Fitnes

Ureditev domače telovadnice, še posebej, ko nam primanjkuje prostora, je lahko pravi izziv. V ponudbi fitnes opreme naletimo na veliko več drobnih rekvizitov, kot bi jih lahko kdaj koli uporabili. Zato mora biti njihova izbira zelo premišljena, še posebej če želimo, da je vadba doma učinkovita.

Tisti, ki se odločate za trening doma, morate poskrbeti, da z njim vplivate na celo telo. Pri tem pa nimamo v mislih zgolj vaj za moč, ampak je potrebno poskrbeti tudi za srčno-žilni sistem in primerno raztezanje ter sproščanje mišic.

Če želite doseči vse cilje vadbe, je torej potrebno izbrati tudi ustrezne pripomočke. Pri tem pa pogosto nastane težava, saj v poplavi fitnes opreme enostavno ne vemo, kaj izbrati. Pri izbiri naj bo glavno merilo to, da vam omogočajo izvedbo velikega števila različnih vaj in enostavno določanje stopnje obremenitve.

Da bo nakup lažji, smo izbrali 5 obveznih fitnes pripomočkov, ki ne smejo manjkati v nobeni domači telovadnici. To so »univerzalni«  rekviziti, ki jih boste lahko uporabili za izvedbo velikega števila vaj.

Vadbena podloga

Kakovostna vadbena podloga vam v vaši domači telovadnici lahko služi v različne namene. Največkrat se jo uporablja za vaje za moč, ki se izvajajo na tleh. Pomembno je, da je trpežna in nedrseča, saj vam bo le na ta način dolgo služila, izvajanje vaj pa bo varno.

Zavedati se je potrebno, da vadba doma ne pomeni zgolj krepitev mišic in izvajanje vaj za moč. Zato je vadbena podloga odličen fitnes pripomoček tudi za raztezanje in sproščanje zakrčenih mišic ali meditacijo. Ta je ključnega pomena za hitrejšo regeneracijo po vadbi in preprečevanje nepotrebnih poškodb. Nepogrešljiv kos domače telovadnice!

Uteži

Različne uteži so eden od pripomočkov, ki jih lahko zelo enostavno pospravite v omaro ali pa pod posteljo. Prav tako pa gre za pripomoček, s katerim lahko izvajate vaje za moč praktično za vse mišične skupine. Vendar je potrebno biti pri tem nekoliko previden, saj se uteži med seboj razlikujejo predvsem po svojem izgledu in različnih težah. Zato ni vseeno, katere izberete za določeno vrsto vadbe.

Med najbolj priljubljenimi utežmi so zagotovo utežne ročke. Na voljo so v različnih barvah, ki določajo njihovo težo. Ta se običajno giblje med 0.5 kg in 6 kg, zato so primerne predvsem za krepitev mišic rok, trebušnih mišic, zadnjice in stegen.

Če želite zajeti mišice celega telesa, je odlična izbira utežna ročica z diski, ki omogoča maksimalno obremenitev 20 kg. Ker so v setu diski v različnih težah, lahko s takšnim pripomočkom enostavno prilagajte obremenitev, zato so še posebej odličen pripomoček za krepitev mišic rok. V zadnjih letih pa so vse bolj priljubljene kroglaste uteži ali t.i. Kettlebell uteži, s katerimi izvajamo vaje za moč. Z utežmi pa si lahko naredite skorajda vsak trening še bolj zahteven in tako stopnjujete obremenitev. Pri tem so vam lahko v pomoč uteži za zapestje in gležnje.

Fitnes trakovi

Fitnes trak je izjemno praktičen pripomoček za vadbo doma. Primeren je za začetnike kot tudi aktivne športnike, saj omogoča izvedbo različnih in enostavnih vaj za krepitev mišic rok, nog in trupa. Poleg tega ne zaseda veliko prostora in ga lahko vzamete s seboj tudi na oddih.

Če ste že brskali po ponudbi fitnes opreme, ste verjetno opazili, da so fitnes trakovi na voljo v različnih barvah in tudi dolžinah ter širinah. Različne barve fitnes trakov običajno določajo različne stopnje upora, zato pred nakupom preverite, katera barva ima najmanjšo stopnjo upora in katera največjo.

S tega vidika je pametno izbrati set fitnes trakov z različnimi barvami. Ta vam omogoča individualno prilagajanje stopnje obremenitve za posamezne vaje. Tovrstni trakovi so pogosto v zaključeni, krožni obliki, medtem, ko si običajen fitnes trak tudi pričvrstite na močan objekt, primerne nosilnosti in si tako vadbo popestrite in hkrati z nameščanjem traku določite zahtevnost izvedbe vaje.

Vadbena žoga

Vadbena ali gimnastična žoga ni samo odličen fitnes pripomoček za izvajanje vaj za moč, ampak lahko z njeno pomočjo izvajate tudi raztezanje po vadbi. Gre za rekvizit, ki je vsestransko uporaben.

Velika vadbena žoga odlično deluje na stabilizacijo jedra in dodano oteži vsako osnovno vadbo, zato je odlična za izvajanje vaj za krepitev trebušnih in hrbtih mišic ter stabilizatorje trupa. Prav tako omogoča učinkovito raztezanje po vadbi, vse bolj pa je priljubljena za udobno dolgotrajno sedenje in rehabilitacijo po poškodbi.

Če ste na tesnem s prostorom, jo lahko uporabite tudi kot stol za mizo.

Kolebnica

Kolebnica vam zagotavlja enostavno in zelo intenzivno kardio vadbo, s katero boste poskrbeli za dvig srčnega utripa in okrepili svoj srčno-žilni sistem. Gre za fitnes pripomoček, ki ne zavzame veliko prostora, vendar ima izjemno velik učinek na celotno telo. Še posebej je primerna za vse ljubitelje teka in kolesarjenja, katerim je skakanje čez kolebnico lahko odlična alternativa že ustaljeni rutini treninga.

Tudi fitnes pripomočki so v zadnjih letih doživeli razcvet, zato je ponudba vsako leto bolj bogata, izdelki oblikovno dovršeni in vse bolj izvirni. Kljub temu je dobro imeti pri sebi univerzalne fitnes pripomočke, ki so primerni za skoraj vse vrste športnih ciljev, pa tudi za občasno razgibavanje ali okrevanje.

Ekskluzivno v Intersportu je na voljo fitnes oprema znamke Energetics, v ponudbi katere boste našli širok nabor pripomočkov, pa tudi sobna kolesa, tekalne steze, klopi, eliptične trenažerje, oblačila in obutev.

Vstopite v trening kotiček tukaj.