Povzetek

Smučanje

Smučarski čevlji so eden najpomembnejših, če ne kar najpomembnejši kos smučarske opreme. Preko čevlja smučar prenaša sile na smuči, hkrati pa čuti podlago in odziv smuči. Pri izbiri smučarskih čevljev je seveda pomembno, da se le ta prilega nogi in vam nudi udobje med smučanjem. In le s kakovostnim in predvsem našemu načinu smučanja primernim čevljem, bomo lahko uživali na snegu in izkoristili svojo unikatno kombinacijo smučarskega znanja in opreme.

Za izkušene smučarje, ki med smučanjem dodobra izkoriščajo stranski lok smuči in svoje zavoje brez težav odpeljejo po robnikih z uporabo zarezne tehnike, so najbolj primerni trši smučarski čevlji višjega ranga, da med smučanjem začutijo več kontrole nad smučni in upore ob pritiskih.

Tovrstni čevlji so poznani po njihovi trši konstrukciji, z indeksom trdote oz. t. i, flexom med 110 do 130, visoki odzivnosti in nadzorom, kot ga običajno nudijo  tekmovalni smučarski čevlji. Po drugi strani pa zahvaljujoč sodobnim materialom in tehnologijam, še zmeraj nudijo udobje, manjšo težjo ter z nekoliko večjo prostornino udobje za dolge smučarske dni. Po zasnovi so takšni smučarski čevlji nekoliko ožji od čevljev, ki jih izbirajo začetniki ali srednje izkušeni rekreativci in smučarju omogoča več kontrole v vseh fazah zavoja.

1

ATOMIC HAWX PRIME 120 S GW
529,99 €

2

FISCHER RANGE ONE 120 X
449,99 €

3

HEAD RAPTOR WCR 120
549,99 €

4

NORDICA PRO MACHINE 120 X GW
459,99 €

5

NORDICA SPEEDMACHINE 3 120 GW
459,99 €

6

SALOMON S/PRO ALPHA 120
479,99 €

7

SALOMON S/PRO X100 GW
379,99 €

Težji in večji smučarji, ki zaradi svoje konstitucije naravno proizvedejo večje sile, so prav tako primerni uporabniki smučarskih čevljev višjega ranga, saj ob uporabi mehkejših čevljev le te preobremenijo, čevelj pa jim posledično ne nudi primerne opore in stabilnosti v zavoju.

Ob nakupu smučarskih čevljev višjega ranga se moramo zavedati, da sicer žrtvujemo nekaj udobja, ker je konstrukcija čevljev nekoliko ožja, v zameno pa smo smučarji nagrajeni z neprimerljivo boljšo odzivnostjo smuči, občutkom za smučanje in prenosom sil ob smučanju, kar nas vodi k popolnim zavojem.

Proizvajalci z različnimi inovacijami stremijo k nenehnim izboljšavam. Nekatere inovacije nam omogočajo lažje obuvanje in sezuvanje smučarskih čevljev, druge omogočajo rahel naklon nog smučarja že v osnovnem položaju in s tem lažji vhod v zavoj. Večina vrhunskih smučarskih čevljev združuje različne materiale na različnih mestih čevlja ter tako poskrbi za boljše razmerje med težo in trdoto. Konstrukcija čevlja se razlikuje tudi glede na spol. Ženski čevlji so običajno širši in nižji v predelu meč ter ožji v predelu stopala in se bolje prilagajajo naravni obliki nog.

Ob nakupu smučarskih čevljev moramo biti pozorni predvsem na velikost in trdoto, ki ustreza našemu smučarskemu znanju. Da bi najlažje ugotovili, kateri model nam bo ob široki ponudbi najbolj ustrezal, je dobro preizkusiti čim več čevljev istega ranga, različnih proizvajalcev. Tako se boste lažje našli čevelj, ki vam bo omogočal lahkotno in udobno smučanje oz. smučarske občutke. V prodajalnah INTERSPORT najdete kakovostne smučarske znamke Atomic, Head, Fischer, Nordica, Salomon in McKinley, ki v svoji ponudbi zagotovo skrivajo tudi popoln čevelj za vas.

Avtor:

Žan Kralj
Smučarski demonstartor SLOSKI Demo Team