Povzetek

Kampiranje

Kampiranje je še toliko prijetnejše in varnejše, če si seveda izberete pravo lokacijo. Poskrbite za prostor s kar se da prijetno okolico in primernim terenom. Odlična izbira je prostor z ne preveč visokimi drevesi, ker ta lahko ovirajo prijetno svetlobo. Za največje udobje pa boste vsekakor poskrbeli z izbiro kakovostnega šotora. Ta vas bo ščitil pred soncem, mrčesom in ne nazadnje pred nočnim hladom. A izbira najustreznejšega šotora vendarle ni tako preprosta, kot se mnogim zdi na prvi pogled.

Med nakupovanjem šotora boste namreč kaj hitro opazili, da obstaja veliko različnih modelov, a vsak tip šotora zagotovo ni primeren za vas in vašo družbo. Družinski šotor je namreč nekaj popolnoma drugega kot športni šotor, v katerem boste samo prespali. Zato smo pripravili nekaj najkoristnejših nasvetov, s pomočjo katerih vam bo zagotovo uspelo izbrati pravi tip šotora. Največ pozornosti tokrat namenjamo tipu družinskega šotora.

5 ključnih vprašanj pred izbiro pravega tipa šotora

Še preden vstopite v prodajalno Intersport na oddelek s kamping opremo, si je koristno postaviti naslednja vprašanja: koliko oseb bo med počitnikovanjem bivalo v šotoru; v katerem letnem času boste šotor uporabljali; kako pogosto ga boste uporabljali; na kakšni lokaciji ga boste postavili (vreme in temperature); ali potrebujete samopostavljivi šotor ali ga boste sestavili povsem sami.

Ko si boste odgovorili na vsa zastavljena vprašanja, je na vrsti izbira tipa šotora.

Družinski šotori omogočajo odličen način navajanja otrok na življenje z naravo

Če želite svoje otroke navajati na življenje z naravo, obenem pa jim omogočiti veliko mero zabave na počitnicah, je družinski šotor odlična izbira. A še preden se odločite za nakup takšnega šotora, dobro premislite o velikosti in udobju. Dobro izhodišče za ustrezno velikost je pravilo, da mora šotor vsaki osebi nuditi 2,8 kvadratnega metra prostora.

Izjemno pomembno je poiskati pravo ravnovesje med spalnim in bivalnim prostorom v šotoru. Če boste na kampiranju kuhali sami, večjo mero pozornosti med nakupovanjem šotora namenite prostoru za shranjevanje ter pripravo hrane.

Premislite tudi o tem, koliko prostora boste v šotoru potrebovali za shranjevanje dodatkov, oblačil, druge opreme, na primer koles. Vsekakor je izjemno dobrodošel tudi prostor za sušenje brisač ter kopalk. Spalnica in predprostor naj bosta nekoliko večja. V primeru slabšega vremena boste v tem delu šotora lahko imeli dovolj prostora za druženje in igro.  Za več fleksibilnosti lahko izberete šotor, ki ima več kot le en vhod.

Dobro ravnovesje med ceno in udobjem

Na trgu so vam na voljo številne vrste družinskih šotorov. Vaša naloga je, da najdete ustrezno ravnovesje med ceno in udobjem. Poiščite šotor s primerno stojno višino, velikim dnevnim prostorom, velikimi okni, žepi za shranjevanje, nosilcem svetilke.

Višina vhoda naj bo dovolj velika. Izjemno neprijetno je, če se morate za vstop in izstop iz šotora vsakič skloniti. Izbirajte med šotori, ki imajo na vhodih všito mrežo za preprečevanje vhoda mrčesa. Mreža odlično poskrbi tudi za dobro prezračevanje podnevi in ponoči; izjemno koristna je še pri vhodih v spalnice.

Ključno vlogo pri izbiri družinskega šotora ima torej tudi zračenje. Pred nakupom šotora preverite ali ima šotor dober prezračevalni sistem.

Kakovosten material in višina vodnega stolpca

Za zagotavljanje nepropustnosti je potrebno nekaj pozornosti nameniti preverjanju  kakovosti materiala in višini vodnega stolpca. Oba dejavnika bistveno odločata o tem, kako udobno boste bivali v šotoru. Vodni stolpec izraža nepremočljiv premaz. Uporablja se za izdelavo poliestrskih in najlonskih šotorov. Na primer: 1000 milimetrov vodnega stolpca pomeni, da 1 kvadratni centimeter tkanine vzdrži do 1000 milimetrov vodnega tlaka.

Vodni stolpec pri šotoru, v katerem boste prespali ali bivali, naj bo čim višji. Po drugi strani pa ima višja vrednost vodnega stolpca tudi slabo plat. Vlakna tkanine zaradi kemične sestave impregnacijskih premazov slabijo. Posledično se zmanjša trdnost šotorskega platna. Pomembno je torej, da se za izdelavo šotora uporabi ustrezna kombinacija šotorske tkanine in impregnacijskega sredstva.

Izbirajte med kakovostnimi poliestrskimi šotori. Vodni stolpec se zagotavlja z nanosom impregnacije na poliester, iz katerega je izdelan šotor. Višina vodnega stolpca naj ne bo nižja od 1000 milimetrov. Zavedati se morate, da vas tudi med kampiranjem v vročih poletnih dnevih lahko preseneti nevihta.

Različni materiali šotorskih palic

Ključno vlogo pri izbiri šotora igra tudi vrsta materiala, iz katerega so izdelane palice. Odlična izbira je aluminij, saj je dovolj trden in trpežen. Če vam je pomembneje, da je šotor čim lažji, naj bodo palice narejene iz steklenih ali ogljikovih vlaken.

Šotor pri postavljanju podložite s kakovostno podlogo, ki je odporna na vodo. Vodoodporne naj bodo tudi zadrge.

Potovalni šotori

Potovalni šotori so kot nalašč za popotniške pustolovščine. So lahko in enostavno zložljivi v manjši kos opreme ter priročni za enostaven transport na motorju ali kolesu. So odporni na veter in druge, bolj mokre vremenske pogoje.

Njihova bivalna površina je majhna, saj so zasnovani zgolj za to, da na poti prespite in se z njimi enostavno premikate.

Oglejte si potovalne šotore tukaj.

Samopostavljivi šotori

V prodajalni Intersport boste na oddelku s kamping opremo našli tudi samopostavljive šotore. Ko takšen šotor izvlečete iz torbe, se sam razpre v postavljen položaj.

Samopostavljiv šotor je najprimernejši tip šotora za popotnike, zlasti za tiste, ki morajo vsak dan na novo šotor postaviti in zložiti. Priljubljeni pa so tudi na glasbenih festivalih ali drugih poletnih dogodkih, ko postavljanju šotora ne želite nameniti veliko časa.

Senčniki

Vse bolj priljubljeni so tudi plažni šotori. Ti imajo zlasti vlogo senčnikov. Posebej dobrodošli so v primeru, če boste na plažo odšli z majhnimi otroki, saj se bodo lahko varno igrali ali prespali v vročih poletnih dneh na plaži.

Dobrodošli pa so tudi na domačem vrtu ali v parku, ko boste želeli v sončnih dneh na prostem preživeti čim več časa.

Ponujajo UV zaščito in običajno tudi osnovno zaščito pred rahlim dežjem.

Oglejte si senčnike oz. plažne šotore tukaj.

Klasični šotori

Klasični šotori so namenjeni za nekajdnevna bivanja na prostem. Za postavitev in stabilizacijo so običajno narejeni iz palic iz steklenih vlaken ter za dobro pričvrstitev opremljeni z jeklenimi klini. Praviloma so namenjeni dvema do trem osebam, ki bodo v šotoru večinoma le prespale, so pa hkrati dovolj prostorni (nekatere različice imajo tudi pokrit predprostor), da se boste v njih lahko zadrževali tudi sicer. Poleg prostornega spalnega dela imajo običajno tudi prostor za shranjevanje drobnarij in prtljage. Da bo klima v šotorih prijetna, je pomembno, da je šotor zasnovan na način, da zrak lahko kroži.

Oglejte si klasične šotore tukaj.

Šotori Vega znamke Mckinley pa imajo še eno uporabno tehnologijo – Sleep Well. Njena dobra lastnost je ta, da zatemni zunanji sloj tkanine, zaradi česar prepušča manj svetlobe, zaradi večje zatemnjenosti pa bo spanec boljši tudi pri dnevni svetlobi. Dobrodošel dodatek predvsem za tiste, ki težko zaspijo v svetlem delu dneva.