Smučanje

Za nabiranje kondicije, izkušenj in samozavesti pri turnem smučanju je priporočljivo začeti z lažjimi turami. Zelo primerna so opuščena smučišča, položne planote in predvsem smučišča, na katerih je turno smučanje dovoljeno. V nadaljevanju predstavljamo nekaj lokacij, ki so primerne za začetnike.

VELIKA PLANINA 1668 m

Velika Planina je tudi pozimi nekaj posebnega. Slikovite pastirske koče in zasnežena pokrajina jo spremenita v zimski raj. Za smuko je dokaj nezahtevna, pobočja na planini so kratka in položna. Začetniki bodo uživali na spustih po zapuščenih progah smučišča.

Cesta na Veliko Planino nas pelje čez Stahovico proti prelazu Črnivec, kjer malo pod vrhom zavijemo levo proti Kranjskem Raku. Avto po navadi pustimo na Rakovih Ravneh, kjer je križišče. Če izberemo levo smer se bomo odpravili proti planini Kisovec, nato desno po gozdu na Malo planino, od koder se mimo kapelice Marije Snežne lahko vzpnemo do najvišjega vrha Velike Planine Gradišča (1668m). Iz izhodišča Rakove Ravne lahko izberemo tudi pot naravnost po cesti proti Ušivcu (1446m) in od tam v Tiho dolino, tudi od tu lahko pridemo do Gradišča.

Poti so dokaj enostavne, tudi če malo zaidete boste zlahka našli cilj. Nasprotno velja ob primeru goste megle, kadar lahko zaradi prostranosti v trenutku izgubimo orientacijo. V tem primeru se pohod ali turna smuka odsvetuje. Povprečen turno-smučarski izlet na Veliki Planini traja približno pet ur.

DOVŠKA BABA 1891 m

Kranjska Gora z okolico velja za slovenski smučarski biser. Poleg zdravilne klime in tisočletne tradicije imajo ti kraji tudi mnogo alpskih značilnosti.  Pokrajina je obdana z visokimi vrhovi Julijskih Alp in Karavank. Zaradi zahtevnih razmer visokogorja, smučanje z večine vrhov ni primerno za začetnike.

Ena od izjem je Dovška Baba, ki je zaradi dostopnosti in relativne nezahtevnosti priljubljena turnosmučarska destinacija v tem delu Slovenije. A višinske razlike med izhodiščem in vrhom je več kot 1100m in tako zahteva dobro telesno pripravljenost.

V vasi Dovje sledimo oznakam Dovška Baba do označene peš poti, kjer se začne vzpon. Vzpon je označen z markacijam večinoma po gozdu. Vzpenjamo se večino po gozdu mimo zapuščene planine Goreljše (1125m), nadaljujemo po gozdni cesti in potem po poti do planine Dovška Rožca (1650m). Zadnji del poti do vrha (1891m) je zelo razgleden in slikovit.

Smučamo po smeri vzpona, čez pobočje, nato po cesti do izhodišča. Z vrha se lahko spustimo tudi po bolj strmem pobočju, vendar zaradi zahtevnosti in nevarnosti plazov spust ni primeren za začetnike.

Za smučarski obisk Dovške Babe si je potrebno rezervirati od pet do šest ur.

KOBLA 1480 m

Izhodišče (535m) za začetek turnosmučarskega izleta po opuščenem smučišču Kobla je Bohinjska Bistrica. Tukaj lahko pozimi izvajamo domala vse priljubljene zimske športne dejavnosti. Dan lahko začnemo s turno smuko, nadaljujemo na odlično pripravljenih smučarsko tekaških progah, popoldne uživamo na kratki smučarski progi ali na sankaškem hribu, večer pa zaključimo na lokalnem drsališču.

Bohinjska Bistrica in okolica nudi tudi pestro izbiro nastanitvenih možnosti, od kampa, ki obratuje celo leto do prestižnih namestitev in vsega vmes.

Vzpon in spust turne smuke poteka po zapuščenih smučarskih progah, ki so mestoma že malce zaraščene. V polni verziji se povzpnemo na vrh zgornje postaje Kobla 3, ki leži na 1480 metrov nadmorske višine. Ob ugodnih snežnih razmerah je Kobla zelo priljubljena, zato lahko računate, da boste na poti srečali turnosmučarske somišljenike.  Sveže zapadli sneg se običajno hitro odzvozi,  zato lahko nastanejo grbine. Kljub temu je to smučišče varna turnosmučarska destinacija, primerna za začetnike in tudi ture v nočni izvedbi, ki zahtevajo nekaj dodatne opreme ter več izkušenj.

Trajanje ture: 2-3 ure.

KRVAVEC

Smučišče Krvavec zagotovo ne potrebuje posebne predstavitve, saj velja za eno najbolj priljubljenih slovenskih smučišč, na katerem je možna tudi turna smuka. Ena od posebnosti, povezana s turnim smučanjem, je naklonjenost smučišča tej dejavnosti. To med drugim pomeni, da so za turno smučanje določene posebne trase in proge, obratovalni čas in na voljo posebna vozovnica za kabinsko žičnico.

Na Krvavcu so organizirana tudi turna srečanja, kar je še posebej dobrodošlo, če še nimate turnosmučarske družbe in se lahko tako povežete s skupino. Ob predhodnem dogovoru so na razpolago tudi učitelji, ki vam bodo predstavili opremo in vas vpeljali v začetke turne smuke. Najbolj aktualne in natančne informacije dobite na izhodišču, na spodnji postaji kabinske žičnice.

Preberite več o tem, kako se je potrebno opremiti za turno smučanje tukaj.

Avtor: Tomaž Jensterle

Profesionalni tekmovalec v supanju, ki se rekreativno ukvarja s turnim smučanjem.