Recepti

Ko se temperature dvignejo in dnevi postanejo daljši, je pravi čas, da osvežite tudi svojo prehrano. V poletnih mesecih naše telo naravno hrepeni po lažji, sveži hrani, ki ne obremenjuje prebave. Sveže sadje, hrustljava zelenjava in lahki prigrizki so popolna izbira za to sezono. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj poletnih receptov, ki so enostavni, zdravi in nadvse okusni.

1. Sveže solate s sezonskimi sestavinami

Pri pripravi solat vključite sezonske sestavine, kot so regrat, motovilec, šparglji in podobno. To so sestavine, ki so izjemno zdrave, hkrati pa imajo visoko energijsko vednost. Na vašem jedilniku nikakor ne smejo manjkati naslednje solate.

Osvežilna regratova solata z jajci in slanino

Za pripravo te izjemno osvežilne in zdrave solate boste potrebovali eno veliko skledo regrata, 3 večje krompirje, 2 jajci, 60 g prekajene slanine, bučno olje, kis in sol.

Najprej skuhajte krompir in jajca ter na olju prepražite slanino, ki ste jo pred tem narezali na drobne kocke. Vroč krompir in regrat zmešajte ter ju začinite z bučnim oljem, kisom in soljo. Na zmešano solato na koncu le še položite popečeno slanino in narezana jajca ter postrezite še toplo.

Motovilec z granatnim jabolkom

Motovilec v solati lahko zaužijete tudi na nekoliko drugačen, vendar zelo preprost način. Za pripravo solate boste potrebovali le skledo motovilca, eno granatno jabolko, ščepec soli, olje in kis.

Vse, kar morate storiti je, da z motovilcem pripravite solato in po njej potresete granatno jabolko. Le to bo poskrbelo za sladkost, zaradi česar bo solata še bolj polnega okusa. Če ste ljubitelj mesa, lahko solati dodate še popečenega piščanca, narezanega na trakce.

Solata s popečenim koromačem in svežimi šparglji

Šparglji so prvi znanilci pomladi, zaradi svojih številnih zdravilnih učinkov, pa v spomladanskih mesecih ne smejo manjkati na jedilniku. Poleg špargljev boste za pripravo potrebovali še koromač, rukolo, mlado špinačo, sveže kumarice in češnjev paradižnik.

Koromač in šparglje najprej popecite na žaru, nato pa jih dodajte k rukoli, mladi špinači, svežim kumaricam in češnjevim paradižnikom. Solite in dodajte še kis in olje. Če želite še nekoliko obogatiti okus, lahko solati dodate še koščke starega kruha, ki ste jih popekli na maslu.

2. Enostavni recepti za zdrave prigrizke

Zdravi prigrizki lahko bistveno pripomorejo pri nadzorovanju vašega apetita, preprečujejo padec energije in poskrbijo za delovno učinkovitost. Zato še zdaleč ni vseeno, katere sestavine boste uporabili za njihovo pripravo. Da bo njihova priprava lažja, smo pripravili nekaj hitrih in enostavnih receptov.

Preprosti spomladanski zavitki iz pečice

Spomladanski zavitki so stari znanci kitajskih restavracij, vendar se jih zaradi njihove preproste priprave lahko brez skrbi lotite tudi v domači kuhinji. Za njihovo pripravo boste potrebovali 2 stroka česna, dve žlici rastlinskega olja, kos svežega ingverja, 1 rdeč pekoč čili, 300 g zelenjave (korenje, sveže zelje, bučke), 1 žlica sojine omake, čajna žlička riževega kisa, 4 lističe testa za spomladanske zavitke in 50 g topljenega masla.

Najprej v večji posodi na olju prepražite česen, ingver in čili. Po 30 sekundah dodajte mešano zelenjavo, kis in sojino omako ter pražite še kakšno minuto. Testo za spomladanske zavitke narežite na manjše kose in na sredino vsakega položite ohlajeno zelenjavo. Testo zavijte in dobro zapognite ter premažite z maslom. Vse skupaj pecite 15 – 20 minut pri 200°C.

Špinačne rolice s feta sirom

Za pripravo špinačnih rolic boste potrebovali 150 g špinače in 100 g fete, poleg tega pa še 140 g smetanovega namaza, 2-3 žlice sira grana padano, 1 zavitek listnatega testa in ščepec soli.

Najprej špinačo za 5 minut potopite v vrelo vodo, jo odcedite in na grobo sesekljajte. K špinači dodajte smetanov namaz, ščepec soli in feto ter dobljeni špinačni nadev premažite po listnatem testu. Po nadevu posujte še nariban sir, nato pa testo zvijte v rolado. Dobljeno rolado narežite na enako debela kolesca, jih razporedite po pekaču in po njih posujte nariban sir. Pecite 15 – 20 minut pri 200°C.

Sadje in oreščki vseh vrst

Sadje in oreščki vseh vrst so vedno odličen prigrizek, za pripravo katerega ne potrebujete veliko časa. Izbirate lahko med različnimi vrstami sadja, ki ga poljubno narežete na manjše koščke in si tako pripravite nekakšno sadno solato. Pomladi so vam na voljo zgodnje češnje in jagode ter seveda izjemno zdrave borovnice, s katerimi boste zagotovo pripravili okusen in zdrav prigrizek.

Podobno velja tudi za vse vrste oreškov. Tudi tu so vam na voljo na primer indijski oreščki, pistacije, neslani arašidi in vsem dobro poznana študentska hrana. Oreščki vsebujejo zdrave maščobe, vlaknine, nekateri pa tudi beljakovine, zato lahko vašo prehrano dvignejo na višjo raven.

Pomanjkanje časa nikakor ne sme biti izgovor za pripravo zdravih in lahkih obrokov v spomladanskih mesecih. Prepričani smo, da boste z našimi recepti naredili korak k bolj zdravemu prehranjevanju!