Sveže in zdravo: 3 preprosti recepti iz sezonskega sadja

Predstavljamo vam tri izjemno enostavne, hitre, sveže in zdrave recepte. Recepti vključujejo sezonsko sadje. Posvetili se bomo jagodam, malinam in breskvam. Po želji lahko sadje seveda zmešate med sabo. Tako dobite še večjo harmonijo svežih poletnih okusov za vroče dni.

Recepti predstavljajo 3 jedi z izjemno preprosto in hitro pripravo. Zato so kot nalašč za zabave, pogostitve in piknike vse poletje. Primerni pa so tudi za prav kateri koli obrok v dnevu, od zajtrkov, malice pa do sezonskih sladic. Ti recepti s svežimi jagodami, breskvami in malinami v kombinaciji z raznoliko zelenjavo in ostalimi sestavinami bodo zagotovo navdušili vas, vaše goste in prav vse generacije!

1. Poletna špinačna solata z jagodami in avokadom

Nič ne opisuje poletja boljše od sočnih in osvežilnih jagod, ki jih obožuje večina ljudi in tako nestrpno pričakuje sezono slastnih in zdravih jagod.

Če ste se kdaj spraševali, kaj še bi napravili iz tega slastnega sadja, ste prišli na pravo mesto. Čudovita poletna špinačna solata z jagodami, avokadom, feta sirom, rdečo čebulo, popečenimi mandlji in pistacijami, prelita z okusnim jagodnim balzamičnim prelivom, je prava osvežilna senzacija, ki od zdravih sestavin kar poka po šivih. Predstavljamo vam izviren recept za jagodno solato, ki je sladka, pikantna, hrustljava in kremasta. Postrežete jo lahko za odlično kosilo, večerjo ali le kot prilogo. Čas priprave solate je izjemno kratek, do 20 minut.

Potrebujete sveže jagode, na vrtu naberite ali na tržnici izberite zaboj super sočnih, zrelih jagod, ki bodo solati dodale naravno sladkost.

Naslednja zdrava sestavina jagodne solate je avokado, ki solato obda s kremno strukturo, ki jo občutimo ob vsakem grižljaju. Priporočljivo je izbrati avokado, ki ni preveč zrel, da ga boste lažje razrezali in dodali solati.

Feta sir združuje kremast in obenem slan okus, ki zapečati začinjenost naše jagodne solate. Uporabite lahko tudi kozji sir, da bo okus še bolj pikanten, ali celo drobtine gorgonzole.

Rdeča čebula poskrbi za pridih pikantnosti, ki se ujema s kremno feto in sladkimi jagodami. Če ste občutljivi na okus čebule, rezine pred tem preprosto namočite v vodi ali jih izpustite iz solate.

Pražene pistacije dodamo za hrustljavost, za to pa lahko uporabite tudi mandlje.

Namesto kisa in olja solato prelijte z jagodnim balzamičnim prelivom, ki ga lahko napravite sami – to je zelo enostaven preliv iz balzamičnega kisa, oljčnega olja, česna, nekaj malega gorčice, jagodne marmelade, soli in popra.

2. Barvita in sveža caprese nabodala

Sveže breskve ne bodo ostale dolgo sveže in sočne, zato jih želite čim bolje izkoristiti. Porabite jih lahko na vse možne načine, od sladkih in slanih jedi, sadnih kolačkov do salse in sangrije. Predstavljamo vam barvita in sveža caprese nabodala. So izjemno enostavna in hitra za pripravo. Na vsaki zabavi bo ta sveža sadno-zelenjavna senzacija vedno dobrodošla. Zaradi svojega privlačnega videza pa jo bodo gotovo oboževali tudi otroci. S svežimi breskvami tako v tem izjemno hitrem prigrizku lahko poživite klasično solato caprese.

Za pripravo potrebujete le:

  • nekaj breskev, odvisno od števila ljudi (približno ena srednje velika breskev na osebo), narezanih na krhlje
  • skodelico češnjevega paradižnika, ki ga zgolj operete in pustite v prvotni kroglasti obliki
  • pol skodelice majhnih kroglic mocarele ter
  • nekaj listov sveže bazilike.

Priprava sadnih nabodal ima zgolj en korak, in sicer: na lesene paličice izmenično nataknite narezane ter oprane rezine breskev, kroglice češnjevčka ter kroglice mocarele in liste bazilike. Z barvnimi kombinacijami se lahko po želji poigrate, pri pripravi pa vam bodo z veseljem pomagali tudi vaši najmlajši. Zelena, bela in rdeča barva teh zdravih sestavin bosta poleg svežine na vašo zabavo ali poletno kosilo prinesla še pristen italijanski pridih.

3. Veganske kremne lučke z malinami

Predstavljamo vam enega izmed najbolj preprostih ter obenem okusnih, svežih in zdravih receptov iz maline. V njem boste v vročih dneh uživali vsi, ne glede na to, ali se morate izogibati glutenu, prisegate na veganske recepte ali zgolj na mešanico uravnotežene zdrave prehrane.

Za pripravo 4 srednje velikih malinovih kremnih lučk potrebujete:

  • skodelico polnomastnega kokosovega mleka
  • približno deset malin
  • polovico zrele banane ali drugo sezonsko sadje, kot so jagode in breskve

V mešalniku zmešajte kokosovo mleko, maline, banano oz. drugo sezonsko sadje ter mešajte približno 30 sekund oz. dokler ne dobite kremaste strukture. Maso prelijte v modelčke za sladoledne lučke, jih postavite v zmrzovalnik in zamrzujte vsaj 8 ur, nato pa uživajte v svežem in kremastem sadnem okusu.