Pohodništvo in alpinizem

Jesen je za mnoge najlepši čas za odkrivanje naravnih lepot. Zaradi svoje barvite pestrosti je narava v tem letnem času še toliko bolj privlačna, če pa k temu dodamo še prijetne temperature, je to odlična priložnost za nepozaben jesenski izlet.

Slovenija je zaradi svojih naravnih danosti izjemno zanimiva in atraktivna. Za aktivno preživljanje prostega časa imamo na voljo hribe, morje, številna jezera, slapove, soteske in druge naravne ter kulturne znamenitosti. Zato se mnogi pogosto sprašujejo, kam se odpraviti na družinski izlet, aktivni oddih v dvoje ali pa kar na vikend izlet.

V nadaljevanju je nekaj najbolj zanimivih predlogov za jesenski izlet po Sloveniji. Izleti so primerni za vse tiste, ki si želite nekoliko bolj aktivnega oddiha in tudi za tiste, ki si želite zgolj uživanja v lovljenju zadnjih toplih sončnih žarkov.

Slap Peričnik in dolina Vrata

Slapovi so v jesenskem obdobju še posebej zanimivi, saj so zaradi padavin še mogočnejši in atraktivnejši. V Sloveniji je kar nekaj zanimivih slapov, med najlepšimi pa je zagotovo slap Peričnik. Ta je s svojimi 52 metri eden od najvišjih, zato je odlična ideja za družinski izlet.

Na izhodišče do Koče pri Peričniku se odpeljite z avtom, nato pa se po dobro utrjeni poti povzpnete do slapu. Pot do njega ni zahtevna in vam bo vzela le dobrih 10 do 15 minut, z majhnimi otroki pa nekoliko več.

Da pa nedeljski izlet v jeseni ne bo prekratek, lahko obisk Peričnika dopolnite še s sprehodom do doline Vrata. To je naša največja ledeniška preoblikovana dolina, ki vodi do vznožja Triglavske severne stene. Z obiskom Aljaževega doma boste lahko od blizu občutili mogočnost naše najvišje gore.

Slemenova špica z Vršiča

Tudi hribi so v tem letnem času izjemno privlačni, zato ni nič presenetljivega, da se mnogo ljudi odpravi jeseni v hribe. Slovenija velja za gorato deželo, zato nudi odlične pogoje za pohodništvo v sredogorje, visokogorje ali pa zgolj na manjše vzpetine. In le kaj je lahko lepšega kot to, da se iz meglene kotline povzpnete nad višino megle in se naužijete sončnih žarkov?

Če bi morali na tem mestu izpostaviti eno lokacijo, ki je vredna jesenskega obiska, je to zagotovo 1911 m visoka Slemenova špica, na katero se povzpnete z Vršiča. Znana je po svojem čudovitem razgledu in viharniških macesnih, ki v tem letnem času rumenijo. Vsi, ki so se nanjo že povzpeli, pravijo, da je to pravi raj v osrčju naših gora. Zakaj tega ne bi tudi vi preverili?

Lovrenška jezera

Če bi morali izbirati med najbolj atraktivnimi jezeri, so to zagotovo Lovrenška jezera, ki so skupaj z Roglo in termami Zreče lahko odlična ideja za vikend izlet. Lovrenška jezera predstavljajo eno od najbolj slikovitih izletniških točk z edinstveno naravo, ki je jeseni še bolj zanimiva.

Prijetna pohodniška pot vas z Rogle pelje skozi gozd do jezerc, ki si jih lahko ogledate po z lesom tlakovani stezici ali pa se povzpnete na razgledni stolp. Lovrenška jezera so največje visoko barje v Sloveniji, ki vas bo še posebej navdušilo s svojo naravno lepoto.

Po kostanj v okolico Ljubljane

Vsi ljubitelji kostanja nestrpno čakajo na jesen, ko se lahko zopet odpravijo in naberejo ta izjemno okusen jesenski dar narave. Vsako sezono pa se postavlja vprašanje, kje ga je najbolje nabrati. Slovenija je poraščena z gozdovi, zato je kostanj mogoče najti povsod do 800 metrov nadmorske višine.

V oklici Ljubljane je kar nekaj priljubljenih lokacij za nabiranje kostanja. Med najbolj obiskanimi so zagotovo Orle, Rašica, Katarina, Janče, Urh in Rožnik. Ker je nabiranje kostanja še posebej zanimivo za majhne otroke, je to lahko odlična ideja za družinski izlet v jesenskem času.

Sprehod ob obali od Lucije do Pirana

Izlet na morje je vedno zadetek v polno, ne glede na to, v katerem letnem času se odpravimo. Za vse tiste, ki si želite ujeti še zadnje prijetne temperature, je obisk slovenske obale zagotovo najboljša izbira za družinski izlet.

Prijetna sprehajalna pot ob morju vam omogoča, da se brez skrbi s svojimi malčki sprehodite od Lucije do Pirana. Da bo izlet še bolj aktiven, s seboj lahko vzamete poganjalec, rolarje ali skiro. Na ta način bo celotno doživetje za vaše najmlajše člane toliko bolj zanimivo.

Za nepozabno jesensko doživetje v naravi se je potrebno primerno opremiti

Za brezskrbno preživljanje prostega časa v naravi je ključnega pomena, kako smo opremljeni. Jeseni je to še toliko bolj pomembno, saj temperature niso več visoke, dnevi so krajši, zaradi vlage pa pogosto naletimo na moker ali blaten teren.

Ko razmišljamo o oblačilih, se je priporočljivo obleči večplastno. Poleg oprijetega spodnjega sloja športnih oblačil, ki so izdelana iz hitro sušečega materiala, je potrebno pomisliti tudi na zunanjo plast oblačil, ki pa lahko glede na temperature variira od jop, pohodniških jaken in anorakov ali toplejših večnamenskih jaken. Glede na aktivnost in trajanje izleta lahko izberemo softshell jakne in vetrovke, za zahtevnejše pohode v hribe pa so boljša izbira tehnične jakne, ki nudijo najboljšo zaščito pred zahtevnimi vremenskimi razmerami. Če se boste odpravili na izlet, na katerem boste večkrat postali, velja izbrati lahko puhovko, ki vam bo nudila zadostno mero toplote.

Tudi kar se tiče izbire obutve, moramo biti previdni. Obvezen del opreme je obutev s protizdrsnim podplatom, zato priporočamo športne copate z grobim profilom ali različno visoke pohodne čevlje. Ti bodo zagotavljali najboljši oprijem in stabilnost na vseh vrstah terena. Jesenska kolekcija obutve pa je z razlogom bogatejša z izborom copat ali čevljev z vododobojno membrano. Tej boste še posebej hvaležni, saj bodo vaša stopala ostala na suhem.

Na koncu pa seveda ne smemo pozabiti tudi na nahrbtnik. Vanj lahko zložimo rezervna oblačila, toplejša oblačila v primeru nepredvidljivega vremena, pijačo, hrano in druge pripomočke, ki nam na jesenskem izletu lahko vedno pridejo prav. Če se odpravljamo v naravo, se običajno odločimo za pohodniški nahrbtnik, medtem ko se v urbanem okolju bolje zlijemo z nahrbtnikom za prosti čas.

S primerno opremo bo jesenski izlet še lepši, ne glede na to, kam se odpravljamo.