Smučanje

Veš, da obstajajo smučišča v Evropi, kjer lahko smučaš tudi poleti?

Kopalke in sandali ali smuči in smučarski čevlji? Če ste eden izmed smučarskih navdušencev, ki s težavo preživljajo poletne mesece brez smučanja, potem je ta prispevek namenjen prav vam. V nadaljevanju bomo na kratko predstavili nekaj smučišč v Evropi, kjer lahko smučate tudi v najtoplejših mesecih.

HINTERTUX, Avstrija

To je edino avstrijsko smučišče, kjer lahko smučate vse leto. Na nadmorski višini 3.250 metrov vas pod sijočim modrim nebom čaka 18 km urejenih smučarskih prog in edinstven Betterpark za deskarje! Težavnost samih prog je primerna za smučarje, ki radi uživajo na malo strmejših pobočjih, nekoliko manj je primerna za začetnike. Družinam prijazno smučarsko središče nam nudi zabavo za otroke in malo večje otroke. Lahko se vozite s tubami ali pa enostavno uživate na snežnem vrtiljaku. V bližnjih vasicah pod ledenikom so vam na voljo cenovno dostopni hoteli in apartmaji. Na voljo so tudi športne trgovine, ker izposojajo smučarsko opremo in kolesa. Po smučanju se lahko odpravite na izlet s električnimi kolesi, si privoščite sprostitev ob bazenu ali pa se odpravite na pohod do bližnjih vrhov. Idej za aktivne počitinice v Hintertuxu definitivno ne zmanjka!

ZERMATT, Švica

Zermatt – Matterhorn ponuja največje in najvišje smučarsko središče poletnega smučanja v Evropi. Najvišja dostopna točka seže kar do 3,883 metrov nad morjem. Uživate lahko na 21 km dolgih in urejenih smučarskih progah. Za najboljše snežne pogoje je treba vstati zgodaj in ujeti prvo gondolo, saj močno višinsko sonce vpliva na samo strukturo snega. Opoldne se poletno smučišče zapre, tako da se lahko naslednji dan znova prebudi v svoji najboljši formi. Ljubitelji prostega sloga se lahko veselijo tudi tega letnega časa, saj poletno smučišče vključuje poletni snežni park Zermatt. Ni nenavadno, da se na poletnem smučišču Zermatt-Matterhorn srečate z znanimi smučarji iz vsega sveta. Oni prav tako ne želijo zamuditi odlično pripravljenih prog in vrhunskih snežnih pogojev. Več kot sto smučarskih ekip iz 22-ih držav trenira na ledeniku, ko se pripravljajo na naslednjo zimsko sezono. Če primerjamo nastanitve, so nekoliko dražje kot v drugih poletnih smučarskih središčih. Vendar pa verjamite, da vas bo sam pogled na goro Matterhorn pustil brez besed!

CERVINIA, Italija

Na 3.500 metrih nadmorske višine lahko na Plateau Rosà (do katere lahko pridete z vlečnico iz Cervinije v slabe pol ure) smučate tudi poleti. Velika nadmorska višina zagotavlja dobre snežne pogoje skozi celotno sezono. Proge so primerne za vse smučarje ne glede na stopnjo smučarskega znanja, zato na tem smučišču uživajo tudi začetniki. Smučate lahko v široki, sončni dolini Plateau Rosà, ki z žičnico Piccolo Cervino (3.883) povezuje Italijo in Švico.

Višje temperature v primerjavi s tistimi pozimi, toplo sonce, ki je kot nalašč za sončenje, ter lahka dostopnost do Plateau Rosà iz Cervinije predstavljajo odlične razloge za obisk tega smučarskega središča tudi poleti. Če ste kolesarski navdušenec, potem bo Bike Park zagotovo zadostil vašim pričakovanjem. Cene namestitve so nekoliko nižje v primerjavi s Švico. Če vam visoke poletne temperature ne ustrezajo, zamenjajte kopalke s smučmi in obiščite Cervinijo.

Manja Pernek, članica demonstratorsko-promocijske vrste za alpsko smučanje, učiteljica in trenerka.