Povzetek

Smučanje

Smučanje se pri otrocih prične veliko pred prvim izpeljanim zavojem na smučeh. Pravimo, da otroci začnejo s smučanjem že pri oblačenju zimskega kombinezona. Nadaljujejo s prvimi koraki na snegu, kjer se prilagajajo na novo okolje in smučarska oblačila. Šele za tem sledi prilagoditev na smuči ali tako imenovano »podaljšano stopalo«. V tej fazi še težko govorimo o »smučanju«, kot ga poznamo, vendar je kljub temu najpomembnejši korak na poti k temu, da bo otrok vzljubil ta zimski šport.

Priporočljivo obdobje pri otrocih, ko lahko začnemo s smučanjem, je približno od tretjega do petega leta starosti. Sicer pa ni enoznačnega pravila, kdaj začeti. Pri fizično dobro razvitih otrocih lahko s smučanjem začnemo še prej. A ne glede na vse, kot pri vseh začetkih je tudi pri otroškem smučanju najbolj pomembno, da se otroci na snegu v prvi vrsti zabavajo in si preprosto želijo preživeti čim še več čas na zasneženih strminah.

Še najboljši recept začetek je izbira smučarskega učitelja in dobre smučarske opreme. Pri izbiri slednje je potrebno paziti, da je oprema primerna za otrokovo starost, višino in smučarsko znanje. Oprema more slediti otrokovemu razvoju, tako fizičnem kot smučarskem. Velikokrat se zanemarja pomembnost servisa otroških smuči, na ta način lahko otroku pokvarimo smučarski dan, ki lahko vodi v odpor do najlepšega športa na svetu.

Pomemben del prilagoditve na smučarsko opremo lahko opravimo že doma, kjer lahko otroka oblečemo v smučarsko opremo in ga na ta način počasi privajamo na občutke, ki jih bo doživljal na snegu. Velikokrat lahko smučanje vkomponiramo v pripovedovanje pravljic in jih tako še bolj približamo snegu. Zavedati se moramo, da so otroci raziskujoča bitja, potrebno jih je samo nekoliko usmeriti in jih spremljati ter podpirati na njihovi poti. Za to je vedno pravi čas!

avtor: Julijan Peric SLOSKI Demo Team

Ko se z otroki prvič podamo na smučišče in prvič odkrijejo, kako zabavne so dogodivščine na smučeh, je najbolj pomembno, da kot starši poskrbimo za njihovo varnost.

Alpinina kolekcija čelad ZUPO se bo otrokom prikupila zaradi risanih junakov Minnie Mouse, Star Wars, Frozen II in Cars, staršem pa zaradi preverjene kakovosti te znamke, ki tudi pri izdelavi otroških čelad sledi visokim varnostnim standardom. Komplet Zupo tvori čelada Alpina ZUPO s sistemom prilagajanja obliki glave Run Ergo Snow, zapenjanjem Ergomatic, udobnimi blazinicami za ušesa in ujemajočimi se očali Alpina PINEY.

Alpina PIZI in ZUPO sta priljubljeni izbiri za otroke. Že uveljavljena modela Alpininih čelad se ponašata s trdo školjko in peno v notranjost za absorbiranje udarcev. Mehka ušesa, udobna in odstranljiva notranja blazina in grelni ščitnik za vrat pa bodo poskrbeli za tisto potrebno udobje, da se otroci lahko povsem posvetijo smučarskim ali deskarskim zavojem. S čelado se lepo ujemajo očala Alpina SCARABEO.

Čelade z vizirjem so vse bolj priljubljene tudi med starši in mladimi ljubitelji smučanja. Prednost sta dva kosa v enem, poleg tega pa je manjša možnost, da bi otroci kakšen kos izgubili. Snemanje očal med premorom bo bolj enostavno, vizir pa lahko zaščitite s posebnim pokrivalom, ki je prilagojen za to vrsto čelad.

Otroci so najbolj ranljivi obiskovalci smučišč, saj smučarske veščine in samozavest šele pridobivajo in zato težje nadzorujejo dogajanje na progi. Odločitev o zaščiti za hrbet pri otroku je zato vedno na mestu.