Kampiranje

10 razlogov za kampiranje

Kampiranje je zagotovo eden izmed najbolj naravnih načinov preživljanja počitnic. Nekateri taborijo že od otroških let, drugi ga začnejo spoznavati nekoliko kasneje. A nikoli ni prepozno, da bi postali vseživljenjski navdušenec nad kampiranjem.

Stik z naravo

Stik z naravo je zagotovo prva misel, ki jo povežemo s kampiranjem. Ne glede na to, ali taborite ob morju, jezeru ali v gorah, je to prvinsko bivanje, ki pljuča napolni s svežim zrakom. V šotoru boste vseskozi v stiku z naravnimi pojavi, šumi in zvoki. Ponoči lahko v spalni vreči spite na prostem in gledate zvezde ter doživite popolno temo in tišino. Podnevi lahko poslušate pesem škržatov in drugih bitij, ki bivajo v vaši soseščini.

Odklop

Kampiranje je odlična priložnost za odklop od hitrega življenjskega ritma urbanega sveta in z njim povezanega stresa. Tam lahko za nekaj dni ali tednov pozabite na skrbi in službene obveznosti. Zelo priporočljivo je tudi, če se v tem času odklopite od vseh svojih mobilnih naprav.

Izboljšajte vid

Večdnevno bivanje v naravnem okolju bo blagodejno vplivalo na vaše oči, ki so utrujene od dolgotrajnega gledanja v računalniški ekran. Dokazano je, da so otroci, ki vsaj dve uri na dan preživijo v naravi, štirikrat manj izpostavljeni kratkovidnosti kot tisti, ki so v naravi le eno uro na dan.

Aktivni dopust

Kampiranje je povezano s številnimi družabnimi in športnimi aktivnostmi, med katerimi se boste zabavali in se tudi znebili kakšne dodatne kalorije. V povprečju lahko na tovrstno aktivnem dopustu z različnimi spremljevalnimi aktivnostmi v povprečju pokurite 300 kalorij na uro.

Vir vitamina D in endorfinov

Bivanje v naravi, kjer ste izpostalvjeni naravni sončni svetlobi, vas bo napolnilo z vitaminom D. Poleg tega pa boste dobili tudi izdatno dozo endorfinov, ki so odlično sredstvo proti bolečinam in stresu.

Družabnost

Kampiranje je tudi zelo družabno. Kaj je lepšega od bližnjega druženja z družino in prijatelji. Podnevi si lahko privoščite številne skupne aktivnosti, zvečer pa piknik z žarom. Poleg tega pa v kampih lahko spoznate številne nove znance, s katerimi vas povezuje podoben način življenja. To so znanstva in spomini, ki trajajo vse življenje.

Naravnajte si spanec

Na kampiranju se avtomatično prilagodite sončni uri. Se pravi, da greste v posteljo, kmalu po tem ko se znoči, in vstanete, kmalu ko se zdani. To je odlično za vzpostavitev pravilnega ritma spanca.

Izboljšajte odnose

Ne glede na to, ali kampirate v dvoje ali z družino, lahko tovrstne počitnice izkoristite za utrjevanje odnosov in medsebojnih vezi. V idiličnem okolju se lahko brez zadržkov posvetite drug drugemu, se prilagodite in na ta način poglobite partnerske ali družinske odnose.

Odlična oblika potovanja

Kampiranje je tudi zanimiva opcija za potovalne počitnice. Na nek način imate lastno hišo vedno s sabo. In pri tem ne boste omejeni le na naravo. Tudi številna velemesta namreč ponujajo odlične kampe.

Cenejše počitnice

Kampiranje je v primerjavi z drugimi oblikami počitnic tudi cenejše. Oprema je enkratni strošek in jo lahko uporabljate vrsto let. Bivanje v kampih pa je občutno cenejše od apartmajev in hotelov.