Tek

Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri tekaških copat?

Smernice, da ugotovite kakšen tip stopala imate, so tudi stari tekaški copati. Če so copati pošvedrani bolj na notranji strani, je velika verjetnost, da imate pronacijo oziroma prekomerno pronacijo. Če je copat pošvedran po zunanji strani, gre najverjetneje za višji stopalni lok oziroma supinacijo. Če copat nima vidnih deformaciji gre v večini primerov za nevtralno stopalo.

Stopnje pronacije

  • nevtralna- tekači, ki nimajo posebnih izrazitih problemov z nogami, njihovi stopalni loki niso mehansko problematični.
  • pronacija- tekači pri katerih opažamo, da pri teku pride do zvračanja gležnjev navznoter. Nekaterim  malo več nekaterim malo manj. Ljudje, ki imajo plosko stopalo je njihovo zvračanje gležnjev bolj izrazito.
  • supinacija- tekači pri katerih opažamo, da se gležnji zvračajo navzven. To se dogaja po navadi ljudem z visokim stopalnim lokom.
pravilna izbira glede na teren

Izberi tekaške copate glede na teren

Modeli copat so prilagojeni različnim tekaškim terenom, saj se obremenitev stopala na atletskem stadionu oz. trdi podlagi močno razlikuje od obremenitve pri teku v naravi.

  • Poznamo terenske ali trail copate, ki so bolj stabilni, bolj robustni in so primerni za tek po neravnem terenu.
  • Blaženi copati so primerni za trši teren za težje tekače, ki želijo maksimalno udobje.
  • Tekmovalni copati so primerni za stadion ali asfalt. Gre za bolj odzivne in lahke copate, ki so primerni za lažje tekače.
  • Minimalistični copati ali copati za naravni tek vam omogočajo najboljši približek bosonogemu teku.

Kako izbrati pravilno dolžino tekaških copat?

Dolžino stopala najlažje izmerite kar na belem listu, velikosti A4, na katerem orišete levo in desno stopalo in izmerite dolžino stopala od pete do konca najdaljšega prsta. Ko dobimo dolžino je potrebno vzeti v ozir, da je lahko pri teku in dolgotrajni hoji dolžina stopala še rahlo večja kot je izmerjena. Ravno tako je potrebno določeno pozornost nameniti razliki v dolžini levega in desnega stopala. V večini primerov gre za manjša odstopanja,  lahko pa so razlike očitne, zato je pomembno, da vedno izmerimo obe stopali! Namreč lahko se zgodi, da izmerite samo eno stopalo in na podlagi te dolžine sklepate, da sta obe stopali enake dolžine.

Velikosti copat so v veliki večini manjše od klasičnih čevljev. Večina modelov tekaške obutve ima oznako v centimetrih, tako lažje določimo ustrezno številko. Priporočljivo je, da izberete vsaj 5-10 milimetrov daljše copate od vašega stopala ali kot pravijo, za en prst. Bolje centimeter prevelik copat kot milimeter premajhen. Lahko si pomagate tudi s trenutno obutvijo, in sicer tako da preverite obstoječo velikost.

Kako izbrati pravilno tekaški copat glede na širino stopala?

Večina modelov iz naše ponudbe je primernih za srednjo širino stopala. Obstajajo pa tudi širši in ožji modeli. Če uporabljamo preozke tekaške copate, se lahko pojavijo mravljinci v stopalu ali pekoč in kasneje celo umrtvičen prednji del. Če so copati preširoki, pa vam bo noga poplesavala levo desno.

Je teža tekača pomembna?

Pri tekaških copatih je pomembna teža tekača. Težjim tekačem priporočamo bolj blažene in stabilne copate. Lažji tekači si lahko privoščijo manj blažene, lažje in bolj odzivne copate. Vsekakor pa je potrebno odločitev kombinirati z ugotovitvami pri meritvah pronacije.