Pohodništvo in alpinizem

Test izdelkov Mckinley

V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, smo za vas testirali pohodniško opremo Mckinley. Tokrat jo je za vas testirala Manca Čujež – predstavnica za odnose z javnostmi Planinske zveze Slovenije, planinska vodnica planinskega društva Slivnica pri Celju, tečajnica alpinističnega odseka PD Železničar Ljubljana, novinarka (Ona, Avantura, Planinski vestnik), ljubiteljica narave in popotnica.

Kako se je naša pohodniška oprema obnesla na testu, pa sledi v nadaljevanju.

Ženska majica McKinley Ponca II Wms

Aktivna majica s kratkimi rokavi je pritegnila mojo pozornost z barvo – sončno rumeno, ki zasije tudi v oblačnih dneh – in izjemno lahkostjo, s čimer se je izkazala tudi na terenu, in sicer med plezanjem v Begunjščici in planinskim vzponom na Planino nad Vrhniko. Ni le udobna, ampak tudi izjemno zračna, dobro pa diha tudi zahvaljujoč dodatnemu zračenju na mestih, kjer se najbolj potimo – pod pazduho in na hrbtu. Njena prednost je tudi, da se med potenjem uspešno otepa neprijetnega vonja in se zares hitro suši. Odlično se obnese med potenjem tako na planinskih poteh kot med plezanjem v gorah, daje slutiti, da bo uporabna tudi za tek in kolesarjenje, izkazala pa se je tudi kot majica za zaroko, ki te lahko – kot je mene – preseneti na vrhu plezalne smeri Janc-Mali v Begunjščici.

Kratek povzetek:

+ izjemno lahka

+ zračna in hitro sušeča

+ udobna, prijeten občutek na koži

+ dolgo se ne navzame neprijetnega vonja ob potenju

+ živahne barve

Ženske pohodniške hlače 

Rožnate kratke hlače? Hm, če jih že ravno dobim na testiranje! V visokogorju so temperature in razmere še zimske, pa tudi sicer za višje gore prisegam na daljše hlače, so se pa z mano sprehodile po Planini nad Vrhniko. Zelo lahke in elastične omogočajo neovirano gibanje, zato je udobje zagotovljeno tudi na daljših turah. Ravno prav so dolge, da med hojo ne pride do drgnjenja stegen. Material dobro diha in se hitro sušijo, ne žulijo, tudi če se v njih pošteno spotiš na zelo soparen majski dan pred dežjem. Sprednja žepa za roke imata uporabno zadrgo, prijetno presenečenje je notranji skrivni žepek za denar ali ključe. Pas je udoben in raztegljiv, žal pa ga ni mogoče nastavljati po lastnih merah, kar se pokaže za slabost pri manj standardnih razmerjih med boki in pasom. Tako dobro so se izkazale, da bom prežvečila tudi barvo, ki ni ravno na moji prednostni listi – udobnost vendarle zmaga! Za nameček pa še odsevniki na zaključkih zadnjega dela hlačnic za večjo varnost v temi, kar bo dobrodošlo tudi na kolesu.

Kratek povzetek:

+ zelo lahke in elastične, a ne izgubijo oblike

+ udobne tudi na dolgih progah

+ dovolj dolge, da se stegna med hojo ne drgnejo

+ hitro se sušijo

+ žepi na zadrgo in notranji skrivni žepek

+ odsevniki na hlačnicah

+ raztegljiv in udoben pas

nenastavljiv pas

Nahrbtnik Mckinley Lynx VT 38 vario

Pri nahrbtnikih, ki jih je moj hrbet izkusil že lepo zbirko, sem precej izbirčna. McKinleyjev se je izkazal za vsestransko uporabnega, tako med deževnim vzponom na Roblekov dom na Begunjščici, sončno-soparnim pohajkovanjem po Planini ali zgolj kolesarjenjem po Ljubljani, dodobra napolnjen z alpinistično opremo. Odlikujejo ga nastavljivo zračno hrbtišče in podložene naramnice, kar omogoča udobno prenašanje tudi pri večji teži nahrbtnika, ter trpežen material, ki daje slutiti, da mi bo dolgo dobro služil. Ob prostornini 38 litrov je primeren tako za enodnevne kot tudi večdnevne ture, ki me z njim še čakajo, s pomočjo paščkov je mogoče nanj pritrditi še dodatno opremo. Navdušuje me vstop v nahrbtnik ne le z vrha, ampak s polkrožno zadrgo tudi od spodaj in s strani, kar omogoča preprost dostop do vsebine in lažjo preglednost nad njo. Navajena meha za vodo sem se razveselila, da ima notranji žep zanj, se bom pa še morala navaditi, da cevka vodi iz nahrbtnika po levi strani. Zunanji žepi so ravno prav veliki za najnujnejše, kar želim vedno pri roki, a ne ovirajo gibanja po zahtevnejšem, ožjem terenu. Malce peša stabilnost nahrbtnika, ko ga odložiš, saj se prekucne, tudi če je poln. Pas nahrbtnika bi lahko bil bolj ukrivljen, da bi se lepše prilagodil telesu. Na kapi sta dva žepa, v zunanjem tudi uporabna zanka za ključe, na dnu pa nepogrešljivo pokrivalo za zaščito pred dežjem, dovolj veliko, da povsem prekrije nahrbtnik in ga ohrani suhega tudi ob močnejših padavinah, kot so me spremljale na Roblek.

Kratek povzetek:

+ nastavljivo zračno hrbtišče

+ udobne podložene naramnice

+ prostornina, ki lahko ob racionalnem pakiranju zadošča za večdnevne ture

+ dostop do vsebine z vrha in od strani/spodaj

+ žep za meh za tekočino

+ malo zunanjih žepov, a ravno dovolj veliki in uporabni

+ dovolj veliko pokrivalo za zaščito pred dežjem

slaba stabilnost nahrbtnika na tleh

brezobličen pas nahrbtnika

Palice Mckinley Migra 06

Kako se ne bi razveselila pohodniških palic, saj mi bodo trenutne počasi odslužile, težko se že zapirajo, pa še na turni smuki sem se zaradi premajhnih krpljic z njimi pošteno namučila. Nov dvojec ima dvojne krpljice (manjše za čez leto in večje za pozimi), tako da me bodo spremljale vse leto. Med vzponom na Roblekov dom so se že naužile dežja, blata in skal, na Planini pa raznolikega gozdnega terena. Prikupile so se mi, ker so zaradi učinkovitega patenta preproste za zlaganje in nastavljanje dolžine. Udoben, nedrsljiv ročaj je podaljšan s peno, tako da jih lahko preprimemo tudi nižje, pena na srečo ne pušča barve na potnih dlaneh, kot se mi je nekoč s palicami že zgodilo. Ročaj bi lahko bil manjši, kar bi še zmanjšalo njihovo težo, ki je optimizirana, pa bi še vedno služil udobnemu in zanesljivemu prijemu. Konica palic se dobro obnese na različnih terenih, od makadamske ceste in kolovoza do gozdne pešpoti in skalnate planinske poti, na suhih in mokrih tleh. Trakov pri hoji ne uporabljam, zato so zame zgolj nepotreben dodatek, za večino uporabnikov pa zagotovo uporabna pomoč pri hoji.

Kratek povzetek:

+ z dvojnimi krpljicami uporabne vse leto

+ učinkovit patent za zlaganje in nastavljanje dolžine

+ udoben, nedrsljiv ročaj

+ pena ne pušča barve na potnih dlaneh

+ konica se dobro obnese na različnih terenih

ročaj bi lahko bil manjši