Nogomet

Nogomet je najbolj priljubljen šport na našem planetu. Zato ni nič presenetljivega, da se nogomet igra na igriščih, ulicah, zelenicah in sploh povsod, kjer je dovolj prostora za to priljubljeno igro z žogo. Malo za šalo, malo zares, morda pa ni naključje, da imamo na našem okroglem planetu tako radi športe, ki se igrajo z žogo.

Ključ do nogometnih užitkov je tudi kakovostna nogometna žoga. Prva naj bi bila izdelana leta 1855. Izdelal jo je Charles Goodyear. Od tedaj so nogometne žoge doživele številne spremembe in leta 1950 je dansko podjetje Select ustvarilo kroglo iz 32 vodotesnih plošč v obliki pravokotnikov in šesterokotnikov.

Ta zasnova je postala tradicionalna in jo poznamo še danes. Čeprav se proizvajalci nogometnih žog potegujejo za ustvarjanje novih senzacij in stremijo k inovativnim rešitvam, pa je prostora za inovacije zelo malo. Vse nogometne žoge morajo namreč v svoji obliki, velikosti in teži zadovoljiti strogim kriterijem, ki jih določajo mednarodna pravila.

Glavne značilnosti nogometnih žog

Po mednarodnih standardih morajo uradne nogometne žoge ustrezati naslednjim značilnostim:

  • izdelane morajo biti iz usnja ali njemu podobnega materiala,
  • obseg nogometnih žog je od 68 do 70 cm (velikost 5), za otroke in druge potrebe so na voljo tudi manjše velikosti ( od 1 do 4),
  • masa nogometnih žog se giblje med 410 in 450 g,

Morda se na prvi pogled zdi, da so vse nogometne žoge enake, pa vendar obstaja med njimi nekaj razlik.

Nogometne žoge za Ligo prvakov, evropska in svetovna prvenstva

Nogometne žoge posebej oblikovane za večje nogometne dogodke, kot so na primer Liga prvakov ter evropska in svetovna prvenstva v nogometu. S temi nogometnimi žogami igrajo profesionalni nogometaši, ki s svojimi atraktivnimi potezami poskrbijo za val evforije in napete poglede proti golu.

Proizvajalci športne opreme poleg uradne žoge vedno oblikujejo tudi njihove replike, ki so pogosta izbira rekreativnih nogometnih igralcev. Za letošnje finale Lige prvakov je to nogometna žoga Adidas UCL COM SP, s katero bodo odigrali finale v Parizu in ima FIFA Quality Pro certifikat.

Nogometna žoga je izdelana iz posebnega materiala, ki omogoča odličen občutek za nadzor žoge in aerodinamiko. Brezšivna zasnova pa zagotavlja odlično zmogljivost in vzdržljivost.

Rekreativne različice nogometnih žog

Za nogometne žoge, ki jih rekreativni ljubitelji nogometa uporabljajo na zelenicah in urbanih površinah za vsakodnevno igranje nogometna, je pomembno, da so vzdržljive in omogočajo dober nadzor. Razlikujejo se po velikostih in tudi materialu, iz katerega so izdelane.

Ena od takšnih je tudi nogometna žoga Nike Street Akka Soccer, ki vam že na prvi pogled pade v oči s svojo tehnološko dovršenostjo in privlačnim izgledom. K temu pripomorejo tudi skriti in ojačani šivi, za piko na i pa poskrbi atraktivna grafika z značilno kljukico Swoosh.

Seveda je vesolje nogometnih žog za rekreativno igranje izredno pisano in raznovrstno. Včasih je ključna za odločitev priljubljenost znamke, modela ali pa preprosto barve in atraktiven potisk.

Nogometne žoge s podpisi klubov

Za vse najbolj zagrete navijače so v Intersportovem nogometnem navijaškem kotičku na voljo tudi nogometne žoge s potiski najboljših nogometnih klubov, kot sta na primer Barcelona ali Real Madrid. Veselje do igranja z žogo svojega najljubšega kluba razumejo samo pravi nogometni privrženci. Na svoj račun bodo tako lahko prišli oboževalci Messija, pa nogometnih klubov Liverpool, Real Madrid ali PSG.

Nogometne žoge za dvoranski nogomet

Žoge za dvoranski nogomet se nekoliko razlikujejo od tistih, s katerimi se igra na zelenicah.

Njene glavne značilnosti so, da je nekoliko manjša in težja, zaradi česar je manj odbojna in na ta način prilagojena nogometni igri v dvoranah. Njeno namembnost najhitreje ugotovimo že iz imena futsal, ki je običajno del naziva žoge. Ena od takih je žoga Nike FUTSAL PRO, ki je priljubljena izbira igralcev dvoranskega nogometa.