Plavanje

Plavalna očala so eden od najboljših pripomočkov v podvodnem svetu. Poznamo jih že več desetletij, v zadnjih letih pa postajajo vse bolj napredna in tehnološko izpopolnjena. To je glavni razlog, da se številni plavalci spopadajo z vprašanjem, kakšna plavalna očala izbrati.

Plavalna očala nam omogočajo, da naš nivo plavanja dvignemo na višji nivo. Zato so zlasti pomembna v času, ko se začne sezona plavanja v bazenih in je čas, da izpopolnimo svojo tehniko plavanja.

Kaj je treba upoštevati pri izbiri plavalnih očal?

Danes je ob pestri ponudbi plavalnih očal različnih blagovnih znamk in funkcij, ki jih ponujajo, izbira pravih vse prej kot enostavna. Zato vam svetujemo, da se pred nakupom temeljito pozanimate o tem, kaj resnično potrebujete in na kaj morate biti pozorni. Vse to in še več boste izvedeli v nadaljevanju.

Pri izbiri plavalnih očal morate upoštevati tri pomembne dejavnike:

  1. Plavalna očala se vam morajo popolnoma prilegati in tesniti vodo
  2. Plavalna očala morajo biti udobna ter ne smejo pritiskati na nosni predel in očesno votlino
  3. Plavalna očala se ne smejo megliti in ne smejo biti opraskana

1. Plavalna očala se vam morajo popolnoma prilegati in tesniti vodo

Zmotno je prepričanje, da je prileganje očal v največji meri odvisno od njihovega paščka. O tem, kako se vam bodo plavalna očala prilegala, odloča izključno le tesnilo očal. Zato vam priporočamo, da očala pred nakupom preizkusite, saj boste le tako ugotovili, ali vam ustrezajo.

Plavalna očala so najpogosteje ovalne oblike in imajo silikonsko tesnilo. Ta mora med preizkušanjem vsaj za delček sekunde zagotoviti občutek vakuuma, v nasprotnem primeru bodo očala prepuščala vodo. Plavalna očala lahko prepuščajo vodo tudi v primeru, če se preširoko raztezajo okoli vogalov oči, zato raje izbirajte med ovalnimi oblikami.

2. Plavalna očala morajo biti udobna ter ne smejo pritiskati na nosni predel in očesno votlino

Ko imamo v mislih udobje plavalnih očal, ga ne smemo enačiti z njihovim prileganjem. Vaša plavalna očala se vam lahko popolnoma prilegajo okoli oči, vendar kaj, ko vas pritiskajo na predelu nosu in očesne votline. Takšna očala niso primerna za vas, zato preizkusite drug model očal – morda bodo prava izbira očala z nastavljivim nosnim nastavkom.

Da lahko plavalna očala stojijo na mestu, je ključnega pomena njihov trak. V tem primeru je bolje izbirati očala z deljenim trakom na zadnjem delu, ki bo poskrbel, da bodo plavalna očala obstala na mestu, ne da bi pri tem občutno pritiskala na nos in očesno votlino.

3. Plavalna očala se ne smejo megliti in ne smejo biti opraskana

Plavalna očala vam morajo zagotavljati jasen pogled pod vodo, zato je pametno izbirati modele z UV zaščito in s premazom proti rosenju stekel. Ta premaz je običajno na notranji strani stekel, zato se jih ne dotikamo, saj jih s tem lahko tudi opraskamo. Premaz za zaščito pred rosenjem aktivirate tako, da plavalna očala pred uporabo potopite v vodo.

Ali je barva leč pomembna?

Pri izbiri plavalnih očal pa je treba pomisliti tudi na barvo leč. Verjetno ste opazili, da imajo plavalna očala leče različnih barv – in to z razlogom:

  • Prozorne leče so zasnovane za šibko svetlobo in oblačne razmere, kjer je potrebna kar največja vidljivost. Zato so primerne predvsem za notranjo uporabo.
  • Vijolične leče so zasnovane za najboljši kontrast vseh predmetov na zelenem ali modrem ozadju. Primerne so tako za notranjo kot tudi za zunanjo uporabo.
  • Sive leče so zasnovane za zmanjšanje propustnosti svetlobe in so najbolj primerne za plavanje na prostem ob sončnem vremenu.
  • Jantarne leče so zasnovane za izboljšanje vidljivosti pri šibki svetlobi in zmanjšanje bleščanja pri močni svetlobi, zato so primerne za notranjo in zunanjo uporabo.
  • Modre leče omogočajo zmerno prepuščanje svetlobe, hkrati pa nudijo zaščito pred bleščanjem. Primerne so za zunanjo in notranjo uporabo.
  • Zrcalne leče so zatemnjene in imajo zrcalno prevleko. Namenjene so zmanjšanju prepustnosti svetlobe in bleščanju, zato so primerne za uporabo na prostem.

Glede na pester izbor različnih barv leč, si morate pred končno odločitvijo odgovoriti na nekaj pomembnih vprašanj:

•   Ali pogosteje plavam v zaprtih prostorih ali na prostem?

•   Ali sem navajen/-a močne ali šibke svetlobe?

•   V kakšnem vremenu sem najbolj vajen/-a plavanja?

Z odgovori na zgornja vprašanja boste zagotovo lažje izbrali barvo leč, ki vam najbolje ustreza.

Kakšna plavalna očala torej izbrati za v bazen?

Če že nestrpno čakate na prve plavalne zamahe v bazenu, vam vsekakor priporočamo, da izberete plavalna očala, ki vas ne tiščijo in dobro zatesnijo očesno votlino. Za boljšo vidljivost izberite prozorno barvo leč, ki ima na notranji strani premaz proti rosenju. Prepričani smo, da boste s takšnimi plavalnimi očali zadovoljni.