Tek

Spomladi je slovenska obala kot naročeno primerna za dnevne izlete, v katerih želimo zadihati s polnimi pljuči, se nagledati naravnih in kulturnih znamenitosti in na koncu nekaj dobrega tudi okusiti. Če sodite med tiste, ki na koncu tekaškega izleta želijo biti čim bližje kateri od gostiln, potem vam predlagam 18 kilometrski krog, ki se naj začne in konča v Seči. Taka razdalja je primerna za tiste, ki se pripravljajo na mali maraton, pa tudi za tiste, ki želijo uživati v teku kar tako. Pa seveda tudi za pohodnike, samo iti je treba.

Predlagamo vam tako pot

Parkirajmo pri ribogojnici na Seči in se podajmo na raziskovanje. Pokukajmo v Škver – popravljalnico starih bark, potem pa se odpravimo po prvih stopnicah v hribček proti Formavivi. Vzpon bo zbudil naše mišice in sklepe, na vrhu pa si bomo lahko ogledali kamnite kiparske umetnine. Užili pa bomo tudi razgled, ki nam bo odkril, kam nas bo vodila pot.

Iz Formavive bomo stekli proti portoroški Marini, tu bodo za nami že 3. kilometri. Ob morju bomo stekli do kopališča Portorož, na našem 4. kilometru pa bomo zavili stran od morja proti Avditoriju Portorož. Mimo kulturnega in kongresnega centra nas bo pot vodila nekoliko v hrib, vse do 500 metrov dolgega tunelčka Valeta.

Rahlo padajoča cesta skozi tunel nam bo ob vročem dnevu zaradi svoje svežine dala dodatna krila. Na njegovi drugi strani bomo zadihali Strunjanski zrak. Mimo oljčnih nasadov in kamnitih zidov bomo stekli do solin, za nami bo pa že 6,5 kilometrov. Obrnili se bomo proti Piranu in stekli po rahlo vzpenjajoči se cesti do drugega večjega ovinka. Tam bomo bomo na 7,5 kilometru zavili na razgledno pot proti Pacugu.

Ta nas bo skozi gozd peljala še nekoliko višje, vse dokler se ne bo začela strmo spuščati proti Fiesi.  To bo že naš že 9 kilometer. Fiesa je znana po svojih dveh sladkovodnih jezerih, manjšem in večjem, ki sta nastali zaradi dolgoletnega kopanja gline. Med jezerom in morjem bomo stekli do prepadnih stenklifa.

Piranska stolna cerkev bo že na našem 10 kilometru. Spustili se bomo nazaj proti morju do svetilnika, ki se v grščini napiše kot pyr in pomeni ogenj. Po ognju – svetilniku ima Piran torej ime. Stekli bomo okoli njega in skozi ob morju do našega 11. kilometra na Tartinijevem trgu. Nekoč bi morali vse okoli njega, saj ni bil trg od vedno, na tem mestu je bil nekoč namreč mandrač za piranske ribiške čolne. Zasuli so ga zaradi nečistoče leta 1894 in pred novo Občinsko ter Sodno palačo uredili prostoren trg.

Pred nami bo še zadnja tretjina poti, med katero bomo ostali ob morju. Šli bomo mimo Fornač, kjer je Morska biološka postaja, raziskovalna ustanova. Naprej skozi Bernardin, kjer je imel frančiškanski red manjših bratov kar nekaj stoletij svoj samostan. Ko bo za nami 15 kilometrov, bomo spet na Portoroški plaži, proti Luciji in spet mimo Marine. Tokrat se ne bomo stekli skozi avtokamp Lucija, kar bo naš 16 kilometer. Pa po rtu Seča bo naš lep krog sklenjen. Pa dober tek.

Avtorica prispevka: mag. Jasmina Kozina Praprotnik