Tek

trail

Kaj sploh je trail tek? To je tek po takorekoč katerikoli vrsti podlage ali poti, ki ni cesta. Ponavadi se te poti nahajajo v naravnih okoljih – v gozdovih in hribih ter ponujajo prekrasne razglede. Lahko tečete po ozki stezici v vašem parku ali pa se odpravite globoko v divjino.

Trail tek – urbani tek

Če ste bolj urbani tip tekača, se boste na začetku na gozdnih stezicah morda počutili nekoliko čudno. A kljub temu ima trail tek kar nekaj prednosti. Za začetek se vam ne bo treba ozirati na semaforje, avtomobile in onesnažen zrak. Predvsem pa boste vadili v naravi, kar ponuja tudi posebno vrsto sprostitve.

Nekaj prednosti teka v naravnem okolju:

  • Tek po razgibanem terenu ponuja zelo raznoliko vadbo in aktivira različne mišične skupine
  • Mehkejša podlaga je bolj prijazna do telesa, predvsem do sklepov
  • Tudi med napornim treningom lahko občutite povezavo z naravo

Kaj potrebujete za začetek?

Enostavno si izberite gozdno pot. Za začetek se lahko odpravite v park ali v bližnji gozd. Za trail tek potrebujete malo opreme: primerni copati, voda in pustolovski duh so več kot dovolj. Začnite počasi, najprej izberite nezahtevne stezice, na katerih boste ugotovili, ali vam ta oblika teka sploh ustreza.

Naslednja stopnja

Kmalu boste začeli teči na bolj zahtevnih stezicah. Tam morate biti pripravljeni na različne ovire, kot so skale, korenine in zahtevnejša podlaga. Noge lahko na to privadite z vajami za moč, ki jih je priporočljivo izvajati 2-3-krat na teden.

Minamilizem je osnovno vodilo opreme za trail tek. V vsakem primeru pa si je treba omisliti primerne copate, ki so bolj trpežne in so opremljene z grobim profilom podplata. Priporočljiv je tudi bidon za vodo in naprava z merlilnikom GPS, s pomočjo katere se boste lahko orientirali.

In zdaj se lahko odpravite na svojo prvo pustolovščino.

trail