Trendi

Mnogi za prevoz po mestu svoj avtomobil zamenjajo za električno skiro, ker tako izgledajo »kul« in moderno. In mnogi od njih ne poznajo številnih prednosti, ki jih na videz spontana izbira e-skiroja prinaša. Ne gre le za prednosti za voznika, hkrati se odločamo tudi za bolj okolju prijazno različico prevoza. V številnih državah po svetu vlade pozivajo k izbiri električnih skirojev z željo po znižanju škodljivih emisij in po povečanju pretočnosti prometa v mestih. Prednosti tega prevoznega sredstva so številne – od ekonomskih koristi do okoljskih prednosti in pozitivnega vpliva na zdravje.

Boljša izbira za okolje

Globalno segrevanje je grožnja za okolje, ljudi in živali. Uporaba motorjev z notranjim izgorevanjem, kot so tisti v avtomobilih, prispeva k hrupu, onesnaževanju zraka ter izpustom toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid, in posledično k globalnemu segrevanju. Električni motorji skirojev črpajo moč iz polnilnih baterij. Uporabljajo le majhno količino energije za prevoz voznika iz ene točke v drugo, nimajo okolju škodljivih emisij ter ne prispevajo k hrupu ali onesnaženju zraka, zato so okolju bolj prijazna izbira.

Odličen način za izogibanje prometnim zastojem

Zastoji v prometni gneči so naporni, še posebej, če živite v prenatrpanem mestu. Tu na pomoč priskočijo električni skiroji. Medtem ko drugi čakajo, da se promet prečisti, lahko vi na območju cestišča za kolesarje enostavno prispete do vašega cilja. Seveda, ob upoštevanju vseh cestno-prometnih pravil.

Izboljšanje ravnotežja

V primerjavi z vožnjo avtomobila, ki ne vključuje veliko fizične aktivnosti, vožnja s skirojem pomaga izboljšati ravnotežje in držo. Med vožnjo s skirojem morate namreč ves čas vzdrževati ravnotežje, da ne padete, tudi če vozite s polno hitrostjo. Tako z vožnjo izboljšujete svoje ravnotežje, krepite svoje telo in osredotočenost.

Cenovno ugodnejši od avtomobilov

Še ena ključna prednost e-skirojev je njihova cena. Z močno globalno inflacijo je nakup novega avtomobila postal vse dražji strošek. Tudi če si ga lahko privoščite, morate upoštevati tudi stroške rednega vzdrževanja, bencina, in servisa morebitnih težav. Medtem ko je lahko nakup avtomobila nekaj tisoč evrov vreden projekt, lahko novo in kakovostno e-skiro kupite že za 379,99 €.

Poleg tega vzdrževanje tega prevoznega sredstva za mikromobilnost ni drago. To pomeni, da si lahko najverjetneje, tudi če ste študent, privoščite nakup električnega skiroja.

Enostavno vzdrževanje

Kakovostni električni skiroji so zasnovani tako, da se deli ne obrabijo enostavno. Če se, jih lahko popravite kar sami ali jih odpeljete k strokovnjaku, ki jih popravi v kratkem času. Nadomestni deli so običajno dobro dostopni. Prav tako lahko kupite in za rezervo shranite dodaten akumulator, pnevmatiko ali kateri koli drugi del, ki je nagnjen k poškodbam. Na ta način vam ni treba čakati na rezervne dele, ampak skiro hitro popravite in nadaljujete z uporabo.

Prevoz in shranjevanje sta izjemno preprosta

Večina sodobnih skirojev je lahkih in prenosljivih. Med potovanjem jih lahko preprosto zložite in shranite v prtljažnik. Prav tako jih lahko shranite tudi v manjših stanovanjih, saj ne zavzamejo veliko prostora.

Kdo lahko uporablja e-skiro?

Preden se lahko usedete za volan avtomobila, morate opraviti obsežen tečaj vožnje, nato vas čaka še pridobivanje vozniškega dovoljenja. Ta postopek lahko traja tudi več mesecev. Za vožnjo e-skiroja ne potrebujete vozniškega dovoljenja, saj spadajo med lahka motorna vozila. Glede uporabe površin so vozniki e-skirojev izenačeni s kolesarji. Z e-skirojem se lahko vozijo osebe starejše od 14 let in otroci od 12. leta naprej, če so opravili kolesarski izpit. Za vse voznike je do dopolnjenega 18. leta med vožnjo obvezna uporaba čelade.

Glede uporabe površin so vozniki e-skirojev izenačeni s kolesarji. Z e-skirojem se lahko vozijo osebe starejše od 14 let in otroci od 12. leta naprej, če so opravili kolesarski izpit. Za vse voznike je do dopolnjenega 18. leta med vožnjo obvezna uporaba čelade.

Če raje izberete klasični skiro, ki ga poganjate sami, ga bomo vedno priporočili. Kot dobro vemo, redna telesna dejavnost spodbuja zdrav način življenja. Ob uporabi skiroja z lastno močjo uporabljate več mišic, kot si mislite, saj vožnja ne vključuje samo vaših nog. Medtem ko uporabljate celotni spodnji del telesa in aktivirate vse mišice nog, delate tudi na mišicah kolčnih upogibalk, zadnjici, mišicah celotnega trupa, prsi in hrbta. Vožnja s skirojem spada v kategorijo vaj z nizko obremenitvijo, za razliko od na primer teka, ki obremenjuje sklepe med gibanjem. Kljub njenemu imenu pa vadbe z nizko obremenitvijo ni za podcenjevati, saj prinaša enake zdravstvene koristi kot visoko intenzivne vadbe. Poleg rutinske vadbe je vožnja s skirojem odličen in zabaven način, da ostanete aktivni.

E-skiroji so koristno in cenovno ugodno prevozno sredstvo, s katerim se lahko izognete gnečam na cesti, krepite ravnotežje in ob tem ne onesnažujete okolja. Pomembno je, da izberete kakovosten e-skiro, ki vam bo dolgo služil. Srečno vožnjo!