Plavanje

Zgodovina ‘japonk’

Japonke so idealna obutev za udobno hojo in hitro natikanje. Odlično se lahko obnesejo tudi za uporabo med tuširanjem v telovadnicah ter fitnes centrih, ker noge ščitijo pred glivcami in morebitno umazanijo. Lahko so narejene iz različnih naravnih in umetnih materialov, na primer iz slame, gume, plastike, usnja. Na voljo je neomejena izbira motivov ter barvnih odtenkov. In čeprav japonke vašim stopalom ne zagotovljajo takšne opore kot na primer superge, pa v primerjavi z bosonogo hojo še vedno zelo dobro zaščitijo podplat pred peskom, umazanijo in vročim asfaltom.

Ena od ključnih prednosti je tudi ta, da se v japonkah lahko počutite popolnoma svobodne, kar je zlasti pomembno za vroče poletne dneve. Pa ste se že kdaj uspeli vprašati, od kje takšna vrsta poletne obutve sploh izhaja? Na kratko vam predstavljamo nekaj najpomembnejših zgodovinskih dejstev o japonkah. Na koncu pa vam bomo predstavili še nekaj TOP ponudbe tovrstne obutve, ki jo lahko po dostopnih cenah kupite v vseh prodajalnah Intersport.

Japonke človeštvo spremljajo že tisočletja

Japonke so ravni sandali z dvema trakcema, ki objemata nart ter sta združena med kazalcem in palcem. Takšno obuvalo lahko imenujemo tudi šlape ali flip-flopke, človeštva pa ne spremljajo samo zadnjih nekaj desetletij, temveč že tisočletja.

Japonkam podobne sandale so nosili že Egipčani. Izdelovali so jih iz palmovih listov ali iz papirusa. Podobna obuvala so nosili tudi v stari Grčiji, za Rimljane pa so bile značilne takšne japonke, ki so imele trakova združena med sredincem in kazalcem.

Masaji so sandale izdelovali iz surove kože

To preprosto obuvalo je med različnimi kulturami po celem svetu priljubljeno že tisočletja. Takšna obuvala so se pojavljala v najrazličnejših podobah, izdelana pa so bila iz različnih materialov. Masaji so na primer japonke izdelovali iz surove kože, Kitajci in Japonci iz riževe slame, Indijci iz lesa, v Mehiki iz juke, v Južni Ameriki pa iz sisala.

Sodobna oblika japonk izvira iz japonskih sandal, ki so zlasti priljubljene postale po drugi svetovni vojni. Ameriški vojaki so jih pri vračanju domov prinesli s seboj. Najprej so bile narejene iz riža in drugih rastlin, lesa, gume in usnja. Dandanes pa pri izdelavi vse pogosteje uporabljajo sintetične materiale.

Ameriški vojaki so z japonkami osvojili kalifornijske plaže

Po prihodu ameriških vojakov domov – po 2. svetovni vojni – so japonke postale v Ameriki na sploh zelo priljubljene. Še zlasti pa je bilo to zaznati na kalifornijskih plažah, kjer so se japonke najpogosteje nosile v kombinaciji s kratkimi hlačami ali pa s kopalkami. Od tu se je tovrstna obutev razširila po celem svetu.

Japonke so izjemno priljubljene še danes. Vsako leto namreč dosegajo izjemno visoke prodajne številke. Lahko se kupijo v številnih državah sveta. Zelo priljubljene so tudi pri nas. Kupce pa najbolj navdušujejo pisani motivi, ki krasijo ženske, moške ter otroške japonke.

Intersportova TOP ponudba z japonkami za poletje 2021

Tudi za letošnje poletje smo v Intersportu poskrbeli za zelo udobno in prijetno obutev, med katero zagotovo kraljujejo tudi večne japonke.

Izbirate lahko med japonkami priznanih blagovnih znamk, na primer Adidas, Cartago, Crocs, Energetics, Firefly, Ipanema, Nike, Quiksilver.