Rolanje, skateboarding

Kako izbrati rolerje za otroke?

Rolanje že dolgo ni več le zabava, ampak je aktivnost, s katero se razgibate. Obujete in poženete rolerje, okrepite srce, noge in ostale mišice vašega telesa. In enako velja tudi za naše najmlajše člane družine – otroke. Pri tem je pomembno, da upoštevamo predvsem njihove edinstvene sposobnosti.

Kdaj je pravi čas za rolanje, je odvisno od vsakega posameznega otroka. Ne glede na to, pa za svoje prve metre vsak otrok potrebuje primerne rolerje. Ob nakupu rolerjev se mnogo staršev sprašuje, kako izbrati rolerje za svoje otroke. Zato moramo biti pri njihovi izbiri pozorni na nekatere pomembne dejavnike.

Prilagodljivi rolerji za otroke – garancija za vedno pravo velikost rolerjev

Prava velikost rolerjev je ključnega pomena za udobno in varno rolanje otroka. Pomembno je, da ti niso premajhni in ne preveliki, saj s tem ne tvegamo le nadležnih otiščancev, ampak tudi marsikatero poškodbo. Ker pa otrokom noga še vedno raste, se starši pogosto znajdemo pred dilemo, kakšno velikost rolerjev izbrati, da jih bo otrok čim dlje uporabljal.

Seveda ni rešitev v tem, da otroku kupimo za dve številki večje rolerje, ampak se namesto tega raje odločimo za prilagodljive rolerje, ki so nam danes na voljo v pestri ponudbi rolerjev različnih proizvajalcev.

Njihova glavna prednost je v tem, da dopuščajo prilagajanje velikosti do 4 številk, otroci pa lahko na ta način uporabljajo kakovostne rolerje dalj časa

Z nakupom kakovostnih prilagodljivih rolerjev boste zagotovo deležni najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo. Če pa k temu dodamo še nekaj let brezskrbno prevoženih kilometrov, boste s tem zadeli v polno.

Prilagodljiva velikost kolesc in izbira ležajev

Koleščki so edini stik rolerjev s podlago, zato imajo pri rolanju zelo pomembno vlogo. Med seboj se razlikujejo v dimenziji in trdoti. Večja kolesca so sicer hitrejša, a je ob tem potrebno upoštevati, da je s tem težje ohranjati ravnotežje in smo manj okretni.

Nekateri prilagodljivi rolerji za otroke vam omogočajo tudi prilagodljivo velikost kolesc, kar pomeni, da jih lahko zamenjate in postopno povečujete njihovo dimenzijo. Ob večanju kolesc pa to pomeni tudi daljše podvozje, kar je lahko hitro moteče za nekoga, ki ima majhno nogo. Kolesca pa se razlikujejo tudi po svoji trdoti. Mehkejša zagotavljajo boljši oprijem, a se hitreje obrabljajo, zato jih boste morali po vsej verjetnosti pogosteje zamenjati.

Ležaji omogočajo hitrejšo in bolj gladko vožnjo, a le če so dovolj kakovostni. Večina prilagodljivih rolerjev za otroke ima sistem ABEC, ki je na voljo v razponu od 1 do 9. Večje številke pomenijo bolj gladko in hitrejše vrtenje koleščkov.

Zavorni sistem rolerjev

Večina prilagodljivih rolerjev za otroke ima danes po štiri kolesca in eno zavoro, ki ima na koncu trpežno gumo za ustavljanje. Zmotno je prepričanje, da je zavora vedno na desni nogi. Ta se namesti individualno glede na otrokove preference, v splošnem pa velja, da jo imajo desničarji na desni nogi in levičarji na levi.

Ne glede na to, je ključnega pomena, da je zavora izdelana iz najkakovostnejših in trpežnih materialov in da se gumica za zavoro lahko zamenja vsakokrat, ko je obrabljena.

Zamenljivost posameznih delov rolerjev

Glede na to, da boste prilagodljive rolerje uporabljali več kot eno leto, morate upoštevati, da se lahko ob tem tudi poškodujejo. Zato morate biti pozorni tudi na to, da so določeni deli rolerjev zamenljivi, pa ne glede na to, ali gre za zavore, zaponke ali pa vijake. Na ta način vam rolerjev ne bo potrebno zavreči, če se kateri od delov poškoduje, ampak ga le enostavno zamenjate.

Rolanje je za otroke zabavno in družabno, a le če poskrbimo za popolno udobje in varnost. Pri tem ima pomembno vlogo pravilna izbira rolerjev, ki morajo biti predvsem varni, trpežni, stabilni in udobni. Izbira najcenejših modelov, zato ni vedno najboljša izbira. Namesto tega v pestri ponudbi raje izberite kakovostne otroške prilagodljive rolerje, ki jih bo otrok lahko uporabljal več let. In seveda, ob tem ne pozabite tudi na vso potrebno zaščitno opremo, kot so na primer ščitniki in čelada.