Kolesarjenje

Kolesarski čevlji

Za kolesarjenje so uporabni čevlji z nekoliko tršim podplatom, ki je izdelan iz gume ki na pedalu nudi dober oprijem. To je tudi ena izmed glavnih značilnosti posebnih kolesarskih čevljev, ki se med seboj seveda ločijo na cestne in gorsko kolesarske. Školjka cestni čevljev omogoča optimalen prenos sil s kolesarjevih nog na pedale. Podobno velja tudi za gorsko kolesarske, le da so ti izdelani iz bolj robustnih materialov in imajo podplat z nekoliko bolj grobim profilom, s katerim je možno tudi narediti nekaj korakov po zahtevnem terenu. Oboji pa ponujajo tudi možnost uporabe pedalov na zapenjanje.

Spiuk SPLASH

moški gorsko-kolesarski čevlji

Scott MTB SHR-ALP LACE W

ženski gorsko-kolesarski čevlji

Scott MTB SHR-ALP LACE

moški gorsko-kolesarski čevlji

Pedale na zapenjanje

Večina kolesarjev se prej ali slej spopade z izzivom pedalov na zapenjanje, ki jih v kolesarskem žargonu označujemo s kratico SPD (Shimano Pedaling Dynamics), čeprav je kar nekaj proizvajalcev že pred japonskim gigantom ponujalo podobne sisteme pedal na zapenjanje.

Glavna prednost pedal na zapenjanje je v odličnem prenosu sil z nog na pedale. Ko je kolesar pripet, ne poganja le s pritiskom nog navzdol, temveč tudi z vlečenjem nog navzgor. S tem se drastično poveča energetska učinkovitost navijanja pedalov.

Kolesarji se v glavnem bojijo, da se v kritičnem trenutku ne bodo mogli pravočasno odpeti. Vendar bojazen izgine že po nekaj vožnjah, ko gib potreben za odpenjanje postane samoumevna avtomatika. Za tovrstno pedalo pa potrebujete kolesarske čevlje s podplatom, ki omogoča namestitev nastavkov za pedala SPD.

Scott TRAIL EVO W

ženski kolesarski čevlji

Spiuk OROMA W

ženski gorsko-kolesarski čevlji

Scott TRAIL EVO

moški kolesarski čevlji