Tek

Prijetnejše temperature so kot nalašč za aktivno preživljanje časa v naravi in mnogi že pogledujejo proti svoji tekaški ter pohodniški opremi. Če so vaši obutvi že šteti koraki ali pa je spomin na bolečine v nogah po spomladnih podvigih še kako živ, smo domačo nalogo o izbiri nove obutve opravili namesto vas. Pozabili nismo niti na vse, ki ste si to jesen prvič postavili cilje o osvajanju vrhov in doseganju novih razdalj.

Izbira tekaškega copata

Najpomembnejše pri izbiri tekaške obutve je izbira copata, ki:

  • omogoča varen korak,
  • se prilega obliki našega stopala,
  • zagotavlja ustrezno blaženje in udobje ter
  • nudi dober oprijem tudi v deževnih razmerah.

Za vse to lahko poskrbi obutev znamke Mizuno – priznane japonske blagovne znamke, ene najstarejših v športni industriji, ki šteje že več kot 115 let. Njeni začetki segajo v leto 1906, ko sta jo v Osaki ustanovila brata Rihači in Rino Mizuno, odlikujeta pa jo izjemna kakovost in tehnološka dovršenost. Mizuno tekaške copate od drugih ločijo tri tehnologije:

MIZUNO ENERZY

Najnovejši material v vmesnem podplatu je mehkejši,
nudi boljše blaženje in daje veliko več povratne energije.

MIZUNO WAVE

Edinstvena tehnologija, ki združuje blaženje in stabilnost v
enem!

GENDER ENGINEERING

Copati so prilagojeni glede na spol in nudijo dodatno
funkcionalnost in udobje.

Pri izbiri tekaškega copata imamo na voljo več različnih modelov, ki ponujajo različno odzivnost in stabilnost. Pomembno je tudi, da upoštevate obliko in nagib vašega stopala.

Blaženje

Podatek o blaženju nam pove, kako težek je copat, kako mehek je in kako odziven je. Večje kot ima copat blaženje, večje udobje nam ponuja in hkrati zmanjšuje pritisk, ki ga telo prejema ob koraku. Hkrati to pomeni, da bo copat »počasnejši« in manj odziven. Copat z večjim blaženjem je primeren za osebe, ki so težje ali pa potrebujejo obutev, ki ponuja več udobja.
Maksimalno blaženje nudijo copati Wave Sky Neo 2, Wave Sky 5 ali SkyRise 3, s srednjim blaženjem in večjo odzivnostjo pa sta odlični izbiri Wave Ultima 13 in Wave Rider 25.

Nagib stopala

Hkrati moramo upoštevati nagib našega stopala. Če nagib stopala odstopa od nevtralnega položaja, lahko govorimo o pronaciji (nagib navznoter) ali supinaciji (nagib navzven) stopala. V primeru prekomerne pronacije nas zanimajo stabilnejši tekaški copati, kot sta modela Horizon 6 in Inspire 18. V primeru nevtralnega nagiba stopala pa so lahko odlična izbira tekaški copati Mizuno iz linije Wave Ultima ali modeli Wave Rider 25, Wave Sky 5 ali SkyRise 3.

Analiza stopal

Naj vam na pomoč priskočimo mi! Prvi korak, ki bo zagotovo olajšal izbiro nove obutve, je obisk ene izmed naših poslovalnic, kjer lahko opravite meritev stopal. Storitev vam nudijo v ljubljanskih prodajalnah Intersport BTC, Intersport Šiška in Intersport Rudnik. Tako boste prejeli točne podatke o vaših stopalih, s pomočjo naših svetovalcev pa izbrali popoln čevelj za jesensko športno sezono.

Tek po neurejenih poteh

Če vam tek po ulicah ne predstavlja posebnega izziva in raje stečete po brezpotjih, potrebujete trail tekaški copat, ki zagotavlja udobje, stabilnost, nepremočljivost in dober oprijem na manj stabilnih podlagah. Hkrati bo trail tekaški copat odlična izbira tudi za lažji pohodniški izlet ali sprehod v gozdu. Za tovrstno zanesljivost poskrbijo Mizuno Ibuki 3, Mujin 8 in Daichi 7, pridružujeta pa se jima tudi Merrelova MTL Long Sky 2 in Agility Peak 4.
Zagotavljata varen korak tudi na najbolj neurejenih poteh. Najnovejša različica modela Agility Peak ponuja nekoliko debelejši vložek iz lahkotnejše pene FloatPro in nov Vibram Megagrip podplat, ki se na skalnatih terenih odreže še bolje.

Obutev za osvajanje vrhov

Niso vsi vrhovi enaki. Nekateri od nas zahtevajo več priprav in boljšo opremo. In tukaj zablesti Merrell, ameriška blagovna znamka z dolgoletno tradicijo v izdelovanju pohodne obutve, ki sta jo leta 1981 v Vermontu ustanovila Randy Merrell in Clark Matis. Merrell s pomočjo izvrstne tehnologije ostaja v samem vrhu pohodniške obutve. Odlikujejo jo:

AIR CUSHION

V petnem delu imajo Merrell čevlji sistem zračne blazine (blažilec), ki štirikratno zmanjša pritisk na peto.
Ta sistem omogoča tudi stransko stabilnost podplata.

VIBRAM

Skupaj z Vibram-om je Merrell razvil poseben podplat,
ki je zelo trpežen in preprečuje drsenje čevlja.  

FLOATPRO

Tehnologija, ki omogoča boljše blaženje,
daljšo življenjsko dobo in nižjo težo čevlja.

Legenda pravi, da ime pohodnega čevlja MOAB izhaja iz kratice za izraz “Mother Of All Boots” oziroma “Čevelj vseh čevljev”. V Merellu sicer trdijo, da je poimenovan po mestecu v zvezni državi Utah. Kakorkoli že, Merrell MOAB 3 bo poskrbel za varnost in udobje med osvajanjem najnižjih in najvišjih vrhov. Vodoodporna membrana čevlja Moab 3 hkrati poskrbi za zračnost, udoben vložek za mehak korak, za zaščito zaščitni kapici na prstih in peti, podplat iz Vibram gume pa odlično trenje s podlago med raznolikimi aktivnostmi.

Če ste še vedno v dvomih, vas vabimo, da se oglasite v eni izmed naših prodajaln in tam za nasvet povprašate katerega izmed naših svetovalcev in svetovalk. Z veseljem vam bodo pomagali pri izbiri najboljšega tekaškega, trail ali pohodnega čevlja, prilagojenega vašemu stopalu in jesenskim športnim podvigom.