Pohodništvo in alpinizem

Srbija je priljubljen potovalni cilj mnogih popotnikov. Beograd, Novi Sad in Niš so le nekatera izmed mest, ki navdušujejo s svojo zgodovino in pristno kulinariko. Malo manj poznana pa so nekatera druga naravna območja, ki ponujajo obilico priložnosti za aktiven oddih.

Če še nimate pravih idej za letošnji aktivni dopust ali vikend izlet in se želite podati na nove terene, potem nadaljujte z branjem. Izbrali smo nekaj najbolj atraktivnih destinacij v Srbiji, ki vas bodo prepričale s svojimi naravnimi lepotami. 

Jezero Zaovine

Turkizno modra barva in čista voda sta dovolj tehtna razloga za obisk jezera Zaovine. To je eden od biserov Srbije, ki se nahaja na nadmorski višini 881,5 m, v gorovju Tara, in je eden največjih ribnikov postrvi.

Nastalo je z zajezitvijo toka reke Beli Rzav, v dolini katere se nahajajo tudi ostanki srednjeveških mest in utrdb. Naravni rezervat je odlično naravno okolje za sprehode in pohode. Naleteli pa boste tudi na številne divje plaže, kjer si lahko vzamete čas za počitek.

Suva Planina

Suva Planina ali »Alpe na jugu Srbije« se nahaja na avtocesti Beograd – Niš – Sofija. Najvišji vrh Trem je na nadmorski višini 1810 m. Celotno območje je zaščiteni naravni rezervat, za katerega so značilne ogljikove kamnine in nahajališča peščenjaka.

Ob obisku se ustavite v vasi Koritnjak, kjer je izvir zdravilne vode in vodnjak iz časa kralja Aleksandra. Navdušil pa vas bo tudi pogled z izletne točke Bojanine vode in Sokolov kamen. To je odlična destinacija tudi za zimski čas, saj lahko smučate po progi Sokolov kamen.

Potpećka jama

Potpećka jama se nahaja v vasi Potpeć, 14 km od Užic. Znana je po svojem vhodu v obliki podkve. Njena širina se giblje med 22 m na dnu in 12 m na vrhu. Jama je nastala zahvaljujoč podzemnim vodam Drežničke doline in vas bo navdušila s svojimi kamninami in okrasjem.

Do njenega vstopa oziroma izstopa vas popelje 700 stopnic – zato pred obiskom poskrbite za dobro telesno kondicijo. Stalna temperatura jame je 9,5°C, zato se primerno oblecite.

Ovčarsko-kablarska soteska

Ovčarsko-kablarska soteska je naravni fenomen, ki leži med planinama Kablar in Ovčar. Od Čačka je oddaljena 18 km in je dolga kar 20 km. Skozi sotesko teče Zahodna Morava, na katero imate nepozaben pogled, če se povzpnete na planino Kablar.

Ovčarko-kablarska soteska je bogata s številnimi samostani, zato to območje imenujejo tudi Sveta Gora. Poleg bogate zgodovinske dediščine in atraktivnih razgledov, vas bosta navdušila tudi bogato rastlinje in živalske vrste. V soteski se nahaja tudi mesto Ovčar Banja, ki je znano po svoji zdraviliški vodi med 35 in 38 °C.

Lazarjev kanjon

Lazarjev kanjon je najgloblji in najdaljši kanjon v Srbiji. Dolg je 9 km in je visok med 300 in 500 m. Nahaja se v vzhodni Srbiji blizu Bora in vas bo navdušil s svojimi jamami in pečinami. Najbolj znane so Lazareva jama, Mandina, Hajdućica in Dubašnička jama. Zaradi strmega in nedostopnega območja ni v celoti raziskan.

Med najbolj znanimi jamami je Lazareva jama, ki jo krasi izvirska voda in izjemno atraktivni kapniki. Nekoč je služila kot lovsko pribežališče, saj so v njej našli orodje iz bakrene dobe. Celotno območje navdušuje s svojim edinstvenim rastlinjem.

Deliblatska puščava

Če si želite ogledati največjo evropsko puščavo, se morate ustaviti na severovzhodu Srbije, kjer je peščena puščava imenovana Deliblatska puščava. Razprostira se na 35.000 hektarih , na katerih se nahaja več kot 900 različnih rastlinskih vrst.

Del tega naravnega rezervata je tudi pritok Donave, zato ni nič presenetljivega, da boste naleteli na številne ribe in ptice. Deliblatska puščava je bogata s pohodniškimi, tekaškimi in kolesarskimi potmi, zato je idealna destinacija za vse ljubitelje narave in vse tiste, ki radi skrbijo za svoje telo in zdravje.

Slap Tupavica

Ena najlepših in dih jemajočih naravnih lepot v Srbiji je zagotovo slap Tupavica. Nahaja se v Naravnem parku Stara Planina, v bližini vasi Dijkinci. Leži na nadmorski višini 1.050 m, njegova višina pa je 15 m.

Najbolj idealen čas za obisk je pozno jesen ali zgodaj spomladi, na čudovite prizore pa lahko naletite tudi pozimi. K slapu se lahko odpravite peš ali s kolesom, ne glede na to, pa boste na koncu nagrajeni s čudovitim pogledom.

Tudi v Srbiji lahko zavijete po novo športno opremo v Intersport

Uživanje v lepotah narave bo še toliko prijetnejše, če se boste na izlet odpravili dobro opremljeni.  Zato nikakor ne pozabite vzeti s seboj primerno športno opremo, predvsem pohodniška oblačila, obutev in nahrbtnik. Če pa ste pozabili kakšen kos opreme doma, pa boste tudi v Srbiji, na 30-ih lokacijah, našli prodajalne Intersport, kjer so vam na voljo priljubljene znamke iz celega sveta. Spletno stran Intersport Srbija najdeš tukaj.