Rolanje, skateboarding

Če ne veste veliko o »skateboardu« ali »longboardu«, vam ju bo morda težko razlikovati. Verjeli ali ne, čeprav sta si rolki na videz zelo podobni, imata popolnoma različne namene. Ko se odločate, katero bi izbrali, upoštevajte, za kaj bi jo uporabljali: za izvajanje trikov ali kot prevozno sredstvo?

Zgodovina rolk

Da bi resnično razumeli razliko med klasično in longboard rolko, se poglobimo v njuno zgodovino. Surferji z začetka 50. let prejšnjega stoletja so tako uživali v občutku valov, da so želeli enako izkušnjo prenesti na kopno v dneh, ko valov ni bilo. Iz lesene plošče so izrezali desko, pod njo namestili kolesa in tako se je rodila klasična rolka. Kasneje so ugotovili, da so te deske prevelike in preveč ravne za izvajanje trikov, zato so jih skrajšali. Do 1990 so surferji ugotovili, da je skate deska premajhna za sproščeno manevriranje in vožnjo, zato so ponovno izpopolnili njen dizajn in velikost, da bi postala to, kar danes poznamo kot longboard. Toda kaj so ključne razlike med longboardom in skateboardom?

Oblika in velikost

Če postavite longboard in skateboard eden ob drugega, boste opazili, kako ravna sta nos in rep longboarda. Na skateboardu boste videli več zakrivljenosti na nosu in repu, kar omogoča lažje izvajanje trikov in zavojev. Longboard rolke so, kot že njihovo ime pove, praviloma daljše. Lahko so dolge celo 150 cm, medtem ko je klasična rolka dolga približno 92 cm. Obstajajo tudi longboardi, ki so dolgi približno 71 cm, a vseeno je njuna glavna razlika v tem, da so longboard deske ravne, deske klasičnih rolk pa so bolj zakrivljene. Torej, če vidite ravno, krajšo desko, je to verjetno le kratek model longboarda.

Prožnost deske

Če je vaš cilj, da se naučite novih trikov, potem boste iskali rolko s tanjšo desko, kar pomeni, da bo imela večjo prožnost. Za lažje izvajanje trikov je najbolj primerna mehka ali srednja prožnost, ki nudi določeno stabilnost in občutek vzmeti. Veliko longboardov je narejenih za doseganje maksimalne hitrosti pri vožnji navzdol. Da bi ostali stabilni, imajo longboardi običajno debelejše deske z nizkim zavijanjem, ki vas podpirajo med vožnjo.

Podvozje in kolesa

Tako skateboard kot longboard imata kolesca pritrjena na tako imenovanem podvozju. Longboardi imajo prožnejša in širša podvozja, kolesca pa so velika in mehka, zato je longboard odlična izbira za udobne daljše vožnje in vožnje po klancu navzdol. Skateboardi imajo manjša in trša kolesa, da lažje zdržijo izvajanje trikov in skoke. Če bi desko uporabljali le za vožnjo, bo torej longboard prava izbira, saj bo vožnja z njim veliko bolj prijetna in preprosta.

Prednosti rolkanja

Že sama vožnja z rolko je odlična aktivnost. Katerakoli izmed zgoraj opisanih desk je odlično prevozno sredstvo za krajše vožnje po opravkih, prav tako pa je lahko koristen pripomoček za intenziven trening.

1. Izboljšanje ravnotežja

Ravnotežje je pomembno za vsako aktivnost, tudi za hojo. Med vožnjo z longboardom ali skateboardom boste okrepili ravnotežje in moč trupa, dodatno pa si lahko pomagate z vajami na tleh. Eno izmed njih izvedete tako, da stojite na eni nogi, drugo nogo pokrčite in roke dvignete v zrak. To bo poskrbelo za boljše ravnotežje in hkrati okrepilo vaše noge. Ko se boste počutili samozavestno z vašo novo desko, se lahko počasi preizkusite tudi v izvajanju preprostih trikov in skokov.

2. Sprostitev stresa

Kot druge fizične aktivnosti bo tudi vožnja s skateboardom ali longboardom pomagala vašemu telesu, da se osvobodi stresa in se razstrupi preko znoja. Počutili se boste bolj sproščeno, saj vadba spodbudi sproščanje hormonov sreče, kot so endorfini. Dejavnost na prostem vas bo povezala z naravo in vas sprostila.

3. Kardiovaskularna vadba

Vsaka telesna dejavnost bo izboljšala vaš kardiovaskularni sistem s povečanjem srčnega utripa. Dobra kardiovaskularna dejavnost vam bo pomagala povečati vzdržljivost, ohraniti močan imunski sistem, okrepiti vaše srce in izboljšati pretok krvi. Cilj rolkanja je, da s telesom uspešno izenačujete desko v zavojih, jo poravnate, na njej pospešujete in z njo zlahka upravljate. Na začetku to ni najbolj enostavno, a boste sčasoma z rolkanjem okrepili vaše ravnotežje in kardiovaskularni sistem.

Potrebna oprema

Varnost je na prvem mestu. Da bo rolkanje varno in brez morebitnih poškodb, izberite ustrezno zaščitno opremo.

Čelada

Izberite lahko čelado s trdo lupino in jo pred nakupom obvezno preizkusite ter se prepričajte, da se vam dobro prilega. Ne glede na samozavest in izkušnje, vedno nosite čelado, saj bi lahko že en neroden padec privedel do hude poškodbe.

Ščitniki za bok in koleno

Razen če ste izjemen talent, se boste med učenjem novih trikov in spretnosti verjetno nekajkrat prevrnili. Ker je težko nadzorovati, kako padete, lahko vaši boki med padci utrpijo veliko škode. Da bi ublažili bolečine pri teh padcih, lahko uporabite blazinice za boke. Najbolj izpostavljena pa so padcem zagotovo kolena in komolci, zato nikar ne pozabite na ščitnike za kolena in komolce.

Sončna očala

Lahko je spregledati pomembnost vida, ko se osredotočate na druge dele telesa, vendar so oči zelo pomemben dejavnik vožnje, s sončnimi očali pa jih boste ustrezno zaščitili. Preprečujejo, da bi žuželke ponesreči priletele v vaše oči, oči zaščitijo pred vetrom in omejujejo bleščanje. Najbolj koristne bodo pri hitrejši vožnji po hribu navzdol, zato pred vožnjo nadenite kakovosten par sončnih očal.

Zaščitna oprema poskrbela, da ste vedno pripravljeni na varno vožnjo. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen profesionalen športnik, vam bodo športne aktivnosti, kot je rolkanje, pomagale razviti boljše ravnotežje, telo navadile na nove gibe, s športanjem pa boste poskrbeli za boljše splošno počutje.