Povzetek

Trendi

Kaj je bilo prej, kura ali jajce? Če želiš začeti po tem, ko si končal, moraš enkrat resnično začeti in to se je meni pripetilo skromnih 31 let nazaj, ko sem prvič dal na noge smuči. Prav zdaj, ko sem to napisal, so se mi konice prstov zašibile. Ja, bil sem mali.  Še sreča … Če bi bil takrat velik, bi bil zdaj že res pošteno v letih. Ne bom na dolgo razlagal niti o svojih začetkov niti o profesionalni športni poti, ker si to lahko preberete kje drugje.

Danes se bomo pogovarjali o novih začetkih, o »resurekciji« nekdaj brkatega smučarja, ki je končal kariero takrat, ko so mnogi mislili, da se bo tudi življenje slehernega zemljehodca končalo. Zavladala sta nam dva velikana modernega medijskega prostora – korona in novi predsednik vlade. Malo je divje, priznam, ko končaš kariero, ki si jo z veliko vnemo gradil celo življene, da si vse življenje nehote postavil izven okvirjev dveh molekul vodika in ene kisika v trdnem agregatnem stanju.

Vsak, ki se je športu približal vsaj do te mere, da je uspel svoj hrbet odlepiti od zguljenega usnja svojega ljubega kavča s pogledom, usmerjenim v bliskajoč se ekran, ve, da zgraditi kariero, v kateri ti sivi strici z bundami FIS podajo hecno težko kristalno skulpturo, ki ji rečejo globus, ob čemer ti zraven »špilajo« Prešernove »štikle«, ni pretirano lahko. Če je bila pot trnova in težka, a nagrajujoča zaradi uspehov, jo je še toliko težje presekati. Če se hkrati zaradi takšnih in drugačnih razlogov preseka še tvoje razmerje s partnerko, ki je mati tvojega otroka, se pa znajdeš kje? Na popolnoma uravnoteženi tehtnici med koncem in novim začetkom, na tebi pa je, kam jo boš nagnil.

Še sreča, da imam velik nos in me je »prevagalo« naprej … Bistveno lažje bi bilo, če s covidom ne bi bila tako precizno usklajena pri svojih začetkih, ampak včasih je pač treba malo stisniti zobe, da »zguraš« in »evo mene« … Covid je končal, jaz pa sem v svojem podpohorskem stilu (z malo zamude) spet začel delati to, kar delam najraje – drsim z dvema lesenima kosoma po utrjeni snežni podlagi.

Kombinacija sreče, raznih znanj in zaslug naših prednikov, da so na naši geografski legi razvili tako »glupo-simpatičen« dialekt, ki so mi ga mati položili v usta, je omogočila, da lahko sedaj dalje drsim po snegu tako, da s tem tudi zaslužim nekaj za pod zob, saj sem vpleten v ogromno projektov, povezanih s smučarijo.

V 31 letih svoje smučarske kariere sem skoraj 100 % svojih smučarskih kilometrov predrsel z »elankami« in bog naj mi da srečo, da bo tako tudi ostalo. Ko z nekom delaš tako dolgo, se to razmerje prelevi iz sodelovanja v sožitje in zdaj skupaj pišemo uspešno zgodbo, znotraj katere sem vpleten v razvoj smuči, njihovo testiranje in promocijo, pa tudi za povezovanje dogodkov me kdaj uporabijo, ker imam nabrušen jezik. Skratka – »pubec« za vse, vodni kamen pa naj kar sami čistijo; vsi imamo svoje meje, to sem jim povedal.

Ogromno in zelo dobro sodelujem tudi s podjetjem RedBull in zadnjih nekaj let imam lastno tekmovanje, imenovano Samo gas! Na njem po progi na Kaninu, prilagojeni za smučarski kros lovim drzne smučarje, pa tudi hrabre dečke in dekline pripravim na borbo. Letos smo zadevo nadgradili, tako smo imeli tri dogodke, na katerih sem udeležencem predajal znanje in jih pripravil na tekmo. Smučarski kros je seveda nekoliko nevaren … Pri nas načeloma ne »glumimo« kaj dosti, ko pademo po tleh. Skratka – trenutkov na snegu ne zmanjka, da jih ne bo tudi v prihodnje, pa trenutno pripravljam velik smučarski projekt, ki je trenutno še skrivnost.

No, za konec naj vam povem, da si poleti pa resnično privoščim! Zase si vzamem pol leta ali več in ne delam čisto nič drugega kot to, da garam kot »mutav«. Sicer imam dosti talentov, ampak tega, kako si vzeti nekaj časa zase, še nisem usvojil. »Sej pa te vidite …« Kamorkoli pogledate, moja glava iz reklame … Ali morda gradite hišo? Flisko vam proda beton. Morda slabo spite? Flisko »zrihta« ležišče. Imate otroka v osnovni šoli? Flisko vam ga v projektu skupaj z OKS nauči skakanja s kolesom. Kaj naj vam rečem, dragi moji? Pričakujte nepričakovano, ker je konec lahko začetek in začetkom naj ne bo konca, zato tudi vi »vježbajte«, ker se marsikaj da!

Avtor:

Filip Flisar