Povzetek

Kampiranje

Kampiranje je zelo prijeten, zabaven, zdrav, družaben, vesel in vsestransko koristen način preživljanja počitnic. Predstavlja namreč prvovrstni stik z naravo in če ga združimo še s sobivanjem z družino in prijatelji, si boljšega dopusta pravzaprav ne moremo zamisliti. Potem je pravzaprav vseeno, kje bo stal naš šotor – naša premična hiša. Lahko ga postavimo ob morju ali jezeru, pod gorskimi vršaci, sredi gozda in še marsikje drugje. A kampiranje je še bolj prijetno, če si ga olajšamo in hkrati popestrimo s številnimi sodobnimi dodatki. Zato smo v spodnjih vrsticah naredili nekakšen seznam, kaj je dobro vzeti s sabo na taborjenje.

Spalne vreče, spalne podlage in viseče mreže

Spanje v šotoru je seveda bolj udobno, če si posteljo posteljemo na ustrezni spalni podlagi in če se pokrijemo s spalno vrečo. Spalne podlage so lahko v obliki napihljivih blazin (obstajajo tudi samonapihljive) ali penastih podlag. Spalne vreče, ki so po celotni dolžini opremljene z zadrgo, pa lahko uporabimo tudi kot oddeje. Za poletne dni spalne vreče nikakor ne smejo biti preveč debele in tople. Obstajajo celo povsem tanke različice, ki so kot ustvarjene za vroče poletne noči. S spalnimi vrečami in podlagami si lahko privoščimo tudi spanje pod zvezdami. Na drevesa v okolici šotora pa lahko pripnemo tudi visečo mrežo, ki je kot ustvarjena za poletno lenarjenje, branje in uživanju v pesmi škržatov.

Svetilke in zaščita pred insekti

Ko se v kampu stemni, potrebujemo priročno svetilko. Najbolj praktična je takšna, ki jo lahko obesimo na poseben obešalnik ali jo postavimo na mizo. Za nočno sprejahanje pa potrebujemo tudi prenosno svetilko, ki jo lahko nosimo v žepu. Ko taborimo, živimo v sožitju z drugimi prebivalci narave. Na žalost mednje spadajo tudi komarji in druge žuželke. Pred njimi se lahko zaščitimo s posebnimi komarniki, lahko pa uporabimo tudi posebna sredstva v obliki krem ali razpršil.

Mize, stoli in ležalniki

McKinley miza za kampiranje Melamine Top

McKinley stol za taborjenje Camp Chair 300

Za daljše družinske taborniške počitnice je priporočljiva oprema “tabora” z jedilno mizo, zložljivimi stoli in ležalniki. Vsi ti pripomočki občutno povečajo udobje našega bivanja v naravi. Enostavno prenosljivi ležalniki pa so seveda uporabni tudi za poležavanje na plaži.

Kuhinjski in jedilni pripomočki

K mizi in stolom spadajo tudi uporabni kuhinjski pripomočki. S posebnim plinskim kuhalnikom lahko pripravite vsakodnevne obroke. Na voljo so tudi jedilni pribori, ki so izdelani iz kakovostne plastike, nerjavečega jekla ali aluminija. Odlikuje jih izjemna odpornost in enostavna večkratna uporaba. Nekatere odlikuje tudi nizka teža, kar pomeni, da jih lahko uporabljate tudi za daljše pohode.

Senčniki

Če taborite z majhnimi otroki, je vsekakor priporočljivo, da se opremite s posebnimi senčili, ki jih lahko vzamete s sabo na plažo in vaše malčke zaščitite pred sončnimi žarki. Ti senčniki, ki so lahko tudi enostavni šotori, so enostavni za postavljanje, razstavljanje in prenašanje.

Igrala, ribiške palice, športni rekviziti …

Taborniške počitnice so seveda odlična priložnost za različne športne in družabne aktivnosti. Zato je super, če se opremite z ribiškimi palicami, z žogo za odbojko na mivki, z podvodno masko in plavutkami ter s številnimi drugimi igrali in družabnimi igrami, s katerimi si boste popestrili vaše poletne počitnice.