Tek

Trail tek za začetnike

Dejstvo je, da nekateri tekači ne prisegajo več samo na tek po ravnem.  Vse bolj atraktivna disciplina postaja tudi trail tek, kar pa sploh ni presenetljivo, saj se ljudje vedno raje preizkušamo nove športe. Nekateri tekači se morda tudi naveličajo teka po ravnih ter urejenih poteh. To je eden od razlogov, zakaj je trail tek vse bolj privlačen in zanimiv šport.

Medtem ko je gorski tek na področju naše dežele prisoten že kar nekaj časa, se je trail tek pričel razvijati v kasnejšem obdobju. Ti dve disciplini v teku sta si precej podobni. Pri obeh gre osnovi za tek v naravi, vendar gre pri gorskem teku za nekoliko več vzpona.

Trail tek je v primerjavi z gorskim daljši, teče se po bolj položnih terenih, praviloma pa poteka v nekoliko bolj slikovitih pokrajinah.

Trail tek se kombinira s hojo in počitkom

Zadnjih nekaj let priljubljenost trail teka samo še narašča. Praviloma je to daljši tek v naravi, ki vključuje vzpone in spuste. Tek lahko traja tudi do več dni zapored, kombinira pa se s hojo ter počitkom. Najpogosteje poteka po gorah, puščavi, gozdovih, lahko tudi ob morju. Pravilo je, da trasa, ki je dolga do 210 kilometrov, ne sme vključevati več kot petino asfaltiranih poti.

Teren pri trail teku je lahko zelo raznolik. Teče se lahko po makadamu, po poljskih, planinskih poteh, trasa pa mora biti zelo jasno označena. Odlična oprema v primeru, da se na traso za trail tek odpravljamo prvič, sta tudi GPS koordinate in zemljevid.

Kaj je treba vedeti, še preden postanete pravi trail tekač

Morda tudi vas že dlje časa mika, da postanete trail tekač. Najverjetneje se sprašujete, kako v svoji bližini najti ustrezne poti za tovrstni tek, kakšno opremo potrebujete in ne nazadnje, kaj je treba še posebej upoštevati, ko se boste podali na takšen izziv.

Seznam obvezne opreme za začetnike v trail teku

Ker se trail tek nekoliko razlikuje od cestne oblike, boste potrebovali nekaj specifične opreme. Med tekom se boste učinkovito opremljeni počutili veliko bolje, udobneje ter seveda tudi varneje. Potrebovali boste pametni telefon, zemljevid, tekaški nahrbtnik z mehom za tekočino, obutev za trail tek, vetrovko in uro z GPS.

Načeli, ki se ju morate držati tudi pri trail teku

Pomembno se je zavedati, da svoj tempo lahko vedno upočasnite in da pri tej aktivnosti ni pomembna samo hitrost. V resnici sta to dve ključni načeli, ki se vedno dobro obneseta pri kateri koli vrsti teka.

Če teren tehnično postane zelo zahteven, je bolje, da svoj tek upočasnite ali pa razdaljo raje prehodite. Med trail tekom si vzemite dovolj časa in v aktivnosti zlasti uživajte.