Kolesarjenje

S prihodom pomladi se ne prebuja le narava, ampak tudi naša želja po novih kolesarskih dogodivščinah. Dnevi so daljši, vreme je kot nalašč za vrtenje pedal, velike turistične gneče pa še ni na vidiku.

Po pomladnem servisu in čiščenju kolesa napoči čas za načrtovanje prvih kolesarskih izletov. Pripravili smo pregled odličnih kolesarskih poti po sosednji Hrvaški, na katere se boste vedno radi vračali. Na teh poteh si ne boste le povrnili kondicije in vzdržljivosti, temveč boste imeli priložnost tudi spoznati zgodovino kraja, okusiti lokalne jedi in uživati v prelepi pokrajini.

Pot dobrih okusov in doživetij (Vižinada, Istra)

Kot že ime pove, vas na tej poti čakajo prave istrske dobrote, ki bodo takoj prebudile brbončice. Pot ima oznako 102 in poteka po območju, bogatem z družinskimi kmetijami, raznoliko in kakovostno ponudbo vin in oljčnega olja, manjkalo pa ne bo niti kulturnozgodovinskih znamenitosti. Pot se začne in konča v Vižinadi, dolga je 30 kilometrov, za turo pa potrebujemo približno dve do dve uri in pol. Seveda v to niso vštete vse ure, ki jih boste preživeli ob uživanju istrskih gastronomskih dobrot.

Kolesarska pot Teran (Rabac, Istra)

Ta pot nikogar ne pusti ravnodušnega iz preprostega razloga – ponuja nepozabne razglede na obalo in odprto morje, med poganjanjem pedal lahko uživate v razgledu na Cres in Lošinj, če vreme dopušča, pa pogled seže vse do Velebita. Pot se začne in konča na rivi v Rabcu, vodi čez Plomin Luko, Sv. Martina in preko Labina nazaj do izhodišča. Proga je dolga 46 kilometrov, brez postankov pa vožnja traja približno štiri in pol do pet ur.

Rumena panoramska pot (Novi Vinodolski, Kvarner)

Na območju crikveniške obale in njenega zaledja se nahajajo številne poti, najlepša pa je zagotovo Rumena panoramska pot. Kot že ime pove, vas na tej poti čakajo fantastični razgledi na ta del Kvarnerja. Pot je dolga 48 kilometrov, z nadmorsko višino 900 metrov.

Gornje Jelenje (Gorski kotar)

Pot, ki povezuje Gornje Jelenje, Platak in Mrzle Vodice, vas popelje skozi enega najlepših predelov Gorskega Kotarja. Tura se začne s prelaza Gornje Jelenje in vodi do Platka, ki je priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih. Po približno deset prevoženih kilometrih se lahko okrepčate v Velikem ali Malem domu in uživate v senci goranskega gozda. Vzpon nas naprej vodi do Cajtiga (vsi, željni dodatne avanture, se od tam lahko peš povzpnete na Veliki Risnjak), preko Vilje in vse do Mrzle Vodice. Na tej poti vas čaka bogata narava in čudoviti razgledi na gorski masiv Risnjak. Priporočamo, da se obvezno ustavite na Ravnem Podolju, najvišji točki stare Lujzinske ceste. Celotna kolesarska pot je dolga 30 kilometrov, skupni vzpon pa znaša 765 metrov.

Vrnitev v preteklost (Zmijavci, Dalmatinska Zagora)

Ko vas pot pripelje v Dalmatinsko Zagoro, lahko na poti številka 800 spoznate bogato zgodovino tega dela Hrvaške. Pot se začne v Zmijavcih, vodi skozi Runoviće, Donje Vinjane in nazaj do izhodišča izleta. Peljali se boste mimo nekropole s nagrobniki iz srednjega veka, za Mostom na Bublinu pa mimo arheološkega najdišča zgodnjekrščanske bazilike iz 5. stoletja. Čez hrib Dikovača nas pot pripelje do še ene srednjeveške nekropole. Proga je dolga 20,8 kilometra, teren pa je ravninski.

Bike & Wine Klikun (Pleternica, Slavonija)

Požeško-slavonska županija je idealna destinacija za vse ljubitelje kolesarskega turizma, zato ne preseneča, da je Zlata dolina prepredena s številnimi kolesarskimi potmi. Predlagamo krožno pot iz Pleternice, preko Požeške Koprivnice in Bilic. Na tej poti boste odkrili, zakaj Slavonijo imenujejo Zlata dolina. Pot je dolga 38 kilometrov, zanjo pa boste potrebovali približno tri ure aktivne vožnje.

Šojina pot (Pitomača, Podravina)

Na tej poti boste doživeli lepote bilogorskih hribov in reke Drave, ki se nahaja v Unescovem čezmejnem območju Mura-Drava-Donava. Ta vinorodna pokrajina je raj za ljubitelje vina, zato ne zavrnite kozarčka veselih Podravcev. Preko visečega mostu ali s trajektom prečkamo Dravo in pridemo do polotoka, kjer se nahaja mestece Križnica. Na tej poti lahko poskusite številne podravske dobrote. Pot je dolga 43 kilometrov, ni zahtevna in traja približno dve do tri ure (vse je odvisno od tega, koliko dobrot boste poskusili na poti …)

Potrebujete še kakšen kos kolesarske opreme? V kolesarskem kotićku tukaj se lahko opremite od glave do pet in izbirate med več kot tisoč izdelki za kolesarjenje.