Pohodništvo in alpinizem

Top 5 najprijaznejših izletniških točk za družine

Pripravili smo seznam TOP 5 izletniških točk za družine. Skupni imenovalec točk je prijaznost, kar pomeni, da do cilja ne boste prisopihali preutrujeni ali brez navdušenja. Pri skupnem določanju cilja vedno poskrbite, da bo prav vsak družinski član na ciljni točki našel nekaj zase.

Škratova dežela – za najmlajše otroke prežete z domišljijo

Škratova dežela ne obstaja samo v pravljici. Najdete jo tudi v Gozdu Martuljku. Ko boste stopili skozi vrata dežele, se vam bodo prikazala čisto prava pravljična bitja. Na zanimivi dvourni poti vas bodo spremljali animacijski programi ter škrat vodnik.

Prvi obiskovalci škrate lahko obiščejo že v prvih dneh meseca maja. Izlet je odlična izbira za družine z mlajšimi otroki. Zagotovo pa na poti izjemno uživajo tudi odrasli.

Če pa ste Škratovo deželo že obiskali, doma pa imate otroke, ki prekipevajo od domišljije, jih lahko popeljete v Kekčevo deželo ali pa se ustavite v Podčetrtku pod Olimsko goro v Koči pri čarovnici v Deželi pravljic in domišljije.

Pliskina pot – za malčke s pohodniškimi geni

S svojimi malčki, ki že kažejo prve pohodniške gene, se lahko odpravite po poti ovčke Pliske. Pliskina pot je krožna kraška pot, ki je speljana po planotastem svetu v osrčju Krasa – med Pliskavico in Kosoveljami. Izhodišče izletniške točke je Pliskavica. Pred vami pa je šestkilometrska dolga pot brez večjih vzponov in spustov.

Pot označuje ovčka, ki je na vseh razpotjih vklesana v skale ob poti ali pa na kamnite suhe zidove. Ovčka je lahko različno obrnjena. Če bo gledala naravnost v vas, to pomeni, da se morate ustaviti, saj vam mora pokazati zanimivost ob poti. Če vas bo slučajno zamikal postanek ob Obali, je razveseljiva novica še ta, da je pot od morja oddaljena le 10 kilometrov.

Za otroke s pohodniškimi geni je dovolj atraktivna izbira tudi Smrekovec – 15 kilometrov dolgo pogorje predalpskega sveta. Tudi krajinski park Sečoveljske soline je primerna pohodniška destinacija za najmlajše. Razvejane potke med solinarskimi bazeni so ustrezne tudi za prevažanje vozičkov z dojenčki. Ta konec naše dežele je izvrstna izbira tudi za vse ljubitelje ptic.

Zlodejevo sankališče – za mulčke polne adrenalina

Ste že slišali za adrenalinsko sankališče Zlodejevo, ki se nahaja na Rogli? To je odličen zimsko-letni športni park, ki je kot nalašč primeren za družinski izlet ob koncu tedna. Proga sankališča je dolga 1360 metrov. Sani lahko upravlja ena oseba, na njih navadno sedita dve.

Sankališče je primerno za vse osebe, ki so starejše od štirih let. Kako hitro se boste peljali, pa je zlasti odvisno od poguma. Zavore sani so odlične, tako da so skrbi povsem odveč.

Mini ZOO Land – za male raziskovalce in pustolovce

Na enem mestu zbrane vse otroške sanje? Je to sploh mogoče? Vsekakor! Z otroki se za vikend pa tudi sicer lahko odpeljete v Slovenske Konjice v Mini ZOO Land. Ob vstopu v svet otroških sanj vas najprej nagovori papagaj Jaka. Nato se otroci vživijo v različne tematske parke – izgubljeni otok, tropski gozd, divji zahod, avstralska pokrajina, kmečko dvorišče, gusarska ladja.

Otroci se lahko v deželi sanj spuščajo tudi po toboganih, zidajo gradove v peskovnikih, se spuščajo z vrvjo, vozijo z visečo železnico.

Krvavec – za male junake željne aktivnih zabavnih doživetij

Vsekakor je Krvavec še posebej atraktiven v zimskem času – zlasti zaradi smuke. Veliko pa vam lahko ponudi tudi v toplejših mesecih. Krvavški poletni park je poln atraktivnih doživetij. Predvsem je ustvarjen za družine z otroki, za mlade in posamezne rekreativce.

Otrokom pa tudi odraslim željnim aktivnih zabavnih doživetij ponuja kolesarski park, pustolovski park, gorske karte in skiroje, salto trampolin, poligon za lokostrelstvo, frizbi, spust s tubo, golf, spretnostni poligon, plezalni stolp. Ponudba je mamljiva in pestra, zato se vam z družino splača na izlet oditi tudi v te konce.