Recepti

Med vami je le redko kdo, ki ne mara prav ničesar sladkega in ki ga ne gane priložnost za sladkanje. Ste se kdaj vprašali, od kod pravzaprav takšna želja po sladkem? Za to so krivi naši predniki oziroma evolucija. V pradavnini ljudje hrane niso imeli v izobilju. Hrana sladkega okusa je bila za nabiralce najbolj zaželena, imela je namreč najpomembnejše lastnosti za preživetje.

V današnjem času pa je sladkor neredko asociacija na nezdravo uživanje hrane, ki nam pogosto vzbuja veliko mero slabe vesti. A tudi za to se najde odlična rešitev.

Učinkovita orožja v boju proti sladkarijam

Čeprav je hrepenenje po sladkorju torej posledica evolucije, ga v resnici lahko dokaj hitro omejimo. Če ne želite pojesti preveč hrane z nezdravim sladkorjem, uživajte čim več beljakovin in pijte dovolj vode. Dovolj se naspite, saj številne študije kažejo na to, da neprespanost lahko izjemno vpliva na hrepenenje po sladkarijah. Spočit človek veliko lažje nadzira svoj apetit.

Uživanju sladkorja se lahko na prefinjen način izognete tudi tako, da se pričnete ukvarjati s kakšno prijetno aktivnostjo, ki hitro prežene misel na sladkarije.

Odlična rešitev je sprehod, ne nazadnje celo topel tuš.

Spoznajte še boljše orožje v boju proti slabi vesti zaradi užitja sladkarij – sladkanje brez slabe vesti!

A ker nekaterim med vami misel na sladkarije iz glave ne bo ušla kar tako, smo pripravili še eno učinkovito rešitev. Pričnite si pripravljati zdrave sladice in se sladkajte brez slabe vesti.

Za začetek smo pripravili dva recepta, ki vam bosta pomagala otvoriti okušanje sladkega brez težkih misli, da slabo vplivate na svoje zdravje.

Zdravo sladkanje: sadje namočeno v temno čokolado

V mikrovalovni pečici segrejte temno čokolado, dokler se skoraj povsem ne stopi. Nato vanjo potopite sadje po vaši izbiri, na primer jagode, mango, papajo, marelice, banano.

Takšna vrsta sladice je izjemno hranljiva ter nasitna. Sadje je namreč napolnjeno z vodo ter vlakninami. V eni jagodi, obliti s čokolado, je približno 80 kalorij. Ker ima temna čokolada veliko večjo koncentracijo kakava kot mlečna, vsebuje veliko več koristnih snovi. Antioksidanti v kakavu temne čokolade ugodno vplivajo na prožnost krvnih žil ter na znižanje krvnega tlaka.

Najbolj zdrava jabolčna pita na svetu

Primerno veliko jabolko razdelite na dva dela in ju pecite, dokler ne postaneta zadosti mehka. Polovici sadeža nato prelijte z dvema žlicama grškega jogurta z nizko vsebnostjo maščob, cimetom ter drobtinami iz zdrobljenega graham krekerja. Pokapljamo lahko z javorjevim sirupom.

Takšna sladica vsebuje približno 150 kalorij.

Ker ste sedaj najverjetneje ravno prav motivirani za pripravo zdravih sladic vas vabimo, da si ogledate še več odličnih ter preprostih receptov za zdravo sladkanje pred, med ali po obrokih. Najdete jih tudi na našem blogu.