Trendi

Verjetno se tudi vi pogosto sprašujete, kaj prigrizniti, ko ste v službi. To, kar jeste, namreč ne vpliva le na vaše zdravje, ampak tudi na produktivnost, zato še zdaleč ni vseeno, kaj boste vnesli v svoje telo.

Prigrizki so manjši obroki, ki jih zaužijemo med glavnimi obroki, torej med zajtrkom in kosilom ali kosilom in večerjo. Če se želite izogniti utrujenosti in dodatnim kilogramom, potem je pomembno, da so prigrizki zdravi in nas nasitijo.

Ker pa smo v času, ko nas prime lakota, običajno v službi, vse prepogosto posegamo po sladkarijah, kofeinu in drugih nezdravih pregrehah. V izogib temu, smo za vas pripravili nekaj predlogov, s katerimi se boste lažje uprli tovrstnim skušnjavam.

Priprava prigrizkov za službo

Predstavljajte si, kako s sosednje pisarne zadiši po čebuli, ribah ali drugih neprijetnih vonjavah. Verjetno tudi vi ne želite, da bi vaši prigrizki oddajali vonj po celotni pisarni. Zato je treba prigrizke za službo skrbno izbrati, poleg tega pa je treba pri njihovi pripravi upoštevati še nekaj nasvetov:

  • pripravite takšne prigrizke, ki jih lahko jeste brez pribora,
  • izogibajte se prigrizkom, ki oddajajo izrazite vonjave,
  • poskrbite, da za hrambo prigrizkov ne potrebujete hladilnika,
  • izogibajte se prigrizkom, s katerimi se lahko umažete.

Poleg zgoraj omenjenega pa je zelo pomembno tudi to, da je priprava prigrizkov preprosta, saj vam tako ne bo vzela veliko časa.

5 zdravih in energijskih prigrizkov za službo

Če vam primanjkuje idej, potem preverite naših 5 predlogov za zdrave in hranljive prigrizke, ki jih imate lahko vedno pri roki, ko vam primanjkuje energije. Poleg tega pa vam ne bodo vzeli veliko časa za pripravo. Če kakšen dan nimate časa za predpripravo prigrizkov, so dobra alternativa tudi oreščki in suho sadje.

Pečena čičerika

Pečena čičerika je odličen in zdrav prigrizek, ki je izjemno hrustljav in enostaven za pripravo. Če uporabljate čičeriko iz konzerve, potem jo je treba najprej odcediti in temeljito osušiti. Nato jo stresite v posodo, kapnite nekaj kapljic olivnega olja in jo po želji začinite s soljo, poprom, kurkumo, mleto papriko ali origanom.

Čičeriko nato le še temeljito premešajte, razporedite v eno plast na pekaču, ki ste ga predhodno obložili s peki papirjem. Pecite na 200 °C, približno 30 do 40 minut, oziroma do želene hrustljavosti. Vmes večkrat premešajte.

Polnozrnat toast z avokadom in sirom

Avokado je pravi zaveznik zdravja, poleg tega pa je tudi bogat s prehranskimi vlakninami, beljakovinami, vitamini in minerali. Zato ga je vsekakor priporočljivo vključiti v vaše zdrave prigrizke za službo.

Najbolj enostavno je, če pripravite polnozrnat toast z avokadom in sirom. Vse, kar morate storiti je, da popečete toast, nato pa ga obložite z rezinami avokada in sira. Po želji lahko dodate tudi rezine kuhanega jajca. Tako pripravljen prigrizek vas bo nahranil in poskrbel za dodatno energijo.

Domače energijske ploščice

Energijske ploščice so vedno dobra izbira za odličen prigrizek v službi, hkrati pa zelo preprosta.

3 banane
1 čžl cimeta
1 ščep muškatnega oreščka
1/2 skodelice ovsenih kosmičev
1/2 skodelice riževih kosmičev
2 žl arašidovega masla
1/2 skodelice nesoljenih praženih arašidov
1/4 skodelice suhih borovnic
1/3 skodelice sončničnih semen

Zmes temeljito premešajte in jo enakomerno in čim močneje stisnite v pekač, ki ste ga predhodno obložili s peki papirjem in ga premazali z maslom ali kokosovim oljem. Pecite v pečici na 180 °C približno 30 minut. Zaradi pestrosti okusov in sestavin, si lahko vsak pripravi energijske ploščice po svojem okusu, ki ne vsebujejo odvečnega sladkorja. Zgoraj je torej opisana le ena izmed možnosti njihove priprave.

Mini jabolčne palačinke

Jabolčne palačinke niso le zdrav in hranljiv prigrizek, ampak so tudi zelo okusne. Poleg tega vam njihova priprava ne bo vzela veliko časa.

Sestavine:

1   jabolko
45 g   ovsenih kosmičev
1   jajce
3 g   cimeta
10 g   medu
6 g (pol zavitka)   pecilnega praška
5 ml   ekstra deviškega olivnega olja

V posodi zmešamo jajce, naribano jabolko in med. Dodamo cimet, pecilni prašek in ovsene kosmiče, ki smo jih predhodno zmleli v
multipraktiku. V ponev damo žličko olivnega olja in iz nastale mase oblikujemo palačinke in jih spečemo. Palačinke zložimo na krožnik in posujemo z nasekljanimi lešniki ali pa jih namažemo s
poljubno marmelado.

Palačinke specite v ponvi, in sicer 3–4 minute na vsaki strani.

Polnozrnate tortilje z zelenjavo

Tortilje so vedno dobra izbira, če želite s seboj v službo vzeti zdrav in hitro pripravljen prigrizek, če pa jih pripravite z zelenjavo, potem bo ta še toliko bolj hranljiv, zahvaljujoč visoki vsebnosti vlaknin. Pri njihovi pripravi bodite pozorni le na to, da se izognete različnim prelivom in namazom.

Za tortilje z zelenjavo je najbolje izbrati sezonsko zelenjavo. Njihova priprava je enostavna –  narežite zelenjavo na tanke trakove in z njo obložite tortilje. Na voljo imate veliko možnosti, kot so na primer solata, korenje, paprika, redkvice, koleraba, koruza, fižol in bučke. Po želji lahko dodate tudi piščanca ali rastlinske polpete.

Prigrizke pogosto oglašujejo kot zdrave, vendar to ne drži vedno. Zato je najbolje, da jih pripravite sami. Tako boste dobili dovolj energije brez slabe vesti