Kolesarjenje

Kolo in pomlad preprosto gresta skupaj! Težko si je predstavljati prve tople dni brez najljubšega prevoznega sredstva na dveh kolesih. Kolo je izjemno praktično prevozno sredstvo, ki nas ne le hitro in učinkovito pripelje do cilja, temveč predstavlja tudi fantastičen trening za celotno telo. Ne smemo pozabiti niti na njegov ekološki vidik. Ali ima kolo kakršne koli negativne strani? Preprosto jih ni!

V zadnjih letih so postala e-kolesa izjemno priljubljena. To ni presenetljivo, saj imajo električna kolesa številne prednosti. Dokazujejo, kako lahko obstoječ izdelek s tehnologijo le še izboljšamo.

Sodobno e-kolo, kakršno poznamo danes, z vgrajenimi baterijami in učinkovitim motorjem, se je razvil v zadnjih nekaj letih. Pravzaprav je razvoj lažjih in učinkovitejših modelov za električno kolo omogočil ravno napredek, ki se je zgodil na področju litij-ionskih baterij v zadnjih 20. letih. Mnogi ga upravičeno štejejo za enega največjih dosežkov ekološkega prevoza tega desetletja.

Kako se e-kolo razlikuje od »običajnega« kolesa?

Električno kolo ima številne prednosti. Od običajnega se razlikuje po vgrajenem električnem motorju, ki nudi dodatno podporo med pedaliranjem, kar olajša vožnjo. To je koristno tako pri mestni vožnji kot vožnji v naravi, še posebej na vzponih ali v situacijah, ko je treba vložiti več napora. Hkrati omogočajo e-kolesa tudi vožnjo na klasičen način, če te pomoči ne potrebujete ali si je ne želite.

Zahvaljujoč pomoči električnega motorja lahko vozniki lažje prevozijo daljše razdalje brez občutka napora. E-kolo je odlična izbira za ljudi, ki šele začenjajo s pridobivanjem kondicije, saj lahko izkoristijo pomoč motorja.

Kakšne so prednosti električnega kolesa pri mestni vožnji?

Veliko je razlogov, zakaj postaja e-kolo vedno bolj priljubljena izbira prevoznega sredstva v mestu. Neskončne gneče v prometu, ne glede na to, ali se na delo odpravljate z osebnim avtomobilom ali javnim prevozom in želja po bolj trajnostnemu in okolju prijaznemu prevoznemu sredstvu vedno več ljudi prepriča v izbiro električnega kolesa.

V primerjavi z običajnim kolesom ima e-kolo za prevoz v mestu več prednosti. Na primer, če kolo uporabljate za pot na delo, morate s sabo za vsak slučaj (zagotovo pa poleti) vzeti še svežo rezervno majico. Z električnim kolesom je ne boste potrebovali, saj lahko prilagajate električno pomoč in tako hitreje ter z manjšim naporom prispete do cilja. Ne glede na to, kolikšno pomoč nastavite pri pedaliranju, se še vedno fizično naprezate in porabljate kalorije. Če vam to ni dovolj, si lahko po službi privoščite še običajni trening na e-kolesu brez dodatne pomoči. Vedno je dobro imeti na voljo več možnosti – in prav to vam nudi električno kolo.

Njegova prilagodljiva pomoč pri pedaliranju je izjemno praktična, saj se vam tako, tudi če ste utrujeni, ni treba odreči najljubšemu prevoznemu sredstvu in treningu. Naj vaše e-kolo opravi delo namesto vas, medtem ko vi uživate v svežem zraku ter se z nasmehom na obrazu prebijate skozi največje mestne zastoje. Z e-kolesom se vam prav tako ne bo treba obremenjevati z iskanje parkirišča, dolgoročno pa je odlična naložba, saj boste privarčevali na gorivu in/ali vozovnicah za javni prevoz. In ne pozabimo, koliko živcev boste prihranili …

Z e-kolesom v naravo

Po drugi strani so na voljo tudi t. i. E-MTB-ji, gorska električna kolesa, ki so postala vse pogostejša izbira ljubiteljev aktivnosti na prostem. Gorsko e-kolo, je posebej zasnovano za vožnjo po gorskih poteh in terenih. To kolo združuje najboljše lastnosti običajnega gorskega in električnega kolesa, kar pomeni, da lahko kolesarji premagajo bolj strme vzpone, zahtevnejše terene in daljše odseke.

Običajno imajo električna gorska kolesa močne elektromotorje, boljše baterije in trdno konstrukcijo, prilagojeno za vožnjo po neravnih terenih. Prav tako imajo pogosto dodatne funkcije, kot so večje gume z globljim profilom za boljši oprijem ter izboljšane zavore in vzmetenje, da se zagotovi stabilnost in nadzor na zahtevnih poteh.

Kot pri drugih vrstah e-koles, lahko vozniki običajno izbirajo raven podpore motorja ali celo izključijo motor, da bi vožnjo približali tradicionalnemu gorskemu kolesu, če je to potrebno ali zaželeno.

Gorska e-kolesa so postala priljubljena med kolesarji, ki želijo raziskovati gorske poti z manj fizičnega napora ali podaljšati svoje vožnje brez skrbi za utrujenost.

Kaj morate vedeti pred nakupom e-kolesa

Nakup električnega kolesa smatrajte za dolgoročno naložbo, ki vam bo fizično, časovno in finančno zagotovo koristila. Prihranili boste čas, ki ga zdaj preživite v prometnih zastojih, prihranili pri gorivu, parkiranju in vozovnicah za javni prevoz ter se več gibali.

Pred nakupom električnega kolesa premislite, za kaj ga boste najpogosteje uporabljali. Če ga boste uporabljali za mestno vožnjo in preproste terene, izberite električno kolo namenjeno mestni vožnji. Če pa potrebujete e-kolo za avanture v naravi in hribih, kupite gorsko različico e-kolesa.

Maksimalna hitrost delovanja motorja je 25 km/h. Baterije se napolnijo povprečno med dvema in tremi urami. Vedite, da bo prvo polnjenje trajalo nekoliko dlje – od okoli šest do osem ur. Ker gre za litij-ionske baterije, jih je mogoče polniti ne glede na to, ali so popolnoma prazne ali ne. Po polnjenju baterija, odvisno od terena, temperature in teže voznika, nudi od 50 do 100 kilometrov vožnje.

Kot pri uporabi klasičnega kolesa, ne pozabite kupiti čelade, ki je nujna tako pri mestni vožnji kot pri vožnji v naravi. Varnost mora vedno biti na prvem mestu!

Električno kolo ima številne prednosti, bodisi za uporabo v mestu ali za vožnjo v hribih. Popolnoma jasno je, zakaj je njegova priljubljenost v zadnjih letih tako zrasla, in verjamemo, da bodo e-kolesa postala izbira vedno več posameznikov.