Pohodništvo in alpinizem

Aktivni enodnevni ali vikend izleti, ki nas popeljejo na čudovite pohodniške poti, so vedno bili in bodo odličen način popestritve prostega časa. Če pa na izletu ujamete še neskončno lepe razglede in si ogledate naravne zanimivosti, je to pravi oddih za vašo dušo in telo.

Če se sprašujete kam na izlet za vikend ali pa samo za en dan, vsekakor nadaljujte z branjem. Za vas smo pripravili nekaj najboljših ideje za pohodniške poti z razgledom v okolici Slovenije, ki so popolne za aktivni enodnevni ali vikend izlet.

Napoleonova pot nad Trstom

Napoleonova pot ali ˮStrada Napoleonicaˮ je razgledna pešpot nad Trstom, ki je primerna za družine z majhnimi otroki, za mlade sprehajalce in tudi starejše. Začne se pri Napoleonovem obelisku pri Opčinah in poteka vse do Proseke. Na 3,2 km dolgi poti boste deležni lepih razgledov na Tržaški zaliv in grad Miramare hkrati pa boste uživali v vonju morja in borovcev.

Pot nad Devinskimi pečinami

Nad Sesljanskim zalivom je speljana Rilkejeva pot, ki je dobila ime po pesniku in pisatelju Rainerju Marii Rilkeju. Ker poteka po robu visokih pečin, jo imenujemo tudi pot nad Devinskimi pečinami. Na 2 km dolgi poti se nahaja ogromno razglednih točk, bunker iz 1. svetovne vojne, zagotovo pa ne smete zamuditi tudi ogleda Devinskega gradu. Pot je odlična ideja za družinski izlet, čudoviti razgledi na morje in vonj mediteranske narave pa bodo sproščujoče delovale tudi na odrasle.

Plitviška jezera – pohodniška pot na Medveđak

Le kdo ne pozna Plitviških jezer s svojo neokrnjeno naravo, smaragdnimi jezeri, slapovi in gostem gozdu? Ko ste na tem območju, pa nikakor ne smete zamuditi tudi vzpona na Medveđak. Do njegovega vrha je speljana pohodniška pot, ki vam bo vzela 4 do 6 ur in vas vodi skozi gost bukov gozd. A trud je na koncu poplačan, saj ste nagrajeni s čudovitim razgledom na del Plitviških jezer, male Kapele in Ličke Plješivice.

Zavižan (Velebit)

Zavižan je ena najbolj priljubljenih točk v nacionalnem parku Severni Velebit. Planinski dom na Zavižanu se nahaja tik pod razglednim vrhom Vučjak, s katerega imate razgled na Goli Otok, Rab in celoten Kvarnerski zaliv. Čeprav se morate povzpeti na 1594, pa je to manj zahtevna planinska pot, ki vam bo vzela 3 do 4 ure hoje, če boste pot začeli v Gornji Kladi blizu Senja.

Soteska Čepa

Ena od najbolj obiskanih naravnih znamenitosti v avstrijski Koroški regiji je zagotovo soteska Čepa ali Tscheppaschlucht. Izhodišče je tik ob cesti med Ljubeljem in Celovcem, od katerega vas lepo varovana pešpot vodi skozi celotno sotesko. Poleg izjemno lepih razgledov za popestritev poti in nekoliko adrenalina poskrbijo številne lestve in mostovi. Pot je kljub temu primerna za otroke od 4. leta starosti naprej in vam, bo vzela približno 1,5 do 2 uri.

Pot ob Balatonskem jezeru – Badacsony

Za spektakularne razglede in presunljivo pokrajino nikakor ne smete spregledati 438 metrov visokega osamelca Badacsony, ki se nahaja na severnem bregu Blatnega jezera. Vodstvo nacionalnega parka, je ustvarilo izjemno prijetno geološko-botanično-zoološko naravno pot, ki vas bo zagotovo navdušila. Čeprav je bruhanje lave zanj preteklost, pa se danes tu nahajajo številne posebne geološke oblike. Na njegovem območju pa raste tudi posebna vrsta grozdja, iz katerega se prideluje odlično vino. Zagotovo ni odveč poudariti, da vas na poti čaka tudi edinstveno kulinarično doživetje.

Promenada Kastav – Eko pot – Majev vrh

Pot se začne v mestu Kastav nad Rijeko in vas vodi skozi zanimiv gozd polnega skal, dolin in vrtač. Kmalu zatem, ko zapustite mesto, se pot priključi na Eko pot, ki vas vodi do 441 m visokega Majevega vrha, nato pa se lahko po isti poti vrnete nazaj, ali pa izberete katero od krožnih poti, ki vas bo prav tako pripeljala nazaj na izhodišče.

Razgledni stolp na Jedvovci (Vrbsko jezero)

10 km iz Celovca se ob Vrbskem jezeru na hribu Jedvovca nahaja najvišji leseni razgledni stolp v Evropi. Nanj se lahko povzpnete po kar 441 stopnicah, a se trud zagotovo splača. Stolp ima tri razgledne ploščadi, s katerih imate čudovit pogled na Vrbsko jezero z okolico. Za vse tiste, ki se ne čutite sposobne za vzpenjanje po stopnicah, pa lahko uporabite tudi sodobno dvigalo.

Neredko se zgodi, da pozabimo, koliko čarobnih in skritih kotičkov se skriva v naši bližini. Skok čez mejo, pa še dodatno stimulira naše navdušenje nad izletom. Prepričani smo, da vas bodo vse omenjene pohodniške destinacije navdušile, vi poskrbite le za ustrezno opremo in vedno, ko se odpravite na pot, preverite tudi vremensko napoved. Vsa doživetja so zagotovo lepša in varnejša v lepem vremenu!