Povzetek

Fitnes

Gibanje v vročih dneh zahteva posebno pozornost in prilagoditve, da se izognete tveganjem, kot so toplotni udar, dehidracija in prekomerno naprezanje. Tukaj je podroben opis, kako ostati aktiven in varen med vadbo v vročih dneh.

Pomembno je, da izberete ustrezen čas, in sicer zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Takrat so temperature običajno nižje in sonce ni tako močno. Izogibajte se najtoplejšemu delu dneva, to je običajno med 10. in 16. uro.

Pomembna so ustrezna oblačila: lahka in zračna oblačila iz materialov, ki omogočajo dihanje kože, kot so bombaž ali posebne športne tkanine, ki odvajajo znoj. Svetla oblačila odbijajo sončno svetlobo, medtem ko jo temna vpijajo. Prav tako več svetlobe (in toplote) odbijejo umetne tkanine, na primer poliester in najlon, kot naravne, na primer bombaž.

Nujna je seveda zaščita pred soncem. Uporabljajte kremo za sončenje, izberite kremo z visokim zaščitnim faktorjem (SPF 30 ali več). Nosite klobuk ali kapo, to pomaga zaščititi obraz in glavo pred neposrednimi sončnimi žarki. Sončna očala zaščitijo oči pred škodljivimi UV žarki.

Za varno vadbo je pomembna hidracija, pijte veliko tekočine, najbolje vodo ali športne napitke, ki nadomeščajo elektrolite. Pred, med in po vadbi mora biti hidracija kontinuirana. Pijte vodo pred vadbo, med njo pa vsaj vsakih 15–20 minut.

Prilagodite si intenzivnost vadbe. Ne pozabite da vročina dodatno obremeni telo. Pogosteje počivajte, vzemite si pogostejše in daljše premore, da preprečite pregrevanje telesa.

Izbrati je treba primerno okolje za vadbo. Vadite v senci, kjer je temperatura nižja. Prav tako so za ta letni čas primerne vodne aktivnosti, ki so odlične za ohranjanje telesne temperature.

Poslušajte svoje telo. Prepoznajte znake pregrevanja – bodite pozorni na simptome, kot so omotica, slabost, glavobol, prekomerno potenje in hiter srčni utrip. Z vadbo prenehajte, če začutite katerega koli od teh simptomov, se premaknite v hladnejši prostor in poskrbite za hidracijo.

Uporabljajte hladilne tehnike. Uporabite vlažne brisače ali hladilne robčke za ohlajanje telesa. Na predel zapestij in vratu postavite hladne obkladke, ki bodo pomagali hitreje znižati telesno temperaturo.

Prilagodite svoje cilje in pričakovanja. Vadbo prilagodite vremenskim razmeram. Kot že prej omenjeno, vročina lahko vpliva na vašo zmogljivost, zato bodite pripravljeni zmanjšati intenzivnost vadbe.

S temi pristopi boste lahko ostali aktivni in varni tudi v vročih dneh, ne da bi ogrozili svoje zdravje.

Avtorici članka: Anja Odlazek in Urška Verdinek, KinMotion