Povzetek

Trendi

Zelene zime imajo lahko tudi izrazito pozitivno sporočilo. Ne govorimo o zimi brez snega, temveč o zasneženi zimi, polni neskončnih belih prostranstev, po katerih vijugamo, pohajkujemo in križarimo v okolju prijaznih, zato pogosto rečemo, zelenih izdelkih.

Trajnost je v zadnjem času zelo pogosto uporabljena beseda.  Njeno bistvo je v tem, da traja. To je sklenjen krog, v katerem so vsi ključni elementi združeni v uigrano celoto. Pomemben sestavni del trajnosti je tudi premišljenost. Vsak element opravlja točno določeno nalogo, pri tem pa ne škoduje nobenemu drugemu elementu niti okolici. Ker skrb za naš planet je ključnega pomena.

Živimo namreč v času, ko se na vseh ravneh soočamo z okoljsko krizo, ko je naše nebo polno toplogrednih plinov, ko se tisočletni ledeniki talijo pred našimi očmi, ko so povprečne temperature vsako leto višje, ko zime izgubljajo svojo belino.  Če želimo krivuljo spet obrniti v pravo smer, se moramo obnašati odgovorno. Vendar to nujno ne pomeni, da se moramo odpovedati svojim veseljem in užitkom. Lahko pa premislimo o svojih aktivnostih in jih izvajamo tako, da z njimi povzročamo čim manjši odtis v okolju.

Vsega tega se zavedajo tudi proizvajalci športne opreme. Trajnost v njihovem svetu ima kar precej pojavnih oblik. V prvi meri gre za lokalni izbor materialov, surovin in tudi dobaviteljev. S tem avtomatično odpadejo stroški prevoza in z njimi povezane škodljive emisije.

V Begunjskem Elanu surovine za svoje izdelke pridobivajo v krogu 400 kilometrov okoli njihove tovarne, poleg tega pa so v zadnjem času vzpostavili svojo sončno elektrarno, ki njihove proizvodne obrate in upravno stavbo zalaga s povsem zeleno energijo. Zelo pomemben del predstavlja tudi reciklaža. Gre za, bodisi pridobivanje novih materialov s pomočjo zbiranja starih oblačil bodisi za izdelovanje tkanin in drugih materialov iz na primer plastičnih odpadkov, ki jih potegnejo iz morja ali jih pridobivajo s čiščenjem plaž, kamor jih morje naplavi.

Tisti najbolj osveščeni proizvajalci sodelujejo z okoljevarstvenimi organizacijami ali pa začenjajo svoje lastne pobude, katerih osnovni namen je zaščita in varovanje našega planeta, ki bi ga želeli v kolikor toliko dobrem stanju in kondiciji zapustiti našim zanamcem. Pomemben vidik predstavlja tudi energija, ki poganja proizvodnjo. Tudi ta mora biti trajnostna, lahko je vetrna, sončna ali obnovljiva na kakšen drug način. In seveda poraba vode. Določene proizvodnje za svoje procese potrebujejo velike količine vode. Zato je ključnega pomena, da se zbira deževnico in da se vodo večkrat uporabi.

Ne glede na to, kakšno strategijo kdo ubere, najbolj pomembno je zavedanje, da imamo en sam planet, ki je naš skupni dom in da aktivno delamo v smeri z majhnimi ali velikimi koraki, da bodo zime tudi na dolgi rok ostale bele.

Elanovi okoljski cilji so zasnovani kot sklenjen krog, začenši z odgovorno pridobljenimi materiali, preden so smuči izdelane, pri čemer imajo prednost komponente, ki jih proizvajajo slovenski dobavitelji ter materiali, kot so trajnostno pridelan les. 99 % vseh sestavin izdelkov prihaja iz Evrope, 68 % jih v Elan potuje z manj kot 400 km poti in 18 % iz Slovenije. Elan se prav tako posveča podaljševanju uporabne dobe izdelka s podpiranjem kreativnih načinov predelave in recikliranja delov in materialov smuči.

Rokavice Ziener KALMANI GTX INF so izdelane iz kakovostnega materiala G-LOFT® ECO MAX, ki sestoji iz posebne mešanice vlaken: 50 % recikliranih PES vlaken in 50 % viskoznih vlaken. Posebna inovativna, kakovostna naravna vlakna zagotavljajo optimalno ravnovesje med vpijanjem vlage in paraprepustnostjo.

Smučarska očala Uvex Downhill 2100 CV odlikujejo inovativne tehnologije za odlično prileganje in kontrast ter trajnostni materiali vse od okvirja, traku do embalaže.

Izolacija THINSULATE v smučarskih čevljih Salomon iz nove zimske kolekcije je 78 % iz recikliranih material

INTERSPORTOVA ZELENA SERIJA

Izdelki z oznako Green Series so izdelki ekskluzivnih znamk podjetja INTERSPORT, izdelani po trajnostnih merilih, po katerih mora glavna komponenta izdelka vsebovati vsaj 50 % bolj trajnostnih materialov. Prizadevanje za bolj odgovorno prihodnost naših izdelkov smo združili v načelo: »Reduciraj, recikliraj, razmisli.«

McKinley THOMA UX
moška pohodna jopa

McKinley KYOTO M W AQB
moški čevlji