Smučanje

Pogled na zasnežene vrhove hribov je poleg razgleda na morje eden izmed najbolj čarobnih prizorov narave. Prizor, ki se ga ne moremo naveličati in zaradi katerega se tudi v najbolj mrzli zimi zjutraj ni težko zbrcati iz postelje. Turno smučanje ponuja tiste prvinske zimsko-gorske smučarske užitke in priložnost, da se z lastno močjo dvignemo nad jutranjo meglo, bližje k soncu, v objem zimske narave.

Turno smučanje najlažje opišemo kot kombinacijo vzpenjanja in spuščanja s smučmi, pohodništva ter alpinizma. Predpogoj je odlično smučarsko znanje na urejenih progah. Ko začnemo s turnim smučanjem je priporočljivo, da se udeležimo tečaja ali delavnice, kjer nas inštruktorji seznanijo z vsemi potrebnimi informacijami glede pravilne uporabe opreme, varnega gibanja v gorah in izbire prvih tur. Tudi izkušeni turni smučarji se redno izobražujejo, vadijo reševanje in zahtevne situacije, v katerih se lahko znajdemo v zasneženih gorah.

Oprema za turno smučanje

Za turno smuko se uporablja oprema, ki se močno razlikuje od tiste pri alpskem smučanju. Za pravilno uporabo je potrebno nabrati nekaj vaje in tehničnega znanja.
Za udobno hojo in zadostno oporo pri spustih potrebujemo kakovostne turno smučarske čevlje in posebne vezi, ki omogočajo premikanje in nivojsko prilagajanje stopala ter pete za lažjo hojo v hrib.

Turne smuči so od alpskih lažje in širše za boljšo plovnost v celem snegu. Za hojo je potrebno namestiti t.i. kože oz pse, da nam smučka pri vzponu ne drsi nazaj. Nameščanje in odstranjevanje kože je enostavno, vseeno pa na začetku zahteva nekaj vaje. Za strme in trde podlage vam bodo prav prišli tudi srenači, katere namestimo na vezi.

Pomemben kos opreme predstavljajo tudi palice, ki so lahko nastavljive po dolžini ali pa enodelne. Pozorni moramo biti na izbiro primerne snežne krpljice. Ta se nahaja na koncu palice in nam nudi oporno oz. preprečuje pogrezanje palice v mehkem snegu.

Osnovna varnostna oprema za gorsko gibanje v snežnih razmerah je lavinski trojček, ki je sestavljen iz snežne lopate, lavinske žolne oz oddajnika in sonde. Uporabe opreme se je potrebno priučiti, sicer nam, kadar bi jo morda potrebovali, ne bo koristila kaj dosti. Za bolj zahtevne ture se uporabljajo tudi dereze, cepin in plezalni pas, za kar pa potrebujemo že nekaj plezalnega in alpinističnega znanja. Priporočljiv je tudi plazovni nahrbtnik, ki ga podobno kot zračno blazino aktiviramo, če se sproži snežni plaz.

Sodobna turno smučarska oblačila dobro odvajajo vlago in nam omogočajo prosto in udobno gibanje. Oblačimo se večplastno, da se lahko prilagajmo temperaturnim razmeram. K obvezni opremi sodi tudi kakovostna čelada in nahrbtnik, v katerega spravimo suha oblačila, dovolj tekočine in malico.

Kdaj je najboljši čas za turno smuko?

Najbolj primerni čas za turno smuko so spomladanski meseci. Snežna podlaga je spomladi uležana in varnejša ter zato bolj primerna za prve korake. Na ture se ne odpravite sami, svojim bližnjim povejte načrtovano pot, da lahko po potrebi obvestijo gorske reševalce. Še bolje pa bo, če se na turno smuko odpravite z izkušenim gorskim vodnikom, ki ima strokovno znanje, ter vas lahko tako hitreje in bolj varno vpelje v svet turne smuke. Večina turnih smučarjev bo ob srečanju vedno pripravljena deliti koristne napotke in informacije o razmerah iz smeri iz katerih prihajajo, zato ne bodite sramežljivi in vprašajte za nasvet!

Turno smučanje je posebna oblika užitka, ne glede na to, ali se ga šele lotevate ali pa ste med izkušenimi smučarji, ki so že spoznali, da je to ljubezen, ki se z vsako novo turo samo še povečuje.

Če se prvič podajate na turno smuko in ne veste, kam bi se odpravili, lahko tukaj najdete namige za lokacije, ki so primerne za uvajanje v svet turnega smučanja.

Avtor: Tomaž Jensterle

Profesionalni tekmovalec v supanju, ki se rekreativno ukvarja s turnim smučanjem.