Povzetek

Nogomet

Evropsko nogometno prvenstvo (UEFA Euro 2020), na katerem se bo pomerilo 24 najboljših reprezentanc stare celine, bo letos potekalo v 12 mestih na različnih koncih Evrope. Na ta način želijo pri evropski nogometni zvezi UEFA ovekovečiti 60-letnico evropskih prvenstev.

Vir: www.uefa.com

Evropsko nogometno prvenstvo vedno predstavlja mednarodni praznik najbolj razširjene športne igre na svetu. In zagotovo bo tudi Euro 2020, ki se bo odvijal med 12. junijem in 12. julijem, eden izmed vrhuncev letošnjega športnega prvenstva. Zgodovina evropskih prvenstev se začenja leta 1960, ko je finalni turnir gostila Francija. Takrat so igrale le štiri najboljše reprezentance. V tekmovalnem delu pa je takratna Sovjetska zveza premagala nekdanjo Jugoslavijo in se kot prva vpisala na seznam evropskih nogometnih prvakov. Kasneje so format finalnega turnirja razširili na osem reprezentanc. V Angliji leta 1996 pa se je prvič pomerilo 16 ekip. Na prvenstvu 2016, ki ga je spet gostila Francija, pa je prvič igralo 24 najboljših reprezentanc stare celine.

Praznovanje 60-letnice

UEFA Euro 2020 bo v mnogih ozirih nekaj posebnega. Vodilni možje UEFE so se namreč odločili, da bodo v sklopu praznovanja 60-letnice evropskih prvenstev letošnji finalni turnir izvedli v 12 različnih mestih v enajstih evropskih državah. 24 udeleženk se bo pomerilo na prizoriščih v Amsterdamu, Bilbau, Budimpešti, Bukarešti, Bakuju, Dublinu, Glasgowu, Kopenhagnu, Londonu, Münchnu, Rimu in St. Petersburgu. Polfinalni tekmi in finale pa bodo na sporedu na legendarnem stadionu Wembley v Londonu, ki bo po letu 1996 spet gostil glavni spektakel evropskega nogometa.

Poleg tega pa bodo na prvenstvu z letnico 2020 prvič uporabili tudi sistem VAR, ki omogoča preverjanje spornih situacij s pomočjo video posnetka.

Vse velesile

Slovenski nogometni vrsti, ki jo vodi Matjaž Kek, se tokrat ni uspelo prebiti na zaključni turnir najboljše štiriindvajseterice. Bodo pa nastopile vse tradicionalno največje velesile evropskega nogometa, vključno z reprezentancama Nemčije in Španije, ki sta s po tremi naslovi tudi najuspešnejši udeleženki dosedanjih prvenstev. Seveda bodo igrali tudi branilci naslova Portugalci na čelu s svojim glavnim zvezdnikom Cristianom Ronaldom.

Vloga glavnih favoritov pa bo najverjetneje pripadla aktualnim svetovnim prvakom Francozom.

Vir: www.uefa.com

Adidas Uniforia

Adidas je že tradicionalni izdelovalec uradnih žog velikih nogometnih tekmovanj. In tudi za tokratno evropsko prvenstvo so pripravili novo nogometno lepotico, ki je v vseh ozirih pravo čudo sodobne nogometne tehnologije. Uradna žoga Eura 2020 sliši na ime Uniforia, ki je skovanka besed “unity” (enostnost) in “euphoria” (evforija). V svojem bistvu je precej več kot nogometna žoga, saj uteleša 60 let evropske nogometne kulture. Je simbol enotnosti, ki ne pozna jezikovnih preprek in meja.

Žoga Uniforia je izdelana iz posebnega materiala, ki igralcem omogoča izjemen občutek, poleg tega pa ji zagotavlja odlično aerodinamiko. Seveda ima certifikat mednarodne nogometne zveze FIFA in evropske nogometne zveze UEFA. Njen dizajn pa simbolizira preplet držav udeleženk, ki se bodo v športnem duhu pomerile za naslov evropskega nogometnega prvaka 2020.