Trendi

Med poletjem nas večina uživa v sproščenih trenutkih, okusni hrani in počitku. Sonce, morje in druženje so vsekakor čudoviti, a poletne radosti pogosto vodijo do ohlapnejše discipline pri prehranjevanju in vadbi. Jesen je čas, ko se vrnemo v vsakdanje rutine in se soočimo z izzivom: kako se vrniti v formo po sproščenem poletju? V tem blogu najdete konkretne nasvete, motivacijo in ideje za vrnitev v top formo.

Motivacija za začetek

Najprej je pomembno, da najdete notranjo motivacijo. Zakaj si želite ponovno pridobiti svojo formo? Ali gre za boljše zdravje, več energije, boljše počutje ali pa preprosto za občutek samozavesti? Jasno si postavite cilje in si jih zapišite. S tem boste lažje sledili svoji poti in ostali motivirani. Na slab dan poskusite z le nekaj minutami vadbe ali raztezanja – nekaj je vedno več kot nič, hkrati pa na ta način ohranjate navado gibanja in se izognete občutku neuspeha.

1. Premišljena prehrana

Vrnitev v formo se začne v kuhinji. Začnite s postopnim uvajanjem zdrave prehrane nazaj v svojo vsakodnevno rutino:

  • Sadje in zelenjava: Povečajte vnos sadja in zelenjave. Naj bosta vedno pri roki za zdrave prigrizke in polne obroke.
  • Pijte vodo: Ne pozabite piti zadostne količine vode, da ostanete hidrirani. To bo pomagalo pri uravnavanju apetita in pospešilo presnovo. Koliko vode potrebujete, lahko zlahka preračunate s formulo: teža v kg x 0,035 l = priporočena količina vode na dan. Ob naporni vadbi, povečajte tudi vnos vode.
  • Izogibajte se prigrizkom: Zmanjšajte uživanje nezdravih prigrizkov in namesto tega posezite po oreščkih, grškem jogurtu ali sadju.
  • Uravnoteženi obroki: Načrtujte obroke, ki vključujejo beljakovine, zdrave ogljikove hidrate in dobre maščobe. To bo zagotovilo dolgotrajno sitost in stabilno raven energije.
  • Omejite sladkor: Omejite vnos dodanega sladkorja. Spremljajte vsebnost sladkorja ali sladil v živilih in poiščite zdrave alternative.

2. Nazaj k vadbi

Vadba je ključna za izboljšanje telesne forme in zdravja. Če ne vadite redno, začnite počasi. Tudi majhne spremembe lahko naredijo veliko razliko:

  • Dnevna aktivnost: Poskusite vključiti več dnevne aktivnosti. To je lahko hoja, kolesarjenje ali pa preprosto več gibanja na delovnem mestu.
  • Rutinska vadba: Postavite si rutinsko vadbeno rutino. To je lahko jutranji tek, popoldanski sprehod ali obisk telovadnice. Pomembno je, da vadbo načrtujete in si jo označite v koledarju.
  • Raznolikost vadbe: Ne omejujte se na eno vrsto vadbe. Preizkusite različne aktivnosti, kot so tek, plavanje, hoja v hribe, pilates, ples, joga ali vadba z utežmi. Raznolikost bo ohranila vaše treninge zanimive in poskrbela, da motivacija ne uplahni.
  • Vadbeni partner: Če vam motivacija pada, razmislite o vadbenem partnerju. Skupaj lahko dosežete več, si nudite vzajemno podporo in drug drugega spodbujate tudi takrat, ko bi raje poležavali na kavču.

3. Načrtujte obroke vnaprej

Načrtovanje obrokov vam lahko pomaga pri dosledni zdravi prehrani. Vsak teden načrtujte obroke, kupite sestavine in pripravite obroke vnaprej, če je to le mogoče. To vam bo pomagalo preprečiti nezdrave odločitve za hitro hrano ali nezdrave prigrizke.

4. Spremljajte svoje cilje

Spremljanje vašega napredka je ključno za motivacijo. Spremljajte svojo težo, telesno sestavo, telesne obsege ali fotografirajte svoj napredek. Za spremljanje napredka je odličen pripomoček tudi pametna ura, ki nudi dober vpogled v vaše dosežke. Tako boste videli, kako daleč ste prišli, kar bo spodbujalo nadaljnje napore.

5. Posezite po zdravih prigrizkih

Med obroki lahko brez slabi vesti posežete po zdravih prigrizkih, ki bodo potešili vaš apetit. Poskusite z grškim jogurtom, oreščki, svežim sadjem ali celo zelenjavo z humusom.

6. Izogibajte se prekomernemu stresu

Stres lahko vpliva na vaše prehranjevalne navade in motivacijo za vadbo. Poskrbite za obvladovanje stresa s tehnikami, kot so joga, meditacija ali preprosto sproščujoča kopel. Nižanje ravni stresa bo koristilo tako fizičnemu kot psihičnemu počutju.

7. Pridružite se skupinski vadbi

Skupinske vadbe spodbujajo pozitiven tekmovalni duh med udeleženci, kar lahko prispeva k večji motivaciji in vztrajnosti pri vadbi. Skupinsko vadbo vodi izkušen trener, ki lahko posameznikom prilagaja vaje in jih usmerja k uresničevanju njihovih ciljev – to lahko privede do boljših rezultatov in hitrejšega napredka.

Vrnitev v formo po poletju ni nujno težka naloga, če se je lotite s pravim pristopom. Pomembno je, da začnete postopoma, si postavite realne cilje in vztrajate. Ne pozabite, da gre za dolgoročen proces, ki zahteva vztrajnost. S pravilno prehrano, redno vadbo in motivacijo boste lahko kmalu ponosno uživali v svojih dosežkih, ne glede na to, kaj vse ste počeli čez poletje. Vse, kar na svoji poti potrebujte, najdete v spletni trgovini in poslovalnicah INTERSPORT. Srečno!