Trendi

Šport ni samo tekmovanje, rekreacija, zabijanje golov in košev, preštevanje kilometrov in kurjenje kalorij. Šport je tudi domišljija, zabava, kreativnost in izvirnost. Zato si ljudje na različnih koncih sveta vedno znova izmišljujejo nove nenavadne športe, ki so pravo nasprotje globalno najbolj priljubljenim športom, kot so nogomet, košarka, tenis, atletika …

Nošenje soproge

Le kaj bi lahko bil najboljši dokaz zakonske ljubezni kot prenašanje soproge? In to v dobesednem fizičnem pomenu. Finci so iz tega naredili zanimivo športno panogo. Prenašanje soproge, s katero je treba premagati različne ovire, je na severu Evrope zelo priljubljeno. Podobno tekmovanje se je prijelo tudi v Združenih državah. Tam zmagovalni par dobi za nagrado toliko litrov piva, kolikor skupaj tehtata soprog in soproga, poleg tega dobita še denarno nagrado v dvokratniku skupne teže in udeležbo na svetovnem prvenstvu na Finskem.

Boksarski šah

Težko si je zamisliti dve bolj nasprotujoči si aktivnosti, kot sta boks in šah. No, lahko pa sta združeni tudi v enotno športno panogo. Pri boksarskem šahu se tekmeca pomerita v enajst rund trajajočem boju. V teh enajstih rundah pa eno rundo boksata, naslednjo pa igrata šah. In tako vse do končne odločitve.

Valjenje sira

Na Copper’s Hillu v Veliki Britaniji se vsako leto pomerijo v športni panogi, ki so jo poimenovali valjenje sira. Po zelo strmem pobočju spustijo hlebec sira, ki se kotali proti dolini. Za njim pa se poženejo neustrašni možje. Mnogi med njimi se tudi kotalijo. Tisti, ki prvi pride v dolino, pa za nagrado dobi hlebec sira.

Metanje jajc

Jajce je zelo krhek športni rekvizit. Prav tega so se zavedali snovalci tekmovanja v metanju jajc. Ta aktivnost pravzaprav izvira iz sklopa velikonočnih praznovanj. V različnih evropskih državah so organizirali različne verzije tega tekmovanja. V Veliki Britaniji je duhovnik trdo kuhano jajce dal otrokom, ki so si ga podajali. Tisti, ki ga je držal v rokah, ko je ura odbila poldan, je jajce lahko obdržal. V Nemčiji so otroci metali jajca na tla in upali, da se ne bodo razbila. Nekaj podobnega so počeli tudi na Nizozemskem, kjer so otroci drug drugemu prodajali jajca. Novi lastnik je jajce vedno spustil na tla in če se le to ni razbilo, ga je moral vrniti lastnikom.

V sodobnejših časih pa organizirajo tudi metanje jajc v daljavo. Svetovni rekord znaša kar 98 metrov.

Podvodni hokej

Poleg hokeja na travi in na ledu obstaja tudi podvodni hokej, ki mu pravijo Octopush. Ta se odvija na dnu bazena, kjer so tekmovalci opremljeni samo s plavutkami, maskami in dihalkami. Se pravi, da morajo po zrak izplavati na gladino. V rokah pa držijo majhno ročico, s katero plošček poskusijo spraviti v nasprotni gol. In ne boste verjeli – že od leta 1980 vsako leto organizirajo tudi svetovno prvenstvo.

Sepak Takraw

Na jugu Azije je doma šport, ki je nekakšen hibrid med nogometom in odbojko. Imenuje se Sepak Takraw. Dve tričlanski ekipi igrata na igrišču, ki ga razmejuje približno poldrugi meter visoka mreža. Igrajo z žogo iz palmovih listov, ki ne sme pasti na tla. Igralci pa so pravi akrobati in virtuozi, ki izvajajo poteze, s katerimi navdušujejo občinstvo.

Maraton Lewa

Da je Kenija kalilnica najboljših maratoncev na svetu, ni nič novega. V krajih Iten in Eldoret na visoko ležeči kenijski planoti je največja gostota vrhunskih tekačev, ki 42-kilometrsko razdaljo pretečejo v manj kot dveh urah in desetih minutah. V Keniji pa vsako leto organizirajo tudi legendarni maraton Lewa, kjer tekači tečejo v savani v naravnem okolju divjih afriških živali. Tako se med gledalci znajdejo tudi levi, sloni, zebre, žirafe …