Ostali športi

Toliko, kot je ljudi, toliko je tudi okusov in interesov po gibanju. Zaradi tega nastaja vse več športnih disciplin, s katerimi se ljudje ukvarjamo, sproščamo svojo energijo in stres. Eden od najhitreje rastočih športov z loparji na svetu je trenutno padel, ki je že dolgo časa zelo priljubljen v Španiji in Latinski Ameriki. Padel je mešanica tenisa in skvoša, najpogosteje se igra v dvojicah, privržence in nova igrišča za igranje pa pridobiva(mo) tudi pri nas.

Zaradi povečanja športne ponudbe se padel igrišča najpogosteje nahajajo v teniških klubih, na teniških akademijah, v športnih in rekreacijskih centrih, hotelih in letoviščih, golf klubih in centrih za prosti čas.

Iz kje izvira padel?

Enrique Corcuera je padel izumil leta 1969 v Acapulcu v Mehiki. Prva pravila padel športa so bila nato vzpostavljena v začetku sedemdesetih let. Mednarodna zveza Padla je bila ustanovljena kar dvajset let kasneje, leta 1991. Naslednje leto je že potekalo prvo svetovno prvenstvo v padlu.

Prva padel igrišča so bila v Sloveniji odprta v Ludus Beach park Ljubljana v juniju 2021. Še v istem letu je pri nas že potekalo prvo državno prvenstvo, v kateri smo dobili tako moške kot ženske državne prvake.

Kako igrati padel?

Padel je šport z loparjem, ki ima primesi tako tenisa kot skvoša. Običajno se igra v dvojicah na zaprtem igrišču, ki je manjše od teniškega igrišča in zaprto z vseh strani. Igrišče ima stene, ki se jih lahko uporablja pri igri, tako kot pri skvošu. Okoli igrišča v velikosti 10×20 metrov z mrežo na sredini, so stene visoke 2,5 metra, nad njo pa še dober meter visoka žična mreža.

Na običajnem igrišču se ponavadi igrajo dvojice. Igra se prične z obveznim spodnjim servisom in se mora odbiti v nasprotnikovo servisno polje.  Servis se lahko odbije na stekleno steno, če se odbije na mrežico, je to napaka. Igralci imajo dva servisa. Točkovanje je enako kot pri tenisu. V primeru izenačenja 40:40 je naslednja točka zmagovalna in tako je osvojena igra oziroma set.

Kaj potrebujemo za padel?

  • Padel lopar: lopar za padel je izdelan iz kompozitnega materiala s perforirano površino, torej ni sestavljen iz strun, kot pri tenisu ali skvošu.
  •  Padel žogica: v bistvu je žogica enaka kot pri tenisu, le da je nekoliko manjša in mehkejša. Na amaterski ravni je dobro igrati s povsem navadno teniško žogico.
  • Padel igrišče: igrišče v velikost 10×20 m, s stenami in mrežo na njo, sredinsko mrežo in steklenimi površinami.
  • Primerna obutev in športna oblačila: padel je hiter in energičen šport, zato za gibanje potrebujete udobna zračna oblačila in ustrezno obutev. Kar se tiče oblačil, vas bodo pri športu najmanj ovirala oblačila za tenis. Pri podjetju Joma so oblikovali že obutev, ki je izključno namenjena za padel. To je obutev Joma SLAM, ki je na voljo tako v različici za moške kot za ženske.

Kaj se pri padlu sme in kaj ne?

Igra se prične s spodnjim servisom in se mora odbiti v nasprotnikovo servisno polje. Servis se lahko odbije na stekleno steno, ne pa na mrežico. Igralci imajo dva servisa. Neposredna žogica v nasprotnikov zid se šteje kot avt. Igra se lahko na prvi odboj ali pa po odboju od steklene stene.

Steklene stene na igrišču so vedno del igre. Ko prejmete žogo, jo lahko pustite, da se ta odbije na stekleno steno in nato nazaj na tla ter jo nato pošljete nazaj v igro. Steklena stena se lahko uporabi tudi za vrnitev žoge, lahko je tudi koristna, če ste v stiski. Žogico lahko udarite v lastno steno z namenom, da jo prenesete na nasprotno stran. Nikakor pa ne v mrežico.

Zakaj je padel vse bolj priljubljen?

Ne le po svetu, tudi pri nas postaja padel vse bolj priljubljen. Igra je dinamična, vznemirljiva,  izbira za športno druženje. Igrate lahko s prijatelji in partnerji ter se pri tem seveda tudi zabavate. Fizično je padel toliko naporen, kot boste sami vložili energije. Igrajo se lahko tudi otroci, mladostniki, starši ali upokojenci. Še najlepše je, ko se na igrišče odpravi vsa družina, ki hkrati poskrbi za aktivnost in zabavo.

Padel je šport, ki je primeren za oba spola in različne starosti. Ta, pri nas relativno nov in zanimiv šport je enostavno igrati. Oprema je izdelana posebej za ta šport, zato so tudi loparji nekoliko drugačni od loparjev za tenis ali skvoš. Vsa potrebna oprema, vključno z loparji, žogicami in obutvijo, vam je že na voljo v izbranih prodajalnah Intersport in v spletni trgovini tukaj.