Trendi

Vremenoslovci sicer pravijo, da tiste prave zime letos najverjetneje ne bo več. Vreme v zadnjih tednih je res prekrasno. Res pa je tudi, da so temperature precej bolj spomladanske kot februarske, ko naj bi bila po vseh merilih zima takorekoč na vrhuncu. Po drugi strani pa je dejstvo, da je v višjih legah še kar precej snega, da je smuka še vedno odlična in da se zimska pravljica z letnico 2019 še zdaleč ne predaja. Zato je še vedno čas, da tudi v letošnji zimi ujamete nekaj posebnih trenutkov. Poglejte, kje se nahajajo kotički za zimske romantike v vaši bližini.

Nočno sankanje na Krvavcu

Sankanje je zagotovo ena izmed najbolj zabavnih in privlačnih zimskih aktivnosti, v katerih uživajo tako otroci kot odrasli, z veseljem pa se sankaškim radostim prepustijo tudi zaljubljeni parčki. Tega se zavedajo tudi na Krvavcu, ki sicer bolj slovi kot zbirališče smučarjev in deskarjev.  Tam vsak petek in soboto zvečer organizirajo nočno sankanje po posebej pripravljeni in osvetljeni progi. Ob teh dveh dnevih štirisedežnica Tiha dolina obratuje do 19:00, kabinska žičnica pa zadnjič odpelje v dolino ob 20:00. Posebna vozovnica za nočno sankanje pa vključuje neomejeno število voženj s štirisedežnico. Opremo, ki jo potrebujete za sankanje, lahko najdete tukaj.

Pohodi po Veliki planini

Velika planina je zagotovo eden izmed najbolj pristnih skritih kotičkov Slovenije. Tam človek dobi vtis, kako so pred desetletji in stoletji živeli planšarji na planini. Seveda je Velika planina še posebej lepa v zimskem času, ko je dobesedno ustvrjena za aktivno preživljanje prostega časa, ki je podkrepljeno s snežnimi radostmi. Na Veliki planini si lahko privoščite krpljanje, lahko se sprehajate po neokrnjeni zimski naravi, lahko smučate in se sankate, lahko pa preprosto uživate in na jasno zimsko noč štejete zvezde na nebu.

Zimski užitki na Rogli

Tudi Rogla je naravni raj vzhodnega dela Slovenije, ki v vsakem letnem času prikaže svoje številne čare. Zima na Rogli je dobesedno čarobna. Rogla je v prvi vrsti vrhunsko smučišče in je hkrati najbolj znano središče za deskanje na snegu. Poleg tega je znana tudi po vrhunskih progah za smučarski tek. Za tiste bolj romantične duše pa ponuja nešteto kilometrov za sprehode in pohode, ki se jih je pozimi možno lotiti s krpljami. Otroci in tisti bolj adrenalinsko naravnani pa bodo uživali v snežnem wake parku. Na Rogli je zabavno, tudi ko pade noč. Le kaj je lepšega, kot se z rdečimi lici pogreti v savni.

Tek na smučeh v dolini skakalnic

Rateče so skupaj z dolino skakalnic pod Poncami tudi pravi raj za smučarski tek. To je pravzaprav poosebljenje zimske idile. In v okolici planiške velikanke in njenih mlajših sester so urejene številne proge za smučarski tek, na katerih lahko tečete tako v klasični kot v drsalni tehniki. Pravzaprav je smučarski tek v nekoliko toplejših vremenskih razmerah še bolj prijeten, kot takrat ko se termometer spusti krepko pod ledišče.

Ne glede na to, katerim zimskim užitkom se boste predali, pa velja omeniti pomen dobre obutve in primernih oblačil. Za obutev je pomembno, da je nepremočljiva, da ima dovolj termične izolacije in da je opremljena s profiliranim podplatom, ki omogoča dober oprijem tudi na nekoliko mokrih in spolzkih podlagah. Oblačila naj bodo izdelana iz materialov, ki se hitro sušijo in dobro odvajajo vlago. Predvsem pa naj vas topli sončni žarki ne zavedejo, ker februarskih 10 stopinj Celzija ni povsem enakih kot septembrskih 10 stopinj Celzija. Na soncu je lahko prijetno toplo, v senci pa boste občutili hlad, saj so tla še vedno zimsko mrzla. Zato je oblačenje v plasteh priporočljivo tudi v tako prijetnem vremenu.