Povzetek

Tek

Tekaški trener Urban Praprotnik se predstavi:

Moj vsakdanji kruh je tek. Verjamem, da se lahko zdi marsikomu to precej nenavadna služba. Ja, res je. Zelo rad hodim v službo, pogosto kar stečem. V bistvu pa je sploh ne dojemam kot službo, ampak kot velik privilegij in poslanstvo.

Poslanstvo vidim predvsem v tem, da z osebnimi medčloveškimi stiki, s pisanji člankov in knjig, izdelovanjem tekaških filmčkov, pojavljanjih v časopisih, revijah, na radiu in televiziji, predavanjih in okroglih mizah, spodbujam različne ljudi, da prepoznajo pravo mesto, ki ga naj ima tek v našem življenju.

Poseben izziv mi zagotovo predstavljajo tisti ljudje, ki imajo privzgojen odpor do vztrajnostnega teka. Teh je v naši družbi žal zelo veliko. Slepo verjamejo v predsodke in si ne dovolijo poizkusiti. Na polju predsodkov težko zraste ljubezen do nepoznanega. Treba je poizkusiti. Seveda plamen ljubezni ne more vzplamteti v vsej svoji moči kar naenkrat. Netekač se mora s tekom nekaj časa le spogledovati. Si namenjati drug drugemu drobne naklonjenosti in pustiti času čas, da se razvije iz tega kaj več.

Izziv so mi tudi tekači, ki menijo, da zna vsak spontano pravilno teči in da je torej piljenje tehnike teka, strmljenje za pravilnejšim izvajanjem krepilnih in razteznih vaj, pretehtana izbira tekaške obutve nepotrebna.

Največje veselje pa čutim, ko imam možnost radovednemu in tudi zaradi tega razgledanemu človeku, ponuditi nove rešitve za še večje uživanje v teku. Nenazadnje sem tudi jaz zelo radoveden in čutim koliko zadovoljstva mi vsakodnevno prinašajo nova spoznanja.

Ko vzljubimo tek, takrat spoznamo, da je pomemben del naše biološke narave, da smo od njega takorekoč odvisni.

Ko vzljubimo tek, ga znamo tudi primerno umestiti v naše vsakodnevno življenje.

Ko vzljubimo tek, pri njem bolje čutimo naše telo in znamo zaradi tega tudi bolje teči, trenirati in tekmovati.

Ko vzljubimo tek, takrat močneje zaživimo.

Vabim vas, da preverite in izpilite svojo tehniko teka in znanje o treningu na tekaških delavnicah, da mi ob morebitnih težavah ali pa uspehih pišete e-sporočilo. Lahko smo dodatno povezani tudi preko mojih tedenskih tekaških e-obvestil. Vabim vas, da pričnete spoznavati – čutiti Slovenijo na mesečnih tekaških dnevih, da se družimo na tekaških taborih, da ohranjamo rednost in zabavnost teka na skupinskih treningih in da gremo kdaj tudi skupaj na kakšen maraton. Več o tekaških skupinah in treningih z Urbanom Praprotnikom najdeš na www.tekaskitrener.si

Želim nam veliko ljubezni do življenja!

Urban Praprotnik, tekaški trener Intersport

prof.šp.vzg.