Povzetek

Pohodništvo in alpinizem

Pohodniška obutev se med seboj razlikuje zlasti od zahtevnosti ture in terena, zato boste v Intersportu našli izjemno veliko različnih modelov čevljev. Ker zlatega pravila za izbiro najustreznejšega pohodniškega čevlja preprosto ni, si boste morali zato vzeti dovolj časa ter preizkusiti nekaj modelov, pri nakupu preko spleta pa posebno pozornost nameniti predvsem izbiri prave velikosti.

Če se odpravljate v visokogorje, je varen korak še kako pomemben, saj je lahko vračanje v dolino dolgo in če se noga v čevlju ne počuti udobno, tudi mučno. Za zahtevnejše terene je potrebno izbrati visoke pohodniške čevlje, ki nudijo dovolj opore za gležnje in stabilizirajo stopalo. Podplati teh čevljev so običajno nekoliko trši iz kakovostne gume, ki preprečuje hitre zdrse.

Ker so vremenske razmere v visokogorju včasih nepredvidljive, je priporočljivo izbrati vodotesno obutev. Konice teh čevljev so običajno opremljene z dodatno zaščito, da so v primeru udarca čevlja v skalo, prsti dobro zaščiteni. Poleg kakovostne obutve je pomembno izbrati tudi pohodniške nogavice, ki imajo ojačan petni in prstni del in čevlje pravilno zavezati.

Ko boste z zanosom načrtovali vaš naslednji pohodniški podvig, je priporočljivo nove čevlje še pred tem preizkusiti na bližnjem terenu in v njih prehoditi nekaj kilometrov, da se stopalo privadi na novo obutev. To je še posebej dobrodošlo, če visoke pohodniške čevlje, ki so nekoliko trši in imajo bolj tog podplat kot čevlji za enostavnejše terene, izbirate prvič.

Pobrskali smo po naših policah in izbrali nekaj top pohodniških čevljev za visokogorske pohodniške ture.

Stabilnost, zaščita in udobje čevlja Lowa Mauria GTX W

Pohodništvo je priljubljeno tako med moškimi kot tudi predstavnicami nežnejšega spola. Žensko stopalo je po svoji anatomiji nekoliko drugačno od moškega, zato vodilni proizvajalci, kot je Lowa, pri izdelavi čevljev za ženske, mislijo tudi na to. Lowa Mauria GTX je čevelj, ki združuje stabilnost, zaščito pred manj ugodnimi vremenskimi pogoji in udobje.

Čevlji Lowa Mauria GTX so odlična izbira za večdnevne ture in za zahtevnejše oblike pohodništva, saj bo stopalo tudi po nekajurni hoji v čevlju udobno nameščeno in zaščiteno. Odlikujejo se po posebnem sistemu zavezovanja, ki zagotavlja manjši pritisk na nart in enakomerno porazdelitev sile po celem podplatu. Stopalo v čevljih dobro diha in je zaščiteno pred zunanjimi vremenskimi vplivi, saj mu to zagotavlja membrana Gore Tex.

Lowa Lady Light GTX za ženske z občutljivimi stopali

Če ste med tistimi, ki imajo bolj občutljivo stopalo, ki hitro občuti vsakršen pritisk ali neudobno pozicijo, potem bodo Lowa Lady Light GTX dobra izbira.

V notranjosti čevlja Lowa Lady Light GTX ni šivov, ki bi vas motili pri hoji. Čevelj je vodoodporen ter izjemno dobro zračen. Zunanjost čevlja je narejena iz visoko kakovostnega usnja. To je čevelj, ki bo prepričal z udobjem, zanesljivostjo oprijemom in vzdržljivostjo.

Planika MCB31 Forester se odlično obnesejo tudi v snegu in ledu

Najzahtevnejšim turam v visokogorju boste kos tudi s pomočjo pohodniških čevljev Planika MCB31 Forester. Čevelj  je narejen iz kakovostnega govejega usnja. Notranja podloga čevlja vsebuje membrano Air Tex, ki je odlično kombinirana s petno podlogo Cover Liner. To vam zagotavlja vrhunski oprijem noge v petnem delu, obenem pa preprečuje trganje podloge v peti.

Za učinkovito vpijanje ter odvajanje znoja poskrbi antibakterijski, anatomsko oblikovan in zamenljiv vložek. Čevlji so primerni za oba spola.

Planika Jalovec Air Tex

Zahtevnejšim vzponom so namenjeni tudi pohodniški čevlji Planika Jalovec Air Tex, ki so na voljo tako moškim kot ženskam. Čevlji sodijo v kategorijo celoletne obutve, kar pomeni, da ga lahko uporabljate tudi v zimskem času, ko se na poti praviloma lahko srečujete tudi s snegom in ledom.

Čevelj je narejen iz kakovostnega govejega usnja. Za športen izgled poskrbijo lepe barvne kombinacije. Membrana Air Tex v kombinaciji s petno podlago Cover Liner poskrbi za vrhunski oprijem tudi na najzahtevnejših terenih. Antibakterijski, anatomsko oblikovan in zamenljiv vložek odlično vpija ter odvaja znoj. Čevelj je opremljen priznanim podplatom Vibram.

Če prisegate na domače, potem vas bo prepričalo dejstvo, da  so čevlji nastali v Planikini tovarni, ki že dolga leta gradi tradicijo izdelovanja pohodniških čevljev

Salamonove preverjene rešitve v čevlju Quest 4D 3 GTX®

V gorah je doma tudi priznani proizvajalec čevljev Salamon. Morda jih bolj poznate po odličnih trail tekaških copatih in vrhunski pohodniški čevlji Salomon Quest 4D 3 GTX® so bili izdelani ravno na podlagi preizkušenih Salamonovih tekaških copat. A v primerjavi s slednjimi vam Salamonovi pohodniški čevlji omogočajo še večjo oporo, stabilnost in blaženje. Vse našteto je nujno za udobje na daljših in zahtevnejših turah v visokogorju.

Tehnologija Sensifit uporabnikom Salomon Quest 4D 3 GTX® zagotavlja izjemno natančen in enakomeren oprijem stopala. Zategovalna zaponka čevlja poskrbi za enostavno in učinkovito zavezovanje, za vrhunsko zračnost in vodoodbojnost pa v največji meri poskrbi membrana Gore-Tex. Ključna prednost čevlja Salomon Quest 4D 3 GTX® je še vzdržljiv Contagrip podplat.

Salewa MT Trainer LM GTX

Čevlji Salewa MT Trainer LM GTX so kot ustvarjeni za poletne pohodniške podvige. Zasnovani so z mislijo za hitre vzpone, pri katerih ne želite imeti težkega in ali občutka težkega čevlja na nogi.

Pri Salewi so razvili posebno zasnovo  čevlja, imenovano 3F, ki omogoča udobno lego stopala glede na nart, peto in podplat. Zato prepričajo zlasti z udobjem, blaženjem, pri katerem pomaga vmesni podplat Eva, ki deluje kot blažilec pristiskov in dobrim oprijemom s podlago. Narejeni so iz zelo trpežnega materiala v kombinaciji s semišem. Membrana Gore Tex omogoča neprepustnost za vodo in odlično dihanje za kar se da prijetno udobje med hojo.

Italijanski pristop –  Dolomite Zernez GTX  

Za privajanje na hojo po visokogorskih terenih, so čevlji Dolomite Zernez GTX odlična izbira.

Čevlji Dolomite Zernez GTX so opremljeni z vodoodbojno membrano Gore Tex, ki vam zagotavlja učinkovito odvajanje vlage iz notranjega dela obuvala in ščiti pred vdorom mokrote. Narejeni so iz semiša ter trpežnega in prijetnega umetnega materiala, ki je ravno prav zračen. Čevlji so dobrodošla izbira za vse tiste pohodnike, ki na stopalih nimajo posebnih biomehaničnih posebnosti. Za podplat čevlja so uporabili gumo Vibram Adula, ki zagotavlja pravo mero oprijema in fleksibilnosti, da boste lahko samozavestno napredovali proti vrhu in sestopali brez skrbi.