Tek

V aprilu 2019 smo na naši Facebook časovnici izvedli nagradno igro, v kateri so lahko sodelovali vsi, ki bi bili pripravljeni testirati nov tekaški copat Salomon Speedcross 5. Izžrebali smo nagrajenca Nejca Bernika, ki je o svojih vtisih napisal blog zapis in z nami delil nekaj fotografij.

Nejc piše:

Pri Intersportu sem s sodelovanjem v nagradni igri dobil neprecenljivo priložnost opraviti test tekaških copat Salomon Speedcross 5 in nenazadnje dobil nov par izvrstnih superg. Ker nisem strokovnjak na področju športne obutve, bom tehnologije in tehnične karakteristike tekaškega copata opisoval zadržano in v preprostem jeziku rekreativnega tekača.

Veselje in vznemirjenje ob prejemu novih tekaških copat je bilo nepopisno, zato sem se izziva lotil takoj, ko sem prišel domov iz Intersportove prodajalne.

Prva trasa: Podreber – Polhograjska Grmada

Trasa je bila izbrana že ob prijavi nagradne igre, in sicer Podreber – Polhograjska Grmada. Ker je to moj domači kraj, imam omenjeno traso precej naštudirano. Kdor pozna oziroma se je že kdaj odpravil na Polhograjsko Grmado se bo zagotovo strinjal z mano, da ima teren tisoč obrazov. Tu najdemo široko paleto podlag; od mehkih gozdnih stezic, drevesnih korenin, sveže travnate zemlje, pa vse do sipkih peščenih stezic, kamenja in skal. Prepričan sem bil, da mi bo razgiban in tehnično surov teren tekaške copate Salomon Speedcross 5 hitro predstavil v pravi luči. Tisti dan je bila podlaga že namočena od dežja, med samo aktivnostjo pa je rahlo rosilo – idealno za test.

Prvi stik s stopalom v copatu je bil po pričakovanjih zelo udoben, saj imam v omari praktično neuničljive Salomon XA PRO 3D copate, na katerih sem prvič občutil udobje in popolnost oprijema stopala Salomonovih copat. Čeprav so bili Speedcross 5 ustvarjeni za moker in neurejen teren, se mi je ob pogledu na nove, elegantne, živo-rdeče copate, pojavila misel, da bi jih morda preizkusil na kakšen »lepši« dan in bi jih še malo občudoval. A hitri sistem zavezovanja Quicklace uporabniku ne da časa za omahovanje.

Zračni copat in izjemna odzivnost

Prijetno me je presenetil gumbek za sprostitev vezalk, ki močno olajša odvezovanje. Zavezovanje in nastavljanje moči oprijema stopala je hitro in enostavno. Začetni travnat teren je bil prepojen z deževnico, zato sem imel stopala v sprednjem delu hitro mokra. Copati niso nepremočljivi, a tega proizvajalec tudi ne obljublja. Osebno me to ne moti, ker imam stopala bolj podvržena k potenju, zato mi zračni copati mnogo bolj ustrezajo. Izkusim prve odzive s podlago. Normalno bi pričakoval drsenje a sem le dobival asociacije na nogometne čevlje, ker je bila odzivnost izjemna. V nadaljevanju se pot močno nagne in pokažejo se korenine. Presenečen sem bil, da sem si lahko pomagal tudi z mokrimi koreninami, čeprav sem se raje odrival od zemlje, ker je bilo preprosto bolj zabavno, bolj odzivno in lažje.

Zemljo sem dobesedno kopal. Najbolj me je veselilo, da se zemlja ni lepila na podplat. Vzpon je v teh mokrih razmerah konkurenčen suhi podlagi, na travi celo boljši.

Zadnja faza vzpona. Kamenje in skale. Podplat vsebuje blaženje, ki odlično ščiti stopala. Čeprav zaradi moje višine spadam med težje tekače, nisem nikoli začutil, da bi me ob ostrem kamnu zbodlo v podplat in sem hitro dobil občutek samozavesti, da sem lahko brezbrižno in sproščeno izbiral pot.  Sprednji del copat je ojačan, zato so naši prsti vedno na varnem. Mehka guma podplata daje dober oprijem tudi na mokrih skalah. Na vrhu se obrnem in začnem s preizkusom spusta.

Če se mi je peta copata na poti navzgor na trenutke zdela preveč robustna, je pri spustu zasijala. V prvem segmentu pod vrhom sem namesto skalnih stopnic za spust izbral zelo strmo travno rušo ob njej, da preizkusim meje oprijema.

Ko je spust zabavna igra…

Tu pa sem zapečatil odločitev. Salomon Speedcross 5 so najbolj zabavni in odzivni tekaški copati kar sem jih imel. Moker teren jim je pisan na kožo. Na način kako sem si drznil teči po robu mokre poti in izvajati ostre zavoje si doslej še nisem. Nisem tvegal zdravja, da ne bo pomote. Tekaški copati so zanesljivi in stabilni na stopalu. To daje uporabniku samozavest, da lahko razmišlja le o tem kam bo šel in ne kako. Spust je bil zabavna igra. Med hitrim spustom sem dvakrat močno brcnil, enkrat ob skalo, drugič ob korenino. Obakrat sem se ustavil, ker sem bil prepričan, da sem strgal mrežico copata. A elegantna in tanka mrežica ni kazala nobenih znakov poškodb.

O odlični obstojnosti ovoja sem le bral. O trajnosti pa na tej točki lahko povem le, da imam dober občutek. Brezšivno varjen kroj se do sedaj kljub močnim udarcem ni uklonil.

Na cilju sem opazil še eno dobro kvaliteto Quicklace vezalk. Skozi celoten preizkus so se izkazale za zanesljive in nepopustljive. Stopalo je bilo oprijeto kakor na začetku. Tega pri običajnih vezalkah ne doživimo. Ta preizkus je bil zame osrednji, ker pot in teren dobro poznam. Salomon Speedcross 5 so se izjemno izkazali. To se je pokazalo tudi na športni uri saj sem svoj osebni rekord 1h 03 min izboljšal za dve minuti, in to z vmesnim »selfi« poziranjem.

Kaj pa na mivki?

Tekaške copate sem preizkusil še v suhem vremenu na sosednjem hribu, v Bovcu med ZipLine preizkušnjo ter mivkasti plaži v Riminiju, kamor sem jih moral obvezno vzeti s seboj. Na vseh omenjenih terenih so se izkazali kot nepogrešljivi tekaški copati. Pa vendar so zmagovalci na mokrem in mehkem terenu, traktorskih in listnatih neurejenih podlagah.

Za zaključek, ne morem dovolj poudariti, da Salomon Speedcross 5 pri uporabniku spodbudijo kreativnost pri izbiri poti. So odličen doprinos in popestritev tekaških treningov. Če se s težavo odpravljate na neurejene terene, se bo to zagotovo spremenilo. S Salomon Speedcross 5 se z užitkom in veseljem lotimo gozdnih poti, klancev ali pa se želimo le umakniti s ceste v naravo.

Še enkrat hvala INTERSPORTU Slovenija za prekrasno nagrado.

Nejc Bernik