Pohodništvo in alpinizem

Čevlji predstavljajo najosnovnejši in verjetno tudi najpomembnejši del pohodniške opreme. Svoje sodobnike, ki so radi zahajali v gore, je konec 18. stoletja podučil znameniti Baltazar Hacquet. Dejal jim je, da na nogah ne potrebujejo imeti nič drugega kot samo iz dobrega usnja narejene kratke škornje. Podplati pa naj bodo čim debelejši, golenica naj bo prav tako iz mehkega in debelega usnja.

Kakšne napotke o obutvi ljubitelji gora prejemamo danes? Še toliko bolj smo pozorni na tiste, ki so povezani z zimsko hojo v hribe, ki praviloma velja za bolj zahtevno kot v toplem delu leta. Pogosto na izbrano zimsko pohodno obutev nameščamo še dereze, o katerih bi lahko tudi marsikaj zanimivega napisali iz preteklosti. Prvi dokazi o uporabi derez namreč segajo že v leto 315 pred našim štetjem.

Za zimski čas najboljša izbira visoki pohodni čevlji

Ne samo za visokogorje, visoki gojzarji so varna izbira za skoraj vse vrste hribovitih terenov, le da so v zimskem delu leta skoraj obvezna oprema, saj je več nevarnosti snežišč in pot v hribe bistveno bolj nepredvidljiva.

Zimski pohodniški čevlji nudijo hoji v zimskih razmerah primerno oporo, stabilnost in zaščito. Dobro ščitijo gležnje, pa prednji del stopala pred morebitnimi udarci v prste. Robustni podplati so zasnovani tako, da preprečujejo zdrse. Izdelani so iz kakovostnega materiala, običajno opremljeni z membranami ali iz materialov, ki preprečujejo vdor vode.

Salomon QUEST 4 GTX W
Dolomite ZERNEZ GTX W
Planika MCB31 FORESTER
McKinley ANNAPURNA AQX

Pozimi dobrodošle tudi dereze

Vsakič, ko se pozimi odpravljamo v gore, v nahrbtnik obvezno shranimo še dereze. Njihova uporaba je nujna na poledeneli podlagi, na ledu in različnih snežnih podlagah. Prav tako na različnih naklonih in višinskih pasovih. V osnovi dereze delimo na več tipov: pohodniške, pohodniško-plezalne, plezalne, rigidne plezalne in mini dereze.

Pohodniške imajo 8 do 10 zob in so namenjene za uporabo na snegu pri hoji ter turnem smučanju. Primerne so za vse tipe čevljev.

Pohodniško plezalne dereze imajo 12 zob, prednji zobje so vodoravni. Njihov spekter uporabe je najširši. Primerne so za poltrde in trde zimske čevlje.

Plezalne, 12-zobne dereze z navpičnimi prednjimi zobmi so namenjene za plezanje in se pripenjajo zgolj na trde zimske gojzarje.

Rigidno plezalna različica je povsem negibljiva, kot takšne pa so za večino uporabnikov povsem neprimerne. Če se tudi pozimi podajate v visokogorje, je obvezna oprema tudi cepin za ustavljanje v primeru zdrsa ali padca.

Mini dereze ali derezice so dobrodošla izbira za poledenele lažje oziroma položnejše poti in daleč najbolj priljubljena izbira za vsakodnevni skok na bližnji hrib.

Veriga FAMILY TRACK
Veriga MOUNT TRACK
Veriga ICE TRACK
Veriga CITY TRACK