Kampiranje

Kvaliteten spanec je ena izmed osnov dobrega počutja. To velja vsak dan, kjerkoli in kadarkoli. Tudi bivanje v naravi ni nobena izjema. Prav zaradi tega so si pustolovci izmislili spalne vreče in blazine, ki jih enostavno spravijo v nahrbtnik in si na ta način zagotovijo, da imajo svojo posteljo tako rekoč vedno pri sebi.

Seveda tudi spalne vreče obstajajo v številnih pojavnih oblikah. Alpinisti, ki prenočujejo v bivakih tudi pri zelo nizkih temperaturah, potrebujejo zelo tople spalne vreče. Na drugi strani pa so takšne spalke povsem neprimerne za poletno kampiranje, saj so enostavno pretople. Zato je tudi pri izbiri spalnih vreč dobro poznati svoje osnovne potrebe.

Kaj je treba vedeti o spalnih vrečah?

√ Spalna vreča naj bo na zunanji strani izdelana iz odpornega umetnega materiala, ki ščiti pred različnimi zunanjimi vplivi, impregnacija pa ščiti pred kondenzom in drugo vlago.

√ Notranjost naj bo iz lahkega in na otip prijetnega materiala. Pomembno je, da je nožni del dovolj prostoren, tako da ne stiskamo polnila vreče.

√ Zelo pomemben je tudi kroj, za tiste, ki se med spancem pogosto obračajo, je priporočljivo, da si omislijo nekoliko širšo vrečo. Dolžina naj bo prilagojena telesni višini, ko ste v vreči povsem iztegnjeni, z glavo in nogami ne smete pritiskati v polnilo. Bolje se je odločiti za predolgo kot za prekratko vrečo.

√ Za zadrgo je priporočljivo, da je dvosmerna in da sega vse do dna vreče, kar omogoča, da vrečo razgrnemo in jo uporabljamo kot odejo. Zaključna letev pa preprečuje vdor hladnega zraka skozi zadrgo.

√ Precej pozornosti je treba posvetiti zgradbi in sestavi vreče, saj je od te odvisno, pri katerih temperaturah je vreča uporabna.

Blazine

Ker spanje na trdem ni poseben užitek, je pametno s sabo vzeti tudi blazino. A tudi v tem svetu je bil v zadnjih letih dosežen izjemen napredek. Blazine so lažje, bolj odporne, izdelane iz prijaznejših materialov. Glavno novost pa predstavljajo takoimenovane samonapihljive blazine, ki so opremljene s posebnimi ventili in prekati. Te blazine odpravljajo tisti najbolj zoprni del prenočevanja, ko je treba pred spanjem še napihniti blazino z lastno sapo.

√ Pred nakupom blazine je treba biti pozoren na osnovne tehnične podatke.

√ Če blazino prenašate v nahrbtniku so zelo pomembne teža in  dimenzije v zloženem stanju.

√ Blazine so na voljo v večih debelinah – tanjše so lažje za prenašanje, debelejše so udobnejše za spanje.

√ Boljši modeli so izdelani iz trpežnejših materialov, ki so med drugim tudi bolj odporni.