo tudi police prodajaln Intersport. Na voljo so modeli Clifton 6, Arahi 4, Speedgoat in Speedgoat GTX. Prva dva modela sta namenjena cestnim tekačem, slednja dva pa tekačem, ki prisegajo na tek v naravi. Model Speedgoat GTX je opremljen tudi z membrano Gore Tex, zaradi katere je uporaben tudi v zahtevnejših vremenskih pogojih. Vsi modeli so na voljo tako v ženski kot v moški izvedbi.

Ženski tekaški copati Sppedgoat 4

Moški tekaški copati Speedgoat 4

Ženski tekaški copati Speedgoat 4 GTX

Moški tekaški copati Speedgoat 4 GTX

Ženski tekaški copati Clifton 6

Moški tekaški copati Clifton 6

Moški tekaški copati Arahi 4

Ženski tekaški copati Arahi 4