Ostali športi

Košarka je ena od najbolj priljubljenih iger z žogo na svetu, liga NBA, v kateri igrajo vsi najboljši igralci košarke, pa velja za največjo in po mnenju mnogih ljubiteljev košarke tudi najboljšo košarkarsko ligo na svetu.

Kratka zgodovina lige NBA

NBA ali Nacionalna košarkarska zveza (National Basketball Association) je bila ustanovljena leta 1946 pod imenom Ameriška košarkarska zveza (BAA). Leta 1949 se je združila z Nacionalno košarkarsko ligo (NBL) in se preimenovala v Nacionalno košarkarsko zvezo (NBA).

Sprva je v NBA ligi tekmovalo 17 ekip, vendar je to število do danes zelo variiralo. Leta 1954 je bilo prvič uvedeno pravilo 24-ih sekund, kar je bistven poživilo igro v napadu in čemur je vrsto let kasneje sledila tudi košarkarska igra na stari celini. V sezoni 1979/80 je bil prvič uveden met za tri točke, zaradi česar je postala igra v NBA še bolj napadalno usmerjena in atraktivna.

Od svojih prvih začetkov in do danes se je zvrstilo 74 prvakov oziroma zmagovalcev lige NBA. Med njimi zagotovo izstopata kluba Boston Celtics in Los Angeles Lakers, ki sta vsak osvojila po 17 naslovov. Slednji je zadnjič slavil leta 2020, medtem ko je Boston Celtics brez naslova že več kot 10 let. V zadnji sezoni so po 50-ih letih do naslova drugič prišli košarkarji Milwaukeeja.

Tudi številni košarkarji lige NBA so si tekom let pridobili mednarodno slavo in postali pravi super zvezdniki. Med njimi so na primer Michael Jordan, Earvin Magic Johnson, Larry Bird, Kobe Bryant, LeBron James in še mnogo drugih. LeBron James je izjemno priljubljen tudi med slovenskimi ljubitelji košarke, zaradi česar je LA Lakers majica več kot dobrodošel navijaški rekvizit za spremljanje tekem.

Liga NBA danes

Sezona 2021/22 bo posebna, saj bo to 75. sezona NBA lige, zato so jo poimenovali kar »NBA 75«. V ta namen bodo ob začetku sezone razkrili imena 75-ih največjih igralcev lige NBA v njeni celotni zgodovini. Košarkarska oblačila in vsa ostala oprema pa bo prav tako v znamenju posebno zasnovanega simbola ob 75. obletnici. Po 37. letih premora se letos kot uradni opremljevalec lige NBA vrača znamka Wilson. Več o skupni zgodovini Wilsona in lige NBA lahko izveš tukaj.

Liga se bo odvijala od oktobra 2021 do junija 2022, pri čemer bo vsaka ekipa odigrala kar 82 tekem. V ligi trenutno igra 30 ekip, 29 jih je iz ZDA in ena iz Kanade. Ekipe so razdeljene na vzhodno in zahodno konferenco, vsaka od njiju pa ima tri divizije po 5 ekip.

V končnico prvenstva se uvrsti osem najboljših ekip v vsaki konferenci. Od tu naprej poteka sistem na izločanje, pri čemer igra najbolje uvrščena ekipa z najslabšo. Prva ekipa, ki doseže 4 zmage, napreduje v naslednji krog končnice.

Danes velja NBA za najboljšo profesionalno košarkarsko ligo v ZDA, v kateri igrajo vsi najboljši košarkarji iz cele Evrope in drugih delov sveta. Zato ni nič presenetljivega, da jo spremljajo vsi ljubitelji košarke širom sveta – in tudi v Sloveniji!

Slovenski košarkarji, ki upravičeno igrajo v najmočnejši ligi na svetu

Prenos košarkarskih tekem na Olimpijskih igrah 2021 je bil zagotovo med najbolj atraktivnimi in gledanimi. Glavni krivec za to so bili slovenski košarkarji, ki so nas vedno znova navduševali, z osvojenim 4. mestom pa dokazali svojo kakovost. Nekateri od njih imajo zato pomembno vlogo tudi v ligi NBA. To so Luka Dončić, Goran Dragić in Vlatko Čančar.

Luka Dončić je zagotovo trenutno največja zvezda lige NBA. Nad njim se poleg slovenskih navijačev navdušujejo ljubitelji košarke s celega sveta. Od svojega prihoda v ligo NBA, leta 2018, igra za ekipo Dallas Mavericks, v kateri s svojimi predstavami vedno znova navdušuje svoje navijače, soigralce in medije. Leta 2020 je postal prvi Slovenec, ki je zaigral v prvi peterki tekme vseh zvezd, leta 2021 pa je bil s strani novinarjev s celega sveta izbran v najboljšo peterko lige.

Goran Dragić je v ligi NBA prvič zaigral leta 2008 za ekipo Phoenix Suns. Krajši čas je igral tudi za Houston Rockets, nato pa je leta 2015 podpisal 5-letno pogodbo za Miami Heat. Leta 2018 je bil prvič uvrščen na tekmo vseh zvezd, v pretekli sezoni pa je z Vročico zaigral celo v velikem finalu NBA lige. Sezono 2021/22 pa Goran Dragić ne bo odigral pri Vročici, ampak se je po veliki menjavi igralcev preselil k ekipi Toronto Raptors.

Svojo pot v ligi NBA pa počasi in vztrajno tlakuje tudi Vlatko Čančar. Ta je član ekipe Denver Nuggets od leta 2019.

Tudi za največje ljubitelje NBA in navijače bo v prihajajoči sezoni dobro poskrbljeno!

Z uspehi slovenskih košarkarjev je postala tudi liga NBA med navijači vedno bolj priljubljena. Če smo bili leta nazaj za prenos košarke v ligi NBA velikokrat prikrajšani, pa nam sodobna tehnologija danes omogoča, da lahko sredi noči spremljamo največje košarkarske virtuoze.

Med njimi je zagotovo na prvem mestu Luka Dončić, zato ni nič nenavadnega, da so košarkarska oblačila z njegovim imenom in številko izjemno iskana. Luka Dončić kolekcija je tudi v prihajajoči sezoni na voljo v Intersportu vsem ljubiteljem košarke in zvestim navijačem.

Seveda pa ne moremo tudi mimo osnovnega rekvizita za košarkarsko igro – to je košarkarska žoga Wilson NBA, ki je bila uradna košarkarska žoga že leta 1946, sedaj pa se ponovno vrača v ligo NBA. Pestra kolekcija košarkarskih žog Wilson NBA je v Intersportu na voljo vsem profesionalcem kot tudi navijačem in jim prinaša najboljšo košarkarsko izkušnjo kjerkoli in kadarkoli.

Opremite se za popolno navijaško izkušnjo v novi sezoni lige NBA. Poiščite oblačila in opremo za navijanje v Intersport košarkarskem navijaškem kotičku.