Povzetek

Smučanje

Smučarski čevlji so poleg smuči eden izmed najbolj pomembnih sestavnih delov smučarske opreme. Hkrati pa zagotovo ne spadajo med najbolj udobna obuvala. Stopalo je v njih tako stisnjeno, da komaj diha. Poleg tega jih uporabljamo v precej neugodnih vremenskih razmerah, kar pomeni, da nam kljub najnovejšim izolacijskim tehnologijam in grelcem v njih nikoli ni ravno toplo. A ker nam omogočajo vse tiste užitke na belih strminah, smo to neudobnost pripravljeni vedno znova prenašati. In to od jutra do večera. Ko jih po celodnevni smuki sezujemo, sledi skoraj neopisljivo olajšanje.

A neudobnost in utesnjenost nista edini težavi smučarskih čevljev. V smučarskih čevljih namreč tudi hodimo. Ne ravno veliko, pa vendarle. Sprehoditi se moramo od parkirišča do spodnje postaje žičnice, povzpeti se moramo po stopnicah do gondole, v koči pa se moramo spustiti v nižje prostore, kjer se ponavadi nahajajo stranišča. Seveda moramo kdaj narediti tudi nekaj korakov po zasneženi ali poledeneli podlagi. Za hojo so smučarski čevlji izjemno nepraktični, nerodni in v mnogih primerih celo nevarni.

Zaradi svojega gladkega podplata, ki je izdelan iz trde plastike, namreč ne nudijo nobenega oprijema in opore. Hoja po gladkih in trdih ravnih površinah je prava nočna mora, pri hoji po stopnicah pa si moramo pomagati tudi z rokami. Nekaj deset metrov vzpona po smučišču pa je v mnogih primerih skorajda nepredstavljiv izziv. Zelo dobro so se znašli smučarski trenerji, ki pri svojem delu precej časa preživijo na strmini. Začeli so uporabljati čevlje za turno smučanje, ki so delno prilagojeni tudi za hojo, predvsem pa so opremljeni z nekoliko mehkejšim in bolj profiliranim podplatom.

Učinkovita rešitev – GripWalk

Zgledu smučarskih trenerjev so sledili snovalci najboljše novosti prihajajoče zime. Zavedajoč se zgoraj opisanih težav, so iznašli učinkovito rešitev, ki omogoča bolj enostavno in bolj varno hojo v smučarskih čevljih. Posebno tehnologijo so poimenovali GripWalk. Gre za spodnji del smučarskih čevljev, ki je izdelan iz mehke in profilirane gume, ki zagotavlja občutno več oprijema kot klasični podplat iz plastike. Nad novostjo so bili navdušeni takorekoč vsi vodilni proizvajalci smučarskih čevljev, ki so svoje izdelke za letošnjo sezono opremili s tehnologijo GripWalk.

So čevlji s tehnologijo GripWalk kompatibilni z vsakimi vezmi?

Pri tej res uporabni in funkcionalni novosti treba nekaj besed posvetiti tudi načinu njene uporabe. Smučarski čevlji s tehnologijo GripWalk so namreč uporabni le v kombinaciji z ustreznimi vezmi, ki so opremljene s posebnimi nastavki GripWalk. Če si namreč omislite le čevlje, ki bi jih želeli uporabljati s starimi smučmi in vezmi, zadeva ne bo delovala. Vezi s tehnolgijo GripWalk imajo namreč posebno konkavno zasnovo, ki se prilega čeljusti na čevlju. In če vez ni ustrezna, ne more dovolj dobro zagrabiti čevlja. Dobra novica pa je, da zadeva deluje v obratni smeri. Se pravi – smučarske čevlje brez tehnologije GripWalk lahko uporabljate z vezmi, ki so že opremljene s tehnolgijo GripWalk. Obstaja pa še tretja rešitev. Določene modele smučarskih čevljev iz preteklih sezon je namreč možno opremiti z nastavki GripWalk in si na ta način omogočiti varno hojo in premikanje.