Povzetek

Smučanje

Otroci z uporabo ustrezne opreme lahko zelo hitro napredujejo

“Kar se Janezek nauči, to Janezek zna,” se glasi slovenska ljudska modrost, ki seveda drži tudi za smučanje. Ko svojega nadebudneža prvič postavimo na smuči, je zelo pomembno, da se tega lotimo na premišljen, sistematičen in pravilen način. Predvsem pa otroka ne smemo siliti v aktivnosti, ki mu ne pašejo. No, v primeru, da se v nadebudnežu skriva navdušeni smučar, je vse skupaj precej lažje.

Za začetek mu je treba izbrati pravo opremo. Zelo pomembno je, da otroci že ob svojih prvih zavojih začnejo pridobivati prave smučarske občutke. Prav s tem se ukvarja večina proizvajalcev smuči, ki želijo z uporabo posebnih materialov tudi otroškim smučem zagotoviti ustrezno upogibljivost, ki je seveda predpogoj za sodobno smučanje po robnikih. V preteklosti so bile otroške smuči zaradi razmeroma majhne dolžine dokaj trde in toge. Še dodatno jih je omejeval smučarski čevelj, ki v primeru otroških smuči zavzame večji odstotek dolžine smuči kot pri otraslih različicah. To težavo so učnikovito rešili pri begunjskem Elanu s takoimenovanim sistemom U-Flex, ki ga sestavljajo smuči in smučarski čevlji. Smuči so izdelane s pomočjo posebne tehnologije, ki omogoča večji upogib. Čevlji pa so izdelani iz posebne plastike, ki je tudi delno upogibljiva. Vse skupaj rezultira v približno trideset odstotkov večji upogibljivosti, ki seveda omogoča čisto pravo karvanje.

Varnost

Ne smemo pa pozabiti, da so otroci najbolj ranljivi udeleženci smučarskega prometa. V smučarskih šolah posebno pozornost namenjajo varnosti na smučiščih, zato so otroci zelo osveščeni in vzgojeni smučarji.

Seveda je koristno, da otroci vedno in povsod uporabljajo zaščitno opremo. Uporaba čelade je zakonsko predpisana za vse otroke do petnajstega leta starosti, a tega ne velja upoštevati le zaradi zadovoljitve črte zakona, temveč predvsem zato, ker glava ni žoga in otroške bodo v naslednjih letih doživele še marsikaj lepega, pametnega in koristnega. Določene čelade so opremljene s posebnimi odsevniki in celo svetilkami, ki povečujejo njihovo opaznost v slabših svetlobnih pogojih. priporočljiva je tudi uporaba odsevnih brezrokavnikov, v katerih so otroci dobro vidni na progah.

Otroci na smučkah

  • za otroke do četrega leta naj bodo smuči čim krajše;
  • med petim in desetim letom otrokove starosti naj smuči ne presegajo višine nosu;
  • smučanje s čelado je obvezno za otroke do 15. leta;
  • ne kupujte opreme za več sezon, le ta pa naj bo resnično kvalitetna;
  • otroški smučarski čevlji naj imajo po možnosti več zaponk;

Ugodno smučarsko opremo za otroke najdete s klikom na spodnjo povezavo: